Gen-E 2024 | Reisverslag van een onvergetelijke vierdaagse

Gen-E 2024 | Reisverslag van een onvergetelijke vierdaagse

Een feest van jeugdigheid, innovatie en verbinding … dat was Gen-E 2024! Samen met Mini-onderneming van het Jaar Peace Of Art (Sint-Vincentiuscollege Buggenhout) en Small Business Project van het Jaar SmartStream (Universiteit Hasselt) reisden we vorige week af naar het zonnige Catania in Sicilië om deel te nemen aan GEN-E 2024, hét grootste ondernemerschapsfestival voor jongeren in Europa. We delen graag de hoogtepunten. 

DAG 1 | Aankomen en erin vliegen!

Na een enthousiast vertrek op de luchthaven van Brussel worden we een paar uur later hartelijk verwelkomd door JA Italy en JA Europe onder de warme Siciliaanse zon. We zijn terechtgekomen op een indrukwekkende plek vol geschiedenis en cultuur. Na een korte blik op alle moois is het koffers uitladen en erin vliegen. Want even later starten de pitchrepetities voor onze teams in de magische omgeving van de San Nicolò Kerk. Dat ging vlotjes – klaar voor het échte werk! Morgen welteverstaan. Eerst genieten van een heerlijk welkomstdiner in het prachtige Monastero dei Benedettini.        

DAG 2 | Openingsceremonie & pitches  

10, 9, 8, 7 … in een volle zaal tellen jongeren uit 40 verschillende landen af naar de officiële start van GEN-E 2024. Kippenvel! De CEO van JA Europe – Salvatore Nigro – leidt de openingsceremonie op zijn eigen energieke manier in. De spanning stijgt en even later is het de beurt aan onze teams. Zij mogen hét businessidee waar ze een schooljaar lang rond werkten pitchen voor jongeren, leerkrachten én een jury van bedrijfsvertegenwoordigers uit heel Europa. Een bijzonder moment dat ze helemaal naar hun hand zetten. De mini-ondernemers van Peace Of Art brengen hun verhaal van kunstveilingen met opbrengst voor Tejo. SmartStream overtuigt met een ingenieus en duurzaam douche-afvoersysteem.

De jury stelde kritische vragen die ons deden nadenken, en dat is interessant omdat het naar diepgang doet zoeken in je eigen product.

          Korneel De Bruyn, SmartStream

DAG 3 | Standenexpo en Awards Diner 

Wat een plaatje! In de gangen van het Monastero dei Benedettini pronken vandaag de standen van alle deelnemende jongerenondernemingen. Ook onze Vlaamse teams zijn erbij. Ze delen hun concept en aanpak maar al te graag met de vele nieuwsgierige bezoekers. Na veelvuldige praatjes en netwerkmomenten in het klooster is het ’s avonds eindelijk tijd voor ‘le moment suprême’: gala night met uitreiking van de awards. Onze teams zien er beeldig uit in hun stijlvolle outfits. En jawel, hoor, tijdens de uitreiking mag SmartStream het podium op. Ze worden derde in de categorie hoger onderwijs. Wat een mooie erkenning!     

Onze studenten hebben een hele mooie weg afgelegd. Een idee bedenken, een product ontwikkelen, het podium betreden met 41 andere landen … daar zijn wij heel fier op!

          Marc Beenders, docent UHasselt

DAG 4 | Naar huis … of toch niet?!

De Etna strooit sinds gisteren letterlijk roet in het eten. De vulkaan is na vier jaar slapen weer actief. De luchthaven gaat een tijdje dicht. Na wat heen-en-weer-geregel slagen we erin een extra hotelnacht te boeken, want onze vlucht zal pas morgenmiddag kunnen doorgaan. We zijn even uit ons normale doen, maar zien algauw de voordelen van een extra dag ontspanning aan het zwembad en een afscheidsetentje op het gezelligste plein van de stad. De volgende middag vliegen we vlot, voldaan en met een hoofd vol hemelse herinneringen naar huis. Een bende fiere ouders staat ons met liefdevolle armen en spandoek op te wachten. Dit was ‘Once in a Lifetime’!        

Tot volgend jaar, met nieuwe teams in een ander deel van Europa. To be continued!    

Wat een avontuur! Deze ervaring zullen mijn leerlingen voor heel hun carrière meedragen.

          Kristin De Bondt, leercoach Peace Of Art (Sint-Vincentiuscollege Buggenhout)

In de pers

Foto-album