STEM Ondernemers voor de Klas | eerste graad secundair

proeven van STEM

21 maart tot 13 mei 2022

Vele mensen gebruiken dagelijks met passie en fierheid hun technologische kennis in een bedrijfsomgeving. Wetenschappen en techniek in functie van een beter(e) milieu, gezondheid, mobiliteit, connectiviteit, omgaan met grondstoffen, voedingsvraagstukken, noem maar op.  Zij zijn de belichaming om via STEM steeds opnieuw antwoorden te vinden op allerhande vraagstukken. Kortom, ze leveren op hun wijze een bijdrage aan de mensheid en planeet en zijn een rolmodel voor nieuwe generaties jongeren. Boeiend.

Veel STEM-leerlingen  staan op het punt om belangrijke keuzes te maken. Keuzes die gepaard gaan met veel vragen.
STEM-beroepen zijn de beroepen van de toekomst, maar is een STEM-carrière iets voor mij? Welke toekomstmogelijkheden biedt een wetenschapsrichting? Is een STEM-studiekeuze en job me op het lijf geschreven? Wat verwachten STEM-bedrijven van werknemers?

Wie kan er jullie beter helpen om  jongeren warm maken voor een loopbaan in techniek, technologie en wetenschappen dan zij die er beroepsmatig elke dag gepassioneerd mee bezig zijn? Met hun passie kunnen zij jullie ondersteunen wetenschapsleerlingen te introduceren en motiveren om op jonge leeftijd een STEM-carrière na te streven. 

    

Doelgroep

Vlajo slaat de brug tussen STEM-onderwijs en STEM-bedrijven

Met dit nieuwe onderwijsproject wil Vlajo de brug slaan tussen STEM-bedrijven en STEM-klassen. Zo wil Vlajo STEM-ondernemerschap bij onze schoolgaande jongeren stimuleren. Vlajo bundelt samen met structurele STEM-partners haar krachten voor dit unieke onderwijsproject.

“Er is momenteel geen enkele richting in het onderwijs die maatschappelijk zo relevant is als STEM (science, technology, engineering, mathematics). Als je kijkt naar de uitdagingen waar we voor staan – klimaatverandering, droogte en hongersnoden, vergrijzing… – en je vergelijkt dat met het aantal jonge mensen die voor STEM-richtingen kiezen, dan gaapt er een enorm deficit. Ik zou ondernemers, bedrijfsleiders en werknemers uit STEM-bedrijven willen stimuleren om te gaan getuigen in een klas over het feit dat een STEM-studierichting of beroep maatschappelijk relevant is.”

Françoise Chombar (CEO Melexis) - Boegbeeld STEM-Ondernemers voor de Klas 2018

 

Concreet

  • Periode: 21 maart – 13 mei 2022
  • Doelgroep: eerste graad en derde graad (wetenschappelijke en technische richtingen ) secundair onderwijs
  • Tijdsduur: tijdens een 2 uur durende gastles deelt een STEM-gastdocent zijn passie, kennis en levenservaring met de leerlingen.
  • Inschrijven: Inschrijven sprekers van 1 november tot 13 december | Inschrijvingen scholen van 16 december tot 31 januari

 

Vlajo project-coördinator

 

Partners van STEM Ondernemers voor de Klas: