Chokri Mahassine geeft startschot voor onderwijsproject Ondernemers voor de Klas

Chokri Mahassine geeft startschot voor onderwijsproject Ondernemers voor de Klas

Topondernemer Chokri Mahassine gaf op Onze-Lieve-Vrouw Sint-Aloysius in Zepperen (Sint-Truiden) het startschot van de achtste editie Ondernemers voor de Klas, het grootste onderwijsproject tussen scholen en bedrijven in Vlaanderen. De organisator van Pukkelpop sprak er met 50 laatstejaarsleerlingen over het belang van ondernemerschap en ondernemingszin. Bedoeling is jongeren een beter beeld te geven van wat ondernemen en werken in een onderneming betekent, ze uit te leggen welke vaardigheden belangrijk zijn op de werkvloer, maar vooral om ze goesting te doen krijgen om ondernemend te zijn. Ondernemers voor de Klas is een organisatie van Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) in samenwerking met structurele partners Pulse Foundation, ETION, VKW Limburg en projectpartners BNP Paribas Fortis, essenscia vlaanderen, JCI Vlaanderen en Limburg Startup. 

Succesvolle kick-off met Chokri Mahassine  

Chokri Mahassine, organisator van Pukkelpop, gaf de jongeren een duidelijke boodschap mee: “Ondernemen heeft in mijn leven voor een wonderlijke dynamiek gezorgd. Je moet als ondernemer in volle wind gaan staan, wat enerzijds risico’s en verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Ondernemen is durven en doen. Volg, zeker in het begin, je buikgevoel. Neem risico’s. Het maakt het leven zo veel rijker en veelzijdiger. En laat je steeds omringen door een goed team. Laat je omringen door mensen die beter zijn in hun vak dan jij.”

“Ondernemers voor de Klas is een andere grote actie van Vlajo waarbij we het Vlaamse onderwijs meer ondernemend willen maken’, zegt Peter Coenen, directeur van Vlajo. “Samen met Chokri Mahassine zullen 350 ondernemers, bedrijfsleiders- en professionals de komende acht weken in heel Vlaanderen 700 gastlessen geven aan laatstejaarsleerlingen uit het secundair onderwijs en studenten hoger onderwijs. En de affiche is er eentje om u tegen te zeggen: grote namen zoals o.a. Herman Van de Velde (Van de Velde Group), Bart Claes (JBC), Martine Reynaers (Reynaers Aluminium), Fons Leroy (VDAB), Karel Cardoen (Cardoen) en Francis De Nolf (Roularta Media Group) zullen de jongeren onderdompelen in de ondernemerswereld. Met Ondernemers voor de Klas worden ruim 13.000 jongeren bereikt.”

“Met Ondernemers Voor de Klas geven we ondernemerszin en ondernemerschap echt een concreet en menselijk gezicht”, aldus Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder van VKW Limburg, de werkgeversorganisatie die destijds initiatiefnemer was van het Ondernemer voor de Klas-project.  “De persoonlijke verhalen van bedrijfsleiders inspireren onze jongeren en schetsen de competenties die op de bedrijfsvloer nodig zijn in een duidelijke context. Het is fantastisch dat zoveel drukbezette ondernemers en bedrijfsleiders zich met plezier vrijmaken om hun ervaringen te delen. Getuigenissen die bij die jongeren echt zullen blijven kleven. En waarbij ze meteen getriggerd worden zelf ook het ondernemerschap te overwegen.”

Enthousiasme bij de leerlingen

50 laatstejaarsleerlingen economie, handel en kantoor van Onze-Lieve-Vrouw Sint-Aloysius in Zepperen (Sint-Truiden) luisterden vandaag geboeid naar de uiteenzetting van Chokri Mahassine. En het enthousiasme was alomtegenwoordig: Tom Spiltyns was alvast laaiend enthousiast over de gastles: “Hij heeft me zeker geïnspireerd om zelf ondernemend te zijn. Als je realistisch probeert uit te zoeken wie je bent, wat je graag doet, waar je gelukkig van wordt, dan is alles mogelijk, met realistische stappen”. Ook klasgenote Marte Vanlangenaeker vond het leerrijk: “Het is interessant om eens het persoonlijk ondernemersverhaal van zo’n topondernemer te horen. De tips die hij ons aanreikte, neem ik zeker mee voor de toekomst”. Bij alle leerlingen bleef deze quote van Chokri Mahassine het meeste hangen: “Honderd euro is honderd euro. Wat je niet hebt, kan je ook niet uitgeven”.

Waarom Ondernemers voor de Klas?

Laatstejaarsleerlingen in het secundair onderwijs en studenten hoger onderwijs staan straks voor een belangrijke keuze. Ze moeten kiezen wat ze gaan verder studeren of waar ze nu echt hun beroep van willen maken. Heel wat van deze jongeren zitten met belangrijke vragen: Wat verwachten bedrijven van jonge werknemers? Welke vaardigheden en attitudes zijn noodzakelijk om in een bedrijf succesvol mee te draaien? Hoe gaat het er in een modern bedrijf aan toe? Wat betekent ondernemen nu precies in de praktijk? Op die vragen krijgen de leerlingen en studenten tijdens Ondernemers voor de Klas een antwoord. Dit onderwijsproject is zowel voor leerlingen, leraren, docenten als voor bedrijfsmensen een unieke gelegenheid om rechtstreeks met elkaar in dialoog te treden.

Hoe verloopt een gastles van Ondernemers voor de Klas?

Gedurende twee lesuren vertelt de gastspreker over zijn of haar bedrijf en wordt ingegaan op vragen van leerlingen en studenten over de bedrijfswereld. Het interactieve karakter is een grote meerwaarde voor alle partijen. Leerlingen krijgen antwoorden op concrete vragen en kunnen zich een beter beeld vormen van de bedrijfs- of ondernemerswereld. Voor bedrijfsmensen  is dit een mooie gelegenheid om hun ondernemersvisie aan jongeren mee te geven, hen te enthousiasmeren voor het ondernemerschap, te vertellen wat men van toekomstige werknemers verwacht en te discussiëren met hun toekomstige werknemers.