Succesvolle kick-off Ondernemers voor de Klas met Wouter Torfs

Succesvolle kick-off Ondernemers voor de Klas met Wouter Torfs

Wouter Torfs gaf vandaag op Don Bosco in Haacht het startschot van de negende editie Ondernemers voor de Klas, het grootste onderwijsproject tussen scholen en bedrijven in Vlaanderen. De CEO van Schoenen Torfs sprak er met 80 laatstejaarsleerlingen over het belang van ondernemerschap en ondernemingszin. Bedoeling is jongeren een beter beeld te geven van wat ondernemen en werken in een onderneming betekent, ze uit te leggen welke vaardigheden belangrijk zijn op de werkvloer, maar vooral om ze goesting te doen krijgen om ondernemend te zijn. Ondernemers voor de Klas is een organisatie van Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) in samenwerking met structurele partners Pulse Foundation, ETION, VKW Limburg en projectpartners BNP Paribas Fortis, essenscia vlaanderen, JCI Vlaanderen en Limburg Startup.

 

Succesvolle kick-off met Wouter Torfs

Wouter Torfs, CEO van Schoenen Torfs, gaf de jongeren een duidelijke boodschap mee: “Werk aan je attitude en je persoonlijke ontwikkeling. Heb eerder goesting om iets te ondernemen dan stil te staan bij je diploma. Als je kansen krijgt om ergens als jobstudent te werken, ga er dan voor, je gaat ongetwijfeld meer leren uit de praktijk dan op de schoolbanken. En volg, ook bij je studiekeuze, altijd je buikgevoel. Neem risico’s en stel jezelf concrete doelen. Het gaat van jou een gelukkiger en ondernemender persoon maken.”

 

“Met Ondernemers Voor de Klas geven we ondernemerszin en ondernemerschap echt een concreet en menselijk gezicht”, aldus Peter Coenen, directeur van Vlajo. “De persoonlijke verhalen van ondernemers inspireren onze jongeren en schetsen de competenties die op de bedrijfsvloer nodig zijn in een duidelijke context. Het is fantastisch dat zoveel drukbezette ondernemers en bedrijfsleiders zich met plezier vrijmaken om hun ervaringen te delen. Getuigenissen die bij die jongeren echt zullen blijven kleven. En waarbij ze meteen getriggerd worden zelf ook het ondernemerschap te overwegen.”

 

Ondernemers voor de Klas is een andere grote actie van Vlajo waarbij men het Vlaamse onderwijs meer ondernemend wil maken. Samen met Wouter Torfs zullen 450 ondernemers, bedrijfsleiders- en professionals de komende acht weken in heel Vlaanderen 750 gastlessen geven aan laatstejaarsleerlingen uit het secundair onderwijs en studenten hoger onderwijs. En de affiche is er eentje om u tegen te zeggen: grote namen zoals o.a. Herman Van de Velde (Van de Velde Group), Bart Claes (JBC), Martine Reynaers (Reynaers Aluminium), Fons Leroy (VDAB) en Ben Spaas (Spaas Kaarsen) zullen de jongeren onderdompelen in de ondernemerswereld. Met Ondernemers voor de Klas worden ruim 13.000 jongeren bereikt.”

 

Enthousiasme bij de leerlingen

80 laatstejaarsleerlingen van Don Bosco in Haacht luisterden vandaag geboeid naar het getuigenis van Wouter Torfs. Mini-ondernemer en laatstejaarsleerling Daan Drieman was alvast laaiend enthousiast over de gastles: “Ik loop ook met het idee rond om later een eigen bedrijf op te starten. Hij heeft me zeker gemotiveerd om zelf ondernemend te zijn. Als je probeert uit te zoeken wie je bent, wat je graag doet, waar je gelukkig van wordt, dan is alles mogelijk.” Ook klasgenote Kaat Debruyn vond het leerrijk: “Ik vond het zeer interessant om eens het persoonlijk ondernemersverhaal van zo’n topondernemer te horen. De tips die hij ons aanreikte, neem ik zeker mee voor de toekomst.”

 

Hoe verloopt een gastles van Ondernemers voor de Klas?

Gedurende twee lesuren vertelt de gastspreker over zijn of haar bedrijf en wordt ingegaan op vragen van leerlingen en studenten over de bedrijfswereld. Het interactieve karakter is een grote meerwaarde voor alle partijen. Leerlingen krijgen antwoorden op concrete vragen en kunnen zich een beter beeld vormen van de bedrijfs- of ondernemerswereld. Voor bedrijfsmensen  is dit een mooie gelegenheid om hun ondernemersvisie aan jongeren mee te geven, hen te enthousiasmeren voor het ondernemerschap, te vertellen wat men van toekomstige werknemers verwacht en te discussiëren met hun toekomstige werknemers.