Jongeren bedenken sustainable safety package voor Prosafco

Jongeren bedenken sustainable safety package voor Prosafco

Vandaag kwamen 100 leerlingen samen op de industriële erfgoedsite Eperon d'Or in Izegem voor de Innovatiedag Nieuwe Materialen georganiseerd door RESOC Midden- en Zuid-West-Vlaanderen i.s.m. Fabriek voor de Toekomst Nieuwe Materialen (POM West-Vlaanderen), Stad Izegem en Start&Go. Vlajo leidde de Innovatiedag in goede banen. Tijdens een 10 uur lange brainstorm lieten West- en Oost-Vlaamse leerlingen hun creativiteit de vrije loop gaan. De jongeren zochten naar originele oplossingen voor bedrijfscases met als centrale thema ‘circulaire economie’ geformuleerd door de bedrijven Deceuninck, Prosafco, Verimpex en Fabriek voor de Toekomst Nieuwe Materialen. Lisbet Bogaert, schepen van economie, reikte na afloop de prijzen uit.

 

Jens Limpens (Bernardus Technicum Oudenaarde), Robbe Destoop (VTI Waregem), Joren Vanpoucke (Prizma Izegem VTI), Yara Van Meerhaeghe (Atheneum Avelgem) en Warre Vandewalle (Broederschool Roeselare) bedachten voor bedrijf Prosafco – marktleider in de sector van persoonlijke beschermingsmiddelen - een sustainable safety package . Via deze innovatiedag wil men jongeren, die de werknemers/entrepreneurs van morgen zijn, bewust maken van het belang van innovatie en creativiteit als hoeksteen voor ondernemerschap. De jongeren kregen de opdracht om in multidisciplinaire teams een creatieve oplossing te bedenken voor reële uitdagingen geformuleerd door vier West-Vlaamse bedrijven:  

 

  • Deceuninck

Hoe maximaal bunt recyclaat inzetten in een profiel zonder prijsreductie door te moeten voeren?

 

  • Prosafco

Hoe maken we duurzaamheid binnen ons product- & service aanbod concreter, toegankelijk(er), interessanter en top of mind?

 

  • Verimpex

Hoe kan Verimpex binnen het segment van omkeerbare deurmatten - geschikt voor een groot beloop en zware lasten - een volledig circulair product ontwikkelen? Welke tools kunnen we hiervoor inzetten, welke initiatieven kunnen we nemen? Hoe zetten we dit om naar een business plan / communicatieplan?

 

  • Fabriek voor de Toekomst Nieuwe Materialen

Bedenk een creatieve marketingcampagne om Circonopoly te promoten in de 3e graad secundair onderwijs.

 

De teamleden kenden elkaar vooraf niet, ze dienden zich snel aan elkaar aan te passen en ontdekten hoe ze het meest efficiënt konden samenwerken. Deze Innovatiedag speelt in op een aantal sleutelcompetenties: doelgerichtheid, motivatie, out-of-the box denken, zin voor initiatief, besluitvorming,… en maakte verder gebruik van de organisatorische competenties van de deelnemers.

 

“Onze oplossing is in plaats van alle producten apart te verkopen, verschillende pakketten samen te stellen. De pakketten bevatten persoonlijke beschermingsmiddelen, alsook bijhorende bescherming en onderhoudsproducten. Zo kan men het pakket goedkoper aanbieden i.p.v. alle producten apart te verkopen”, zegt een enthousiaste Yarah Vanmeerhaeghe, leerlinge aan het Atheneum Avelgem. “Het was een zeer verrijkende en leerrijke dag voor ons allen”.

 

Een jury van bedrijfsmanagers koos aan de hand van verschillende bedrijfspresentaties het meest beloftevolle idee. “Het team de Pro P’s heeft met sterk teamwork een fantastisch resultaat bereikt. Hun case overtuigde de volledige jury omwille van een evenwichtige mix van innovatie, creativiteit en duurzaamheid. Ze hebben hun idee uitgewerkt tot een tastbare en haalbare case voor Prosafco”, besluit Kenny Desot, marketing manager bij Prosafco.

 

Een Vlajo Innovatiedag is een unieke kans voor jongeren om hun creativiteit en ondernemingszin aan te scherpen. Ze leren in team werken, moeten voor een publiek spreken en kunnen hun ideeën aftoetsen met experts uit het bedrijfsleven. Het initiatief maakt deel uit van een reeks innovatiekampen die Vlajo in alle Vlaamse provincies organiseert voor zowel secundair als hoger onderwijs.

 

BIJSCHRIFT FOTO

 

Het winnend team van de Innovatiedag Nieuwe Materialen georganiseerd door RESOC Midden- en Zuid-West-Vlaanderen i.s.m. Fabriek voor de Toekomst Nieuwe Materialen (POM West-Vlaanderen), Stad Izegem en Start&Go.

 

Jens Limpens (Bernardus Technicum Oudenaarde), Robbe Destoop (VTI Waregem), Joren Vanpoucke (Prizma Izegem VTI), Yara Van Meerhaeghe (Atheneum Avelgem) en Warre Vandewalle (Broederschool Roeselare)