Dé Vlajo Studentenondernemingen van het Jaar 2019 zijn...

Dé Vlajo Studentenondernemingen van het Jaar 2019 zijn...

Voor een publiek van 3.000 enthousiaste jongeren, leerkrachten, docenten en genodigden uit de bedrijfswereld werden zaterdag in pretpark Walibi de Vlajo Awards 2019 uitgereikt aan dé studentenondernemingen van het jaar. De ondernemende projecten van VBS De Kleine Prins in Abele, Scholengroep De Basiz in Tongeren, Sint-Ludgardisschool in Merksem, UHasselt en Universiteit Antwerpen vielen in de prijzen. Daarnaast werden ook de winnaars van de Hello bank! Crowdfundingwedstrijd bekendgemaakt. Deze awarduitreiking bekroont beloftevol ondernemerstalent en is een initiatief van Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo). Een organisatie die, dankzij de steun van de overheid en het bedrijfsleven, ondernemingszin en ondernemerschap stimuleert in Vlaamse scholen, hogescholen en universiteiten.

Ondernemen is het nieuwe cool op de schoolbanken (en ver daarbuiten)

De goesting om te ondernemen is duidelijk aanwezig bij onze Vlaamse jeugd. Op onze schoolbanken zitten veel jongeren met straffe ideeën. Meer nog, ze staan ook positief ten opzichte van ondernemen. Na maanden van voorbereiding en ontwikkeling van hun eigen talenten, manifesteert de leercurve van deze jongeren zich in ondernemend gedrag. Meer dan 1.900 jongerenteams stonden huidig school-en academiejaar aan de start van een ondernemend Vlajo-leertraject met trainingsdagen, kick-off events, verkoopdagen, innovatiekampen en coaching. Zo zagen ze hun idee geleidelijk aan groeien tot een volwaardig bedrijfje.

“Ondernemerschap lijkt het nieuwe cool te zijn bij jongeren”, vult Peter Coenen, directeur van Vlajo, aan. “In 2018 is een nieuw record van het aantal startups gebroken. Wij zien onze jongeren in een mini-onderneming stappen alsof ze een nieuwe sport kiezen. Naargelang ze opschuiven in hun schoolloopbaan, worden ze meer en beter getraind: de lat hoog leggen, weten wat je wil en ervoor gaan, gedreven en met passie. Producten, diensten en oplossingen bedenken en omzetten in tastbare projecten. Vlajo begeleidt en ondersteunt leerkrachten en docenten in hun veranderende rol. Zij zijn immers de ‘teacherpreneurs’. De nieuwe eindterm ondernemingszin zal uiteindelijk een nieuwe generatie jongeren beter voorbereiden om kansen te benutten in een globaliserende wereld.” 

Dit zijn de laureaten van de Vlajo Awards 2019

Mini-onderneming van het Jaar : Pleduco (Sint-Ludgardisschool, Merksem)

Pleduco bestaat bestaat uit zes enthousiaste leerlingen uit 5 ASO Economie. Met Funimal brengt het team een educatief kaartspel op de markt, waarmee kinderen en anderstaligen (jong én oud) op een leuke manier Nederlands kunnen leren. De inspiratie voor dit idee haalden ze enerzijds bij het populaire kaartspel UNO en anderzijds bij het mondelinge spelletje ‘woordenketting’. De baseline ‘Play to learn’ vat perfect de visie van de onderneming samen: iets (bij)leren, gezelligheid aan tafel, het samenbrengen van verschillende culturen en het verminderen van het verslavend gebruik van social media.

Pleduco zal Vlaanderen vertegenwoordigen op de Europese finale in Lille, Frankrijk (3-5 juli).

Small Business Project van het Jaar: IZI-Fit (UHasselt)

Vaak zijn kinderkledingstukken nog in perfecte staat, maar is het kindje eruit gegroeid. Dat is zeker het geval bij rompers waarvan ouders grote hoeveelheden aankopen en niet beseffen dat ze enkel bruikbaar zijn op korte termijn. Vanuit die gedachte ontwikkelde IZI-Fit een innovatieve meegroeiromper die aanpasbaar is in de lengte en de breedte. Het doel is om verspilling tegen te gaan en om ouders de mogelijkheid te bieden om het niet enkel anders, maar ook beter te doen. Het product staat garant voor kwaliteit, functionaliteit en verandering. Er wordt niet alleen gewerkt met oog voor detail op gebied van design en comfort, maar ook duurzaamheid is een belangrijke factor in het productieproces.

IZI-Fit stoot door naar de Europese finale in Oslo, Noorwegen (26-28 juni).

    

Winnaar ideeënwedstrijd Start Academy: Velusta (Universiteit Antwerpen & KULeuven)

Team Velusta bestaat uit vier ondernemende studenten, die tevens wielerfanaten zijn. Met hun idee willen ze wielrenners beter beschermen tegen valpartijen. Om dit te realiseren ontwikkelden ze de Velusta Protection Patch. Deze patch wordt aan de zijkant van het heupbeen op de koersbroek gekleefd en reduceert bij een val de schaafwonden op de heup tot een minimum.

    

Meest Ondernemende Klas kleuteronderwijs : 2de en 3de kleuterklas VBS De Kleine Prins Abele, Poperinge

Deze kleuters hebben laten zien dat een blauwe emmer niet zomaar een emmer hoeft te zijn. Hun ondernemende vaardigheden hebben ervoor gezorgd dat ze de emmer gebruikten om afval te verzamelen, als badje voor de poppen, de tafels goed te poetsen… Op uitstap in het bos diende hij als verzamelplaats voor hun schatten en als er na dat rijkelijk gebruik van de emmer een gat bleek in te zitten hebben ze dat dan maar zelf gefikst. Knap gedaan!

    

Meest Ondernemende Klas lager onderwijs: 3de graad Scholengroep De Basiz, Tongeren

Wekelijks werd er in groepjes gebrainstormd, uitdagende opdrachten bedacht en een reusachtig ganzenbord gemaakt. Maar liefst 30 uitdagende opdrachten werden toegevoegd aan het spel waaronder: met kosteloos materiaal een uitvinding maken, een bottleflip challenge, een zo hoog mogelijke toren met stoelen en banken,… Ze lieten de leerkrachten en directie het spel uitvoeren in carnavalskledij en zorgden zelf voor het filmmateriaal. Iedereen heeft zijn steentje bijgedragen en is ondernemend aan de slag gegaan! Dikke proficiat!

    

Winnaars Hello bank! crowdfundingwedstrijd  

  1. Festair (UCLL) met een  educatief kaartspel: 1000 euro
  1. Basisschool Sint Medardus Ursel met de opstart van een techniekklas: 500 euro
  1. Pentalight (UAntwerpen) met een innovatieve lamp: 250 euro