Ondernemen is het nieuwe cool

Ondernemen is het nieuwe cool

Ook na 40 jaar partnerschap blijft BNP Paribas Fortis een enthousiaste en boeiende partner van Vlajo. Het is dan ook heel fijn dat Marc Van Giel op hun website een pakkende getuigenis neerschijft. We delen dit graag en fier met iedereen!

“BNP Paribas Fortis is al meer dan veertig jaar structureel partner van Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw, kortweg Vlajo”, vertelt Mark Van Giel trots. Hij is directeur Private Banking voor de regio’s Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant, en zetelt in de raad van bestuur van Vlajo. “Toen ik nog schoolliep, heb ik zelf deelgenomen aan zo’n miniondernemingsproject. Dat was een zeer boeiende en zinvolle ervaring. Tijdens mijn studies in het hoger onderwijs en ook later, toen ik aan de slag ging bij de bank, ben ik me blijven engageren voor Vlajo.”

“Je kunt niet ondernemen in België zonder eerst een bankrekening te openen, en alle miniondernemingen doen dat bij BNP Paribas Fortis”, legt hij uit. “De deelnemende jongeren komen op die manier vaak voor het eerst in contact met de financiële sector. Het is dus belangrijk dat we hen een positieve ervaring bezorgen.”

‘Droomcoach’

“De miniondernemers kunnen in elke regio alvast rekenen op de steun van de specialisten Youth & Daily”, gaat Mark verder. “Samen met heel wat enthousiaste collega’s uit het kantorennet doen zij er alles aan om de jongeren zo goed mogelijk te begeleiden. Onze processen worden bovendien jaarlijks geëvalueerd op nationaal vlak, en aangepast waar nodig.” “Elke minionderneming kan daarnaast een beroep doen op een starterscoach. Die begeleidt de jongeren tijdens brainstormsessies, helpt hen met marktonderzoek of schrijft samen met hen een businessplan. Een starterscoach stelt zijn kennis en expertise ter beschikking van de jongeren. Hij of zij is als het ware een ‘droomcoach’.” Ondernemers voor de klas “Een paar jaar geleden startte Vlajo ook met het project

‘Ondernemers voor de klas’

Dat project kreeg behoorlijk veel media-aandacht, en heel wat collega’s engageerden zich al om te gaan spreken op een school in hun buurt over hoe het bedrijfsleven in elkaar zit. Jongeren willen over het algemeen graag weten hoe een bedrijf werkt, welke studierichting de sprekers volgden en hoe ze in hun huidige functie zijn terechtgekomen. Dat helpt hen doorgaans bij het bepalen van hun studiekeuze”, aldus een enthousiaste Mark Van Giel.

“Via ‘Ondernemers voor de klas’ laten we jongeren kennismaken met de verschillende stappen die een startende ondernemer moet doorlopen”, vult Talia Leysen aan. Zij is specialist Youth & Daily voor de regio Antwerpen en heeft al een aantal keer deelgenomen aan het project. “We lichten de rol van de bank als partner van ondernemers toe en dragen ons steentje bij aan de financiële educatie van de jongeren. Hun leergierigheid en interesse maken van elke sessie een waar feest!”

Twee belangrijke waarden

“Ondernemingszin en ondernemerschap zijn twee belangrijke waarden die elke jongere nodig heeft om te slagen in onze maatschappij - welke functie hij of zij ook gaat uitoefenen”, benadrukt Mark Van Giel. “Door mee te werken aan de Vlajo-projecten laten we jonge mensen kennismaken met de bedrijfswereld en ontwikkelen we hun ondernemende competenties. Niet elke jongere zal later een bedrijf oprichten, maar we willen scholieren en studenten wel de kans bieden om er in een veilige omgeving achter te komen of ondernemen al dan niet iets voor hen is. Bovendien willen we ‘de ondernemers van morgen’ laten weten dat ze later bij ons terechtkunnen.” “Tot slot vestigen we hun aandacht op nieuwe financieringsvormen zoals ‘crowdfunding’”, besluit hij. “Door de jaarlijkse uitreiking van de Vlajo Awards te sponsoren, plaatst Hello bank! bijvoorbeeld haar crowdfundingplatform Hello crowd! in de kijker.”

Story-Me

Vlajo en BNP Paribas Fortis steunen overigens nog een ander initiatief om de ondernemingszin van jongeren te stimuleren: het proefproject Story-Me. Het project is een samenwerking van verenigingen, filantropische instanties, overheidsinstellingen en onderwijsnetten, en biedt bijna 3.000 jongeren uit het technisch en beroepsonderwijs in Brussel een traject aan om hun ondernemende competenties te ontwikkelen. Meer info over de evenementen en projecten van Vlajo vind je op de website van de organisatie. Ook wie zich wil engageren als droomcoach van een minionderneming, of een klas wil toespreken in het kader van ‘Ondernemers voor de klas’ kan daar terecht.