Michèle Sioen geeft scholieren les in ondernemen

Michèle Sioen geeft scholieren les in ondernemen

Michèle Sioen, CEO van textielgroep Sioen Industries, heeft vandaag in Vilvoorde aan 60 laatstejaars uit het secundair onderwijs les gegeven over het belang van ondernemerschap en ondernemingszin. Het was het startschot van de 10e editie Ondernemers voor de Klas, het grootste onderwijsproject tussen scholen en bedrijven in Vlaanderen. In totaal zullen 500 bekende en minder bekende ondernemers, bedrijfsleiders en professionals de komende 8 weken in Vlaanderen 750 gastlessen geven aan laatstejaars secundair en studenten hoger onderwijs. Ondernemers voor de Klas is een organisatie van Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) in samenwerking met structurele partners Pulse Foundation, ETION, VKW Limburg en projectpartners BNP Paribas Fortis, JCI Vlaanderen en Limburg Startup.

 

Succesvolle kick-off met Michèle Sioen  

Michèle Sioen, CEO van Sioen Industries, gaf de jongeren een duidelijke boodschap mee: “Als je iets studeert wat je graag doet, of zoals anderen zeggen, met passie dan zal je met grotere kans daarin excelleren. En dus makkelijker een leuke job vinden. Ga ervoor als je een idee hebt en omring jezelf met de juiste mensen die jou advies geven en oplossingen aanreiken. Volg, ook bij je studiekeuze, altijd je buikgevoel. Maar weet dat succes niet vanzelf komt, je moet in jezelf investeren. Als je iets wilt bereiken in het leven moet je daar hard voor werken. Tot slot raad ik jongeren ook aan om te kijken naar de vele knelpuntberoepen. De industriële wereld schreeuwt om IT’ers en ingenieurs.”

“Bedoeling van dit initiatief is om jongeren een beter beeld te geven van wat ondernemen en werken in een onderneming betekent, ze uit te leggen welke vaardigheden belangrijk zijn als werknemer op de werkvloer, maar vooral om ze goesting te doen krijgen om zelf ondernemend te worden”, zegt Peter Coenen, directeur van Vlajo. “De persoonlijke verhalen van ondernemers inspireren onze jongeren en schetsen de competenties die op de bedrijfsvloer nodig zijn in een duidelijke context. Het is fantastisch dat zoveel drukbezette ondernemers en bedrijfsleiders zich met plezier vrijmaken om hun ervaringen te delen. Getuigenissen die bij die jongeren echt zullen blijven kleven. En waarbij ze meteen getriggerd worden zelf ook het ondernemerschap te overwegen.”

Ondernemers voor de Klas is een andere grote actie van Vlajo waarbij men het Vlaamse onderwijs meer ondernemend wil maken. Met Ondernemers voor de Klas worden ruim 15.000 jongeren bereikt. Naast Michèle Sioen staan nog andere grote namen de komende weken voor de klas waaronder Herman Van de Velde (Van de Velde Group), Bart Claes (JBC), Martine Reynaers (Reynaers Aluminium), Ignace Van Doorselaere (Neuhaus) en Martine Tempels (Telenet).

Hoe verloopt een gastles van Ondernemers voor de Klas?

Gedurende twee lesuren vertelt de gastspreker over zijn of haar bedrijf en wordt ingegaan op vragen van leerlingen en studenten over de bedrijfswereld. Het interactieve karakter is een grote meerwaarde voor alle partijen. Leerlingen krijgen antwoorden op concrete vragen en kunnen zich een beter beeld vormen van de bedrijfs- of ondernemerswereld. Voor bedrijfsmensen is dit een mooie gelegenheid om hun ondernemersvisie aan jongeren mee te geven, hen te enthousiasmeren voor het ondernemerschap, te vertellen wat men van toekomstige werknemers verwacht en te discussiëren met hun toekomstige werknemers.