STEM lancering binnen het basisonderwijs

STEM lancering binnen het basisonderwijs

Een krachtig samengesteld team gastsprekers kwam bijeen op HAAI!TECH op woensdag 29 januari om meer inzicht te geven rond het STEM-verhaal in het basisonderwijs. Voor een enthousiast leerkrachtenpubliek van meer dan 40 leerkrachten werd er een boeiend verhaal gebracht waarin alle aspecten van goed STEM-onderwijs werden aangekaart.

Een aantal eenvoudige maar leerrijke proefjes spraken de verwondering van de leerkrachten aan. Een aantal wetenschapsconcepten van deze proefjes werd begeleid door Patrick Claes van Spelenderwijs.

Lieveke Hellemans, lector Thomas More en medewerker bij WiWeTeR, gaf een aantal inspirerende voorbeelden over hoe je aan kinderen wetenschappelijke principes kan uitleggen. Een krachtig instrument daarbij is het werken met conceptcartoons. Leerkrachten dachten zelf na over elektriciteit en gingen aan de slag met stroomkabeltjes, batterijen en lampjes.

En last but not least bracht Vlajo inzicht in de begeleidingsstijl van de STEM-geletterdheid waardoor je leerlingen kan laten groeien in hun creativiteit en zelfsturing. Het inzoomen op het evalueren van STEM-activiteiten wekte bij de leerkrachten veel interesse.

Heb je deze editie gemist? Geen nood, HAAI!TECH organiseert op woensdag 11 maart 2020 opnieuw een leerkrachtensessie in Technopolis, Mechelen.

 

Schrijf je hier nog snel in

 

Een Lommelse school met 20 leerkrachten kreeg de primeur om de eerste STEMworkshop te volgen. Waarbij de volgende vragen aan bod kwamen: Waarom STEM in het onderwijs? Wat betekent STEM? Wat is een goede onderzoeksvraag en welke vragen stel ik zelf als leerkracht? Wat is onderzoekend leren en hoe pas ik het toe?

Hierbij enkele korte reacties:

  • We weten nu dat STEM breder is dan techniek en we kunnen op een andere manier kijken naar STEM en er bewuster mee omgaan.
  • We kregen boeiende tips en kunnen er praktisch mee aan de slag.
  • Ik ben mij als leerkracht meer bewust dat mijn onderzoekende houding ook een belangrijke rol speelt.

Wil je zelf deze workshop boeken voor schooljaar 2020-2021 neem dan contact op met jouw regiocoördinator.