Jongeren bedenken energie-efficiënte oplossingen voor Olympische Spelen 2040

Jongeren bedenken energie-efficiënte oplossingen voor Olympische Spelen 2040

De creatieve co-working office Firma in Vilvoorde was vandaag het strijdtoneel voor de Vlaamse wetenschapswedstrijd Sci-Tech Challenge. 100 wetenschapsleerlingen uit de 3e graad secundair onderwijs dachten in team na over een energie-efficiënte manier om de Olympische Spelen van 2040 te organiseren. ExxonMobil riep deze challenge in het leven om jongeren te betrekken bij de uitdagingen rond energie en klimaat en bovendien hun interesse voor een STEM-studiekeuze aan te wakkeren. De Sci-Tech Challenge werd georganiseerd door Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw (Vlajo) in samenwerking met JA Europe en met ondersteuning van ExxonMobil.

Team 'Move 4 München'

Amélie Van Den Bergh (College Hagelstein), Maximilien de Bus de Warnaffe (Don Bosco Haacht), Maaren Wullus (Ursulinen Mechelen), Beren Geunes (WICO campus Sint-Maria Pelt) en Lise Fonteyne (Busleyden Atheneum - Campus Pitzemburg) kwamen als grote winnaars uit de bus. Ze bedachten voor de Olympische spelen 2040 een duurzame sportstad, gebouwd in de buurt van München. Om de uitstoot te verkleinen, worden er verschillende maatregelen genomen zoals trambussen en vrachtwagens op waterstof, eigen groene energievoorziening en eigen infrastructuur. Al deze voorzieningen zijn ook voordelig voor de plaatselijke inwoners.

Op naar de Europese finale

Tijdens de challenge werden de teams bijgestaan door experts van ExxonMobil. Een bedrijfsjury beoordeelde de verschillende voorstellen op basis van energie-efficiëntie van de stad (transport systeem, milieu- en omgevingsimpact, emissiereductie en kostenanalyse), creativiteit, kwaliteit en groepsgeest. Het winnend team mag in mei deelnemen aan de grote Europese finale in het Europees Parlement in Brussel.

Eline Joukes, woordvoerder ExxonMobil:

Nieuwe technologieën en innovaties zijn cruciaal om de uitdagingen rond energie en klimaat aan te pakken. Daarom hebben we elk talent nodig in de sector. De Sci-Tech Challenge is een uitdagende en leuke manier om jongeren in contact te brengen met alle mogelijkheden die technologie biedt. We hopen dat ze hiermee de smaak en passie voor technologie en wetenschap te pakken krijgen en ervoor kiezen om ook in de toekomst hun talent hiervoor in te zetten.

Maaren Wullus van Ursulinen Mechelen zat in het winnende team:

De Sci-Tech Challenge is een enorm leerrijke ervaring die je laat kennismaken met de ingenieurswereld. Ik vond het een heel boeiende dag.

Ook leerkracht Betty Coenen van Don Bosco Haacht was laaiend enthousiast:

In de ochtend onbekend, in de middag creatief en out-of-the-box oplossingen voor energie bedenken en als hoogtepunt de jury omverblazen bij de slotpleidooien. Zo leren we onze jongeren op een andere manier kennen.

Sci Tech Challenge onderstreept het belang van STEM-vaardigheden

De Sci-Tech Challenge bestaat uit drie onderdelen: een klasbezoek van ExxonMobil ingenieurs, een quiz en ten slotte het orgelpunt, de Vlaamse wetenschapswedstrijd. Eline Joukes, Public Affairs manager bij ExxonMobil: "Nieuwe technologieën en innovatieve ideeën zullen cruciaal worden voor de uitdagingen die zich stellen rond energie en het klimaat. Daarom is de ontwikkeling van STEM-vaardigheden bij jongeren door programma’s zoals de Sci-Tech Challenge zo belangrijk. We hebben hun ideeën en talenten nodig om mobiliteits- en milieuoplossingen te vinden. De energiesector is meer dan ooit op zoek naar jong talent om mee te werken aan de grote maatschappelijke uitdagingen.”

Foto's