STEM-onderwijs helpt jongeren om problemen van de toekomst aan te pakken

STEM-onderwijs helpt jongeren om problemen van de toekomst aan te pakken

Gisteren vond de allereerste virtuele Sci-Tech Challenge plaats. Twee studententeams, uit België en Roemenië, presenteerden hun idee online voor een energie-efficiënt en emissiearm mobiliteitssysteem voor de Olympische Spelen van 2040. De Vlaamse delegatie bestond uit Maaren Wullus van Ursulinen Mechelen, Lise Fonteyne van Koninklijk Atheneum Pitzemburg, Amélie Van den Bergh van College Hagelstein, Beren Geunes van Sint-Maria en Maximilien du Bus de Warnaffe van Don Bosco Haacht. 

 

Een publiek bestaande uit Walter Goetz, kabinetschef van Europees Commissaris voor Vervoer Adina Valean; Philippe Ducom, President ExxonMobil Europe; Karel Lannoo, Chief Executive van CEPS; studenten en docenten. Samen bekeken ze hoe STEM-onderwijs verder aan belang kan winnen bij jongeren.

Aandacht voor STEM-onderwijs is meer dan ooit actueel: de Covid-19-problematiek heeft nogmaals het belang van wetenschap en innovatie aangetoond voor bepaalde urgente mondiale uitdagingen, waaronder gezondheid, klimaat en energie. Dr. Goetz van de Europese Commissie bevestigde dat STEM cruciaal zal zijn, niet alleen om de huidige economische crisis aan te pakken, maar eveneens om de Europese Unie ‘future proof’ te maken". Philippe Ducom, President ExxonMobil Europe, voegde hieraan toe dat de componenten van STEM (wetenschap, technologie, techniek en wiskunde) de sleutel zijn tot het oplossen van de uitdagingen van vandaag en morgen. “Het is van vitaal belang dat we de volgende generatie de juiste tools geven: STEM-vaardigheden zullen hen helpen onze toekomst vorm te geven en zullen hen een grote kick geven.”

Salvatore Nigro, CEO van JA Europe en moderator van het virtuele evenement, benadrukte dat "bedrijven, beleidsmakers en onderwijssystemen moeten samenwerken om meer en beter STEM-onderwijs te ontwikkelen.”

Over de Sci-Tech Challenge

De Sci-Tech Challenge is bedoeld om studenten (15-18 jaar) te motiveren voor een studiekeuze of carrière in wetenschap, technologie, techniek en wiskunde, alsook om hun bewustzijn van het belang van STEM-vaardigheden te vergroten. In 2020 namen meer dan 1.400 studenten uit België, Italië, Nederland en Roemenië deel aan een jaarprogramma gericht op het combineren van STEM-onderwijs met een praktische ondernemerservaring.

Bekijk hier de volledige VIDEO van de Sci Tech Challenge 2020