5 jongeren winnen Vlaamse Sci-Tech Challenge met innovatief concept voor een duurzamere schoolomgeving

5 jongeren winnen Vlaamse Sci-Tech Challenge met innovatief concept voor een duurzamere schoolomgeving

Op donderdag 9 maart wonnen 5 leerlingen uit de derde graad secundair de Sci-Tech Challenge met hun baanbrekende idee om scholen duurzamer te maken. Ze overtuigden de vakjury door een mooi totaalconcept te presenteren waarin ze gebruikmaakten van heel wat innovatieve technologieën zoals ronddraaiende zonnepanelen, windmolens zonder wieken, biogisting en cellulose isolatie op basis van gerecycleerd oud papier. “Het winnende team WECU heeft ons verbaasd met hun ruime kennis over duurzaamheid en de manier waarop ze al die kennis samenbrachten in één innovatief concept”, aldus Tine Schaerlaekens, directeur innovatie bij essenscia. De Sci-tech Challenge is een jaarlijkse Europse innovatiewedstrijd die georganiseerd wordt JA Europe en ExxonMobil in samenwerking met Vlajo vzw.

Team WECU ging de Sci-Tech Challenge aan met 17 andere teams. Hun opdracht: innovatieve oplossingen bedenken voor een duurzamere schoolomgeving. Op slechts een paar uur tijd toverden de derdegraadsleerlingen uit het secundair, onder begeleiding van enkele ExxonMobil-ingenieurs, een concept uit hun mouw. Zonnepannelen, waterzuiveringsstations, fietsbureaus, schokvloeren … de jongeren haalden al hun STEM-vaardigheden en kennis over duurzaamheid uit de kast om de vakjury, bestaande uit experten van ExxonMobil, essenscia & Voka, te overtuigen tijdens een korte presentatie. Want de inzet is groot: het winnende team mag op 9 en 10 mei naar de Europse finale in Brussel om het op te nemen tegen de Sci-Tech winnaars uit andere Europese landen.

Ook Emile (GO! Atheneum Campus Van Eyck Maaseik), Nils (College Hagelstein Sint-Katelijne-Waver), Yorri (Don Bosco Haacht), Sarah (Rozenberg S.O. Mol) en Mats (Sint-Rita Campus College Kontich) van het winnende team WECU gooiden al hun kennis in de strijd. Ze bedachten een concept waarbij ze bestaande gebouwen duurzamer willen maken met ronddraaiende zonnepanelen, windmolens zonder wieken voor de schoolomheining, cellulose isolatie op basis van oud gerecycleerd papier, biogisting & carbon farming. “We willen onze school zo onafhankelijk mogelijk maken van de natuur. Om dit waar te maken, maken we gebruik van biogisting. Hierbij wordt al het biologisch afval van de school gerecyleerd om methaangas te produceren voor verwarming en elektriciteit. De CO2 die we met dit systeem uitstoten, plannen we op te vangen in een carbon farm. Zo kweken we onze eigen groenten en kunnen we het biologisch afval hiervan opnieuw gebruiken voor de biogisting”.

 

STEM-vaardigheden en -talenten broodnodig voor energietransitie

Met de Sci-Tech challenge willen Vlaamse Jonge Ondernemers vzw (Vlajo), ExxonMobil en JA Europe de STEM-competenties bij jongeren stimuleren. De mate waarin jongeren vandaag geïnspireerd worden voor STEM, bepaalt namelijk de toekomstige generatie die mee zal werken aan het waarmaken van de klimaatambities.

“Dankzij de Sci-Tech Challenge wordt de ontwikkeling van STEM-vaardigheden bij jongeren aangemoedigd, wat ontzettend belangrijk is voor de chemie- en energiesector”, aldus Eline Joukes, woordvoerder bij ExxonMobil. “De grote maatschappelijke uitdagingen van vandaag en morgen, zoals de energietransitie en een duurzamere samenleving, dwingen ons om op zoek te gaan naar jonge talenten die met hun ideeën willen meebouwen aan een oplossing. Met dit initiatief kunnen wij jong talent reeds vroeg warm maken voor een latere STEM-carrière.”

En dat het niet aan STEM-talent ontbreekt in Vlaanderen, bevestigt ook Julie Beysens, expert onderwijs bij Voka: “Ik ben onder de indruk van de veelheid aan creatieve oplossingen die bedacht werden en de kennis van de jongeren over duurzame technologieën. Een deel ervan kende ik al en worden vandaag al sterk aangemoedigd, maar ik leerde ook heel wat nieuwe technologieën kennen.”

Daarnaast is de Sci-Tech Challenge ook de ideale gelegenheid voor de leerlingen om ervaring op te doen in samenwerken, brainstormen, out of the box denken en presenteren voor een jury. “Wij doen al 10 jaar mee omdat we dit een goede voorbereiding vinden voor de presentatie van hun GIP. Voor de meesten is dit namelijk de eerste keer dat ze presenteren voor een jury”, vertelt Betty Coenen van Don Bosco Haacht.

Bekijk het Facebook-album voor meer foto's van het event