How to brainstorm

How to brainstorm

De allerbeste manier om tot goede ideeën te komen is een brainstorm houden. Waarom zouden we dan niet wekelijks de koppen bij elkaar steken? Eerlijk, we doen het nog veel te weinig. Of we doen het wel, maar we weten niet goed hoe. We helpen je graag op weg richting ideale brainstorm.

Wat is brainstormen?

Brainstomen is een activiteit die jou of je team helpt om tot oplossingen, creatieve ideeën en/of innovatie te komen. Je kan het in je eentje doen, maar elkaar in groep inspireren levert meestal nóg interessantere antwoorden op. Het komt er in ieder geval op aan om een veelheid aan ideeën te genereren die je na selectie samenvoegt tot één haalbaar concept.

Waarom brainstormen?

Brainstormen helpt jou of je groep om door te denken. Het zet de poorten van je hoofd open en daagt je uit. Speciale technieken helpen je om op andere manieren over iets na te denken en zo tot verfrissende inzichten te komen die je leven, je werk of de wereld beter kunnen maken.

Hoe brainstormen?

Brainstormen verloopt in fases. Om deze fases succesvol door te komen heb je pennen (bij voorkeur in kleur) en papier (of een laptop) nodig. Zorg ook voor een aangename omgeving waarin iedereen die deelneemt zich goed voelt.

1. Begrijpen

Voor je start is het belangrijk dat alle leden mee zijn met het onderwerp van de brainstorm. Brainstormen vertrekt vanuit een centrale vraag. Welk probleem willen jullie oplossen? Schrijf je probleemstelling duidelijk op.

2. Divergeren | creatief denken

Eens de vertrekvraag op punt staat, mogen de ideeën komen (of beter: stromen). In deze fase is snelheid en veelheid superbelangrijk. Alles wat in het hoofd opkomt moet eruit. Denk wild en gek en associeer: een bepaald idee roept weer andere gedachten op. Bouw hierop telkens voort, tot de tijd om is. Noteer, teken en verbind. Laat elke vorm van oordeel los.

3. Convergeren | kiezen en beslissen

Nu alle ideeën op papier staan, is het tijd om het kaf van het koren te scheiden. Cluster eerst alle ideeën die samen horen. Kies en beslis welke ideeën jullie ‘braindump’ overleven. Markeer ze eventueel met termen als #WOW en #NO, of teken er icoontjes bij (bijv. een hartje bij de ideeën waarvan je gelukkig wordt, een eenhoorn bij welke je uniek vindt, enz.) Kijk dan naar de ideeën die je eventueel kan combineren tot iets haalbaars. Et voilà!

4. Ontwikkelen Tijd voor actie!

Topideeën laat je beter niet koud worden, maar – voordat je alles enthousiast begint uit te rollen – schrijf je je aanpak best uit in een plan.

Je kan verschillende technieken toepassen om vlot ideeën te genereren tijdens het brainstormen. We reiken er enkele aan.

   Brainwriting
Schrijf individueel zoveel mogelijk ideeën op. Daarna deel je je ideeën en surf je verder op elkaars ideeën.

   Mindmapping
Noteer de kernvraag of het -onderwerp in het midden van je blad en zet samen deelonderwerpen, steekwoorden en tekeningetjes errond. Kleur en verbind met lijnen wat bij elkaar hoort.

   De Superheld
Vraag je af hoe bijv. Batman dit zou oplossen.

   Omgekeerd brainstormen
Welke ideeën werken net absoluut niet, en waarom niet? Hoe kan je ze wél doen werken?

Wat als de ideeën niet komen?

Deze dingen kunnen helpen om alles wat extra push te geven:

  • Probeer eens vanuit een ander perspectief te kijken. Bv: hoe zouden ze dit in een ander land oplossen, welke ideeën zou… (naam van een ander persoon) hebben?
  • Zoek afbeeldingen die een zetje kunnen geven. Doe visuele inspiratie op.
  • Kom uit je comfortzone en sta recht, verander van plaats, ruimte...

Cadeautje voor jou!

  • Download hier onze infographic over brainstormen en hang ‘m op in je leslokaal.
  • Begeleid je een project secundair? Je vindt het brainstormboekje in jouw lerarenkenniscentrum.