Een vliegende start voor het Brugse Kaaidistrict

Een vliegende start voor het Brugse Kaaidistrict

Donderdag 26 oktober vlogen de Brugse jongeren erin! Met 131 vijfdejaars stappen ze in een traject van 3 challenge-dagen tijdens het Concept Building LAB Brugge. De jongeren vormen de denktank in dit Europese project. Vijf klassen uit diverse studierichtingen in Brugse scholen gaan deze uitdaging aan: welzijnswetenschappen uit MAST, technologische wetenschappen en engeneering uit VTI, achitecturale vorming uit Maricolen, economie en andere doorstroomrichtingen uit SFX en humane wetenschappen uit Sint-Lodewijkscollege.

De Brugse burgemeester Dirk De fauw ontving de jongeren tijdens de Kick Off: "Stad Brugge is met het kaaidistrict geselecteerd om deel te nemen aan het Europese Re-Value project. We haalden iets meer dan 1 miljoen euro aan Europese middelen binnen in het kader van duurzame stadsontwikkeling.   

    

 Alle deelnemende steden, waaronder Brugge, starten een leertraject en onderzoeken welke elementen een belangrijke impact hebben op de CO2-uitstoot en de klimaatrobuustheid van de stad, in co-creatie met inwoners, bedrijven of andere organisaties. In dit project gaat elke deelnemende stad na hoe stadsplanning en stadsontwerp kan bijdragen tot klimaatneutrale en klimaatrobuuste stadsontwikkeling.

De ervaringen in de verschillende pilootsteden worden samengebracht tot een model voor toekomstgerichte stadsontwikkeling die ook in andere Europese steden gebruikt kan worden. De Europese Unie ondersteunt zo steden in het realiseren van de ambitieuze Europese klimaatdoelstellingen.   

 De partners van Re-Value engageren zich om de CO2-uitstoot met 55% te verminderen tegen 2030. Deze ambitie ligt in lijn met ons Brugse klimaatplan BruggeNaarMorgen en Brugge als circulaire stad. Onze stad zal het leertraject hiervoor uitrollen in het Kaaidistrict. Brugge keurde in april 2022 al de conceptstudie voor het Kaaidistrict voor dit stadsdeel goed.

In dat kader focust Brugge op een herontwikkeling van het kaaidistrict. Stad Brugge wil samen met jongeren een denktank vormen rond dit project. Samen met VLAJO hebben we verschillende challenges of uitdagingen geformuleerd die deel uitmaken van de toekomst in het Kaaidistrict. De voorgestelde uitdagingen zijn hyperactueel, ze werden gedestilleerd uit de conceptstudie

De uitdagingen gaan over circulariteit met betrekking tot voedselstromen, economie, water en energiestromen.  Als burgemeester van deze mooie stad leg ik  graag deze uitdagingen aan jullie voor tijdens het Concept Building LAB Brugge dat vandaag officieel van start gaat. Zo kunnen jullie mee helpen om onze stad nog mooier en vooral circulair te maken.

De conceptstudie is een eerste stap in de transitie van het kaaidistrict naar een nieuwe stadswijk. De ambitie ligt er hoog. We streven naar een goede mix tussen wonen, werken, handel en bedrijven. We zetten er ook in op makers en streven naar een goed nabuurschap met de haven.

Het Kaaidistrict is het gebied langs de Sint-Pieterskaai, tussen de Slachthuisstraat (in het westen) en de Havenstraat (in het oosten) en tussen binnenhaven en binnenstad. Het Kaaidistrict vormt een strategische randzone met nog actieve bedrijvigheid, productie en handel. De vrij monofunctionele invulling, het weinig efficiënte ruimtegebruik, de architectuur en omgevingsaanleg, de grote parkeervlaktes zijn voor verbetering vatbaar.   

Recent zijn reconversies gestart en is er verhoogde activiteit in dit gebied. We zitten op een scharniermoment vol opportuniteiten en uitdagingen. Om de ontwikkelingen niet louter te ondergaan en de transformatie te kunnen sturen, voelde de stad Brugge de noodzaak aan om de rol van regisseur op te nemen in de transformatie van het Kaaidistrict.

Op dit moment zijn er al verschillende ontwikkelaars aan de slag in het kaaidistrict. Dat is ook de reden waarom we dit gebied met bijhorende uitdagingen in het Concept building Lab hebben voorgesteld zodat jullie jullie hersenen hierop kunnen breken en ons kunnen inspireren met toekomstgerichte en klimaatrobuuste oplossingen. We willen namelijk dat die ontwikkelingen zich inpassen in dat nieuw verhaal, in die nieuwe stad, in die hoge ambitie die we voorstellen voor het kaaidistrict."

Met de fiets op verkenning

Na deze kadering trokken de jongeren van de 5 deelnemende scholen per fiets naar de 5 locaties voor gerichte toelichting. Want als je ideeën wil bedenken moet je goed weten waarover je spreekt natuurlijk. De verkenning werd afgesloten met frietjes zodat het namiddagprogramma met volle energie gestart kon worden.

 

Brainstormen en aftoetsen

De klassen werden onderverdeeld in kleinere teams. Zo ontstonden er 16 kleine denktanken, die elk een eigen focuschallenge gekozen hebben.  In een hands-on workshop legden de jongeren eerst vast wat ze in de voormiddag te weten zijn gekomen. Daarna brainstormden ze door: wat bestaat er wereldwijd? Wat vinden wij cool? Wat trekt ons aan? Hoe zouden wij het Kaaidistrict willen ervaren om te wonen, te werken, te winkelen?

Ondertussen werden de leercoaches ondergedompeld in een aparte workshop waarin verdiepend op het project en de uitdagingen werd ingegaan en tips werden meegegeven hoe ze de begeleiding als coach kunnen organiseren.    

    

Met de hulp van tal van experten van Stad Brugge konden de eerst ideeën rijpen. De jongeren trokken terug naar school met een vol hoofd, leuke plannen én de opdracht om de volgende Challenge-dag een pitch te geven rond hun eerste ideeën.

We zijn nu al benieuwd hoe ludiek, origineel en tof onze enthousiaste jongeren het gaan doen op 14 maart 2024!

   

Meer lezen