Meer dan 100 STEMfluencers uit chemie en farma inspireren duizenden meisjes en jongens voor STEM

Meer dan 100 STEMfluencers uit chemie en farma inspireren duizenden meisjes en jongens voor STEM

Jongeren inspireren voor de wondere wereld van techniek, chemie en wetenschap. Dat is wat STEMfluencers uit chemie en farma doen. Van 19 februari tot en met 31 mei geven meer dan 100 jonge medewerkers van chemie- en life sciencesbedrijven gastlessen in de eerste graad van het middelbaar onderwijs in scholen over heel Vlaanderen en Brussel. Ook voor de derde editie van dit onderwijsproject slaan we de handen in elkaar met essenscia om duizenden meisjes en jongens warm te maken voor een boeiende toekomst in STEM.

Sinds de start van het onderwijsproject in 2021 hebben STEMfluencers zo’n 7.000 jongeren van dichtbij laten kennismaken met STEM, chemie en life sciences. Waarom hebben ze zelf voor een STEM-studie gekozen, welke STEM-job doen ze vandaag? Hoe kan STEM-kennis volgens hen een oplossing helpen bieden voor werelduitdagingen zoals klimaat of een betere gezondheidszorg? En hoe kunnen jongeren daar zelf aan meewerken?

Gesterkt door het succes van de voorbije twee edities hebben essenscia vlaanderen en Vlajo, in samenwerking met Technopolis, ook dit schooljaar de handen in elkaar geslagen voor een nieuwe editie van STEMfluencers. Daarbij trekken meer dan 100 jonge medewerkers uit de sector van de chemie en life sciences de komende weken en maanden naar middelbare scholen over heel Vlaanderen en Brussel om er als enthousiaste STEM-ambassadeurs hun persoonlijk verhaal te vertellen.

Voor leerlingen en leerkrachten is er een uitgebreid educatief lessenpakket om de gastlessen van de STEMfluencers voor te bereiden. Technopolis ontwikkelde speciaal voor de lessenreeks een aantal spectaculaire chemieproefjes om te demonstreren in de klas. De STEMfluencers kregen ook een specifieke opleiding om hun gastlessen op een boeiende en interactieve manier in te vullen.

Nood aan STEM-talent

Alle studies en enquêtes maken duidelijk dat bedrijven, zeker in de sector van chemie, kunststoffen, farma en biotech, nood hebben aan jong STEM-talent. Toch kiezen nog altijd te weinig jongeren voor een STEM-studierichting. Volgens cijfers uit de meest recente STEM-monitor gaat het om 37% van de leerlingen in het eerste jaar van de tweede graad secundair onderwijs. Net iets meer dan 1 op de 4 van die leerlingen is een meisje (29%).

Ann Wurman, directeur essenscia vlaanderen: “Met initiatieven als STEMfluencers slaan we als chemie- en life sciencessector niet alleen een stevige brug tussen onderwijs en bedrijfswereld, we blijven ook de kar trekken om meer jongeren te inspireren voor wetenschap en techniek. Ik ben blij én trots dat ook voor deze derde editie heel wat jonge medewerkers uit onze sector zich engageren om leerlingen warm te maken voor STEM. Het is door hun persoonlijke verhalen en ervaringen te delen dat ze jongeren een duidelijk beeld geven van hoe zij zelf via STEM-studies en -beroepen kunnen meewerken aan een meer duurzame wereld.”

Wil je ook een STEMfluencer voor je klas halen? Boek hier je gastles

Aan deze derde editie nemen STEMfluencers uit deze sectorbedrijven deel: Agfa-Gevaert, Air Liquide, Air Products, Ashland, BASF Antwerpen, Bayer, Bekaert, Bio Base Europe Pilot Plant, Borealis, Chemours, Covestro, 3M, DNCP, Dow, Eastman, Envalior, Evonik, Indaver, INEOS Inovyn, INEOS Oxide, INEOS Styrolution, Johnson & Johnson Innovative Medicine, Lanxess, Mitsubishi Chemical Group, Molymet, Novartis, Pfizer, Proviron, Sanofi, SCK-CEN, Tekni-Plex, TotalEnergies, Vynova.