Sci-tech challenge bekroont circulair idee om energiezuinig te verwarmen met aluminium en waterstof

Sci-tech challenge bekroont circulair idee om energiezuinig te verwarmen met aluminium en waterstof

Op donderdag 14 maart namen een hondertal derdegraadsleerlingen uit 7 secundaire scholen deel aan de Vlaamse finale voor de Europese Sci-Tech Challenge, een wedstrijd georganiseerd door Vlaamse Jongeren Ondernemingen vzw (Vlajo), JA Europe en ExxonMobile. Tijdens deze wedstrijd werden de jongeren uitgedaagd om een idee te ontwikkelen dat gericht is op het verduurzamen en energiezuiniger maken van woningen of scholen. Op die manier willen de organisatoren de jongeren warm maken voor wetenschap en technologie en ze laten kennismaken met de uitdagingen van morgen. De professionele jury met als voorzitter Kris Peeters bepaalde de winnaar.

Tijdens de Vlaamse finale van de Europese Sci-Tech Challenge gingen 18 teams van derdegraadsleerlingen een hele dag aan de slag om elk een eigen idee te bedenken voor het verduurzamen en energiezuiniger maken van woningen en scholen. Het winnende team, HydrAI, verraste de jury met een circulair concept dat aluminium omzet in waterstof als energiezuinig alternatief voor het verwarmen van gebouwen. Dit concept speelt in op het probleem van afval. Door afval op te halen en om te zetten naar waterstof, kunnen huizen en gebouwen deze gebruiken voor verwarming.

Dankzij deze winst mogen Tuur Versteeven van college Hagelstein (Sint-Katelijne-Waver), Leonie Rogge van Sint-Paulus-Campus VTI Waregem, Daniel De Voogd van Sint-Rita campus collega (Kontich), Ella Laureys uit Ursulinen Mechelen en Inse Stockbroekx van Atheneum Campus Van Eyck (Maaseik) in april deelnemen aan de Europese Sci-Tech challenge in Brussel.

Zowel de leerlingen als de leerkrachten waren enthousiast: “Ik vond het tof om met nieuwe mensen uit het niks een probleem op te lossen. Zeker omdat de oplossingen ook echt impact kunnen hebben op de wereld.“, aldus Tuur Versteeven van College Hagelstein.

Chantal Joris, leerkracht Sint-Rita Kontich: “Het huidige onderwijs is vooral gericht op kennis maar de vaardigheden waarmee ze in de sci-tech challenge geconfronteerd worden zijn minstens even belangrijk. Samenwerken, probleemoplossend denken, presenteren, allemaal elementen die in hun verdere professionele leven aan bod komen.”

De leerlingen werden beoordeeld door een professionele jury bestaande uit vertegenwoordigers van essenscia Vlaanderen, reclamebureau LDV, Mediafin, A Seat at the Table en Exxonmobil. Iedereen was onder de indruk van de kwaliteit van de ideeën en de samenwerking binnen de teams.

Kris Peeters, juryvoorzitter, benadrukt het belang van dergelijke initiatieven: "Het is voor mij een groot genoegen om voorzitter van de jury te mogen zijn omdat met dit initiatief jonge mensen worden geënthousiasmeerd om na te denken over duurzame oplossingen. En ik moet eerlijk zeggen ik was zwaar onder de indruk. Niet alleen over hun engagement of creativiteit maar ook dat ze heel snel in een team kunnen werken met mensen die ze niet kennen."

STEM-vaardigheden en -talenten broodnodig voor energietransitie

Met de Sci-Tech challenge willen Vlaamse Jonge Ondernemers vzw (Vlajo), ExxonMobil en JA Europe de STEM-competenties bij jongeren stimuleren. De mate waarin jongeren vandaag geïnspireerd worden voor STEM, bepaalt namelijk de toekomstige generatie die mee zal werken aan het waarmaken van de klimaatambities.

“Voor jongeren is een STEM-richting vaak nog heel vaag. Met de Sci-Tech challenge proberen we hen inzichtelijk en concreet te maken wat het is om later een STEM-richting te volgen. Het is meer dan enkel fysica en wiskunde maar het betekent echt een impact hebben op de wereld en bijdragen tot de energietransitie” aldus Fadwa Lahssini, woordvoerder van Exxonmobil.

De Sci-Tech challenge richt zich niet alleen op het stimuleren van STEM-competenties bij jongeren, maar biedt ook een kans voor hen om essentiële vaardigheden zoals samenwerken en probleemoplossend denken te ontwikkelen.

Bovendien is de Sci-Tech Challenge enkel de kers op de taart. In de weken voor de wedstrijd, kregen de deelnemende scholen enkele ExxonMobil-ingenieurs op bezoek om de leerlingen helemaal klaar te stomen voor de ideeënwedstrijd.