Alumni | Mathijs voorkomt mismatches tussen bedrijf en sollicitant

Alumni | Mathijs voorkomt mismatches tussen bedrijf en sollicitant

Mathijs studeert masterstudent Handelswetenschappen aan de Universiteit Gent in de afstudeerrichting commercieel beleid. Daarnaast is hij pril zaakvoerder van Hi Potential.  Zijn secundaire carrière zat Mathijs in het Sint-leocollege in Brugge in economie-wiskunde. Hun mini-onderneming heette toen 'U-lightit'. Met hun groepje verkochten we allerhande glow-producten (van glow-sticks tot glow-handschoenen). Dit deden zij niet alleen om feestjes toffer te maken maar ook met het oog op verkeersveiligheid konden studenten bij hun terecht. Zo kon je met de glow-handschoenen jezelf zichtbaarder maken op bijvoorbeeld de fiets.

Een eigen merk, een eigen concept

"Voor mij was die minionderneming met Vlajo een belangrijke eerste kennismaking met ondernemen", stelt Mathijs. "Het leert je niet alleen samenwerken (en overeenkomen) met je medestudenten maar je krijgt ook de eerste inzichten in verkopen en boekhouden. Voor mij zat het niet zo zeer in wat we verkochten maar wel dat we met een zelfuitgedacht concept iets konden verkopen. Het liet me toe om zelf een merk of concept uit te werken en creatief te zijn (iets waar je vaak niet de kans toe krijgt tijdens de lessen). Het leerde mij ook dat een idee an sich niet het belangrijkste is. Ga zo snel mogelijk op zoek met je team naar iets dat leeft in je leefwereld. Voer voldoende marktonderzoek uit en durf knopen door te hakken. En dat laatste is zeer belangrijk want het schooljaar is zeer kort. "

Economie studeren omdat ondernemen je ligt?

"Na het middelbaar (en de minionderneming) wist ik zeker dat ik wou ondernemen. Het was dus logisch (dat dacht ik toch) dat ik iets met economie ging studeren. Gaandeweg heb ik geleerd dat het eigenlijk niet veel uit maakt wat je studeert als je wilt ondernemen. Studeer wat je passie of interesse is en van daaruit kan je altijd een eigen zaak starten. De eerste twee jaar aan de unief kon ik mijn ei kwijt in de studentenvereniging. Ik zat in het praesidium en dat gaf me de kans om mee te helpen bij het organiseren van grote evenementen. In het derde jaar kreeg organiseerde ik samen met een team de campusrecruitment activiteiten aan onze faculteit. Dit waren evenementen waar laatstejaarsstudenten in contact konden komen met bedrijven. Zo hadden we bedrijfspresentaties, workshops en jobbeurs met meer dan 90 bedrijven en meer dan 1000 studenten. Het was ook in dit jaar dat ik interesse kreeg in recruitment en mensen aan een job te helpen. "

"Het zat me echter dwars dat studenten vooral op hun cv werden beoordeeld wanneer ze solliciteren bij een bedrijf. Een cv zegt in se zeer weinig over iemands persoonlijkheid en ambitie. Op die manier ontstaat er vaak een mismatch tussen werkgevers en werknemers. "

Van video-cv naar online concept via de webcam

"Ik zag vaak studenten die niet werden aangenomen ook al hadden ze wel talent en goesting om te werken. Daarom ben ik februari van dit jaar begonnen met het opnemen van video cv's. Ik had een eigen stand waarin studenten enkele vragen konden beantwoorden om zo hun video cv op te bouwen. Na enkele jobbeurzen en evenementen gedaan te hebben begon ik stilletjes aan op een grens te stuiten. De video cv's waren zeer arbeidsintensief om te maken en ik kon niet verder groeien met mijn onderneming. Daarom heb ik samen met een developer het concept online uitgewerkt. Concreet kan iedere student via ons platform een job vinden en vervolgens solliciteren door enkele vragen via de webcam te beantwoorden. "

De toekomst?

In oktober hebben ze het platform gelanceerd en de eerste klanten (studenten en bedrijven) binnen gehaald. Momenteel focust 'Hi Potential' zich enkel op Gentse studenten maar het plan is ook om binnenkort te lanceren in andere studentensteden als Leuven en Brussel.

Mathijs droomt van...

"Mijn droom is de manier waarop we solliciteren drastisch te veranderen om zo er voor te zorgen dat de juiste werknemer op de juiste plaats terecht komt."

Slim gezien en heel 21ste-eeuws. Succes, Mathijs!

Meer weten?