Alumni | Fabrice startte Kadonation, een gat in de markt

Alumni | Fabrice startte Kadonation, een gat in de markt

Fabrice Guillermin is een man met passie en is dat eigenlijk altijd al geweest. School was voor hem geen verplicht nummertje, hij vond het supertof om te leren en te ontdekken. Zijn doel was toen om te gaan studeren in Amerika, maar dat is er nooit van gekomen. In zijn laatste jaar in secundair Informaticabeheer startte hij bij leercoach Carine Van Hyfte het Studentenbedrijf EyeMovie op. Samen met Jolien Geenens ging hij er helemaal voor! Ze organiseerden filmavonden die heel wat publiek trokken. Het studentenbedrijf vond Fabrice een superleuke ervaring en in dat jaar ontdekte hij -na de opportuniteit om een speech van Richard Branson bij te wonen- dat ondernemen hem heel erg prikkelde. Zo erg zelfs dat hij in zijn eerst jaar hoger onderwijs (bachelor IT) op Odissee Gent meteen startte als student-ondernemer alhoewel dat statuut toen nog niet eens bestond. Samen met de school zette hij de eerste stappen om dit uit te werken, zodat hij met de steun van de school zijn bedrijf kon combineren met de lessen.

Beginnen vanuit een ontdekt probleem

Kadonation is niet zomaar opgestart, het was een antwoord op een nood stelt Fabrice: "Je kent dat wel wanneer iemand op het werk een baby krijgt of op pensioen gaat, dan wordt er rondgegaan met een envelopje. Of onder vrienden wil je samenleggen voor een trouwcadeau of zo. Een heel gedoe tegen dat je van iedereen de bijdrage bij elkaar krijgt..
Kadonation brengt daar een digitale oplossing voor: je maakt een pagina aan waarop je het doel voorstelt en nodigt de mensen uit om hun bijdrage digitaal te storten. Na anderhalf jaar heeft dit systeem van groepscadeaus reeds 30000 gebruikers!"

Iets terugdoen voor de maatschappij

Met de technologie die ze ondertussen hadden, was het perfect mogelijk om een crowdfunding-systeem op te zetten. Mensen kunnen er kleine projecten posten waarvoor ze een bepaald bedrag willen ophalen, eerder kleinere lokale doelen dus. Bijvoorbeeld de crowdfunding voor Lola die na een ernstig ongeluk een lange en dure revalidatie te gaan heeft. Of zoals de inzameling voor de afgebrande B&B Quinta o Ninho (Met vier in Bed) in Portugal. Projecten dus van mensen die iets hebben voorgehad en daarvoor geld inzamelen.

"Dit deel van onze onderneming is niet bedoeld om aan te verdienen: het is voor ons een manier om iets terug te doen aan de maatschappij. Het voordeel van ons platform is dat de kosten veel lager zijn dan in andere crowdfunding-platformen."

Het luik 'iets terugdoen voor de maatschappij' vinden ze bij Kadonation zeer belangrijk. Zo planten ze per €100 euro cadeaubon een boom in Zambia. Een project dat zowel inspeelt op planet als op people want het project dat ze steunen zorgt ook voor werkgelegenheid ter plaatse, zodat de arme boeren daar werk en loon hebben.

De cadeaucheque met veel mogelijkheden

Op vraag van klanten werd hun derde product ontwikkeld: "Of ze geen mogelijkheid konden bieden om breed inzetbare cadeaubonnen aan te bieden voor secretaressedag." Kadonation bleef niet bij de pakken zitten en ontwikkelde een cadeaubon die nooit vervalt en bruikbaar is in veel verschillende winkels. "Binnenkort stapt de 50ste cadeau-partner in het systeem en zo wordt je cadeaubon eigenlijk steeds meer waard want je kan hem bij steeds meer partners verzilveren."

De cadeaubon wordt ook B2B aangeboden en dat is echt een gat in de markt in België! Bedrijven kunnen de bonnen personaliseren en laten verpakken in een gepersonalieerd cadeaudoosje met een persoonlijke touch. Daarnaast kan het bedrijf de bon aanvullen met een videoboodschap, wat het nog persoonlijker maakt.

Een gat in de markt vinden doet snel groeien

Om dit allemaal mogelijk te maken is Kadonation ondertussen met 6 medewerkers en hebben ze 3 open vacatures. Maar Kadonation is nog steeds 'klein' in België. Doel is om 20% van de bevolking één of meerdere keren per jaar met Kadonation in aanraking te laten komen. Daarnaast is met de hulp van Business Angels gestart met de uitbouw van het bedrijf op de Nederlandse markt en dat blijkt aardig te lukken. "De organische groei in Nederland is zeer sterk, veel sterker dan in België! We groeien er sneller met minder middelen."

De eerste zijn...

Naar de toekomst lonkt zelfs Duitsland want cadeau-partner Zalando is vragende partij om het systeem ook daar in te voeren. "Dit brengt heel wat challenges met zich mee, zowel logistieke als op vlak van taal bijvoorbeeld. Momenteel zijn wij de enige speler op vlak van de groepscadeaus, we hebben wel concurrenten op de andere producten. Maar we moeten nu snel groeien want tegenwoordig kunnen veel mensen een bedrijf opstarten en dus moeten wij de markt snel innemen voor een concurrent dit doet!"

Fabrice ondervond dat voor zijn nieuwe type product en de doelgroep waarop hij mikt er dikwijls nog geen wetgeving of reglementering bestond, wat hem verplichtte om heel regelmatig mee aan tafel te gaan zitten om oplossingen te vinden voor de problemen die hij ondervond.

Wat is belangrijk?

"Zowel in de minionderneming als in Kadonation is een team de cruciale schakel in de onderneming. Je hebt mensen die heel zelfstandig kunnen werken en anderen die goed werk leveren als ze aangestuurd worden. Het komt erop aan hier sterk op in te spelen zodat je het beste uit je mensen haalt in functie van je bedrijf." En vermits Kadonation in de nabije toekomst zeer sterk zal groeien is ook dit een serieuze challenge.

Meer lezen?