Alumni | Van droom tot eigen salon

Alumni | Van droom tot eigen salon

Van ASO naar TSO tot BSO, het hoeft geen negatief verhaal te zijn, dat bewijst Fiton wel in zijn parcours. Na jaren zoeken stapte hij in zijn vijfde middelbaar van TSO sport over naar de kappersopleiding. Dat de sport zijn ding niet meer zou zijn werd duidelijk na een kruisbandoperatie, dus koos hij voor de richting waarin hij eigenlijk al zichzelf aan het bekwamen was. Al een hele tijd werd het kapsel van de familieleden door Fiton onder handen genomen. Hij deed dat wel goed en vooral graag. Die keuze voor de BSO-opleiding halfweg zijn vijfde middelbaar werd hem eerst nog afgeraden door de school, maar na een gesprek met de directeur mocht hij er toch aan beginnen al "kwam hij wel serieurs achter op zowel theorie als praktijk". Einde schooljaar had Fiton die achterstand op beide vlakken vlot weggewerkt, hij is nu eenmaal een sterke doorzetter die zeer goed weet wat hij wil bereiken!

Uit Kosovo gevlucht

In 1999 kwam Fiton als 8-jarige met zijn gezin (mama, papa, broer van 10 en zus van 13) toe in België. De oorlog in Kosovo -waarbij Servië alle Kosovaren wou verdrijven- deed zijn ouders besluiten het land te verlaten. Een plan werd beraamd, met de bedoeling om terug te keren wanneer Kosovo terug veiliger was. Vader verstopte zijn gezin als vrachtwagenbestuurder in de vrachtwagen en reed met hen naar Montenegro. Daar verbleven ze enkele dagen bij een vriend vooralleer ze tickets konden bemachtigen om de oversteek per gammele boot naar Italië te wagen. "Een boot voor 10 man waar we met 50 in zaten". Bij een neef van de familie verbleven ze enkele weken, maar de situatie in Kosovo verergerde in plaats van te verbeteren, waardoor beslist werd om door te reizen naar familie in België. Brugge werd hun thuishaven en na twee jaar kregen ze hun verblijfsvergunning als oorlogsvluchteling. Vader vond hier al snel opnieuw werk als vrachtwagenbestuurder en ook moeder ging aan de slag. De kinderen trokken in Brugge naar school en leerden al snel de taal. Na zeven jaar verkregen ze de Belgische nationaliteit.

BelKos

In het zevende jaar (2010-2011) richtte Fiton samen met vier medeleerlingen hun Studentenbedrijf BelKos op in het KTA te Brugge. Elke woensdagnamiddag vanaf januari kon je als klant in hun salon op school terecht. De naam BelKos lag voor de hand: drie van de vijf teamleden waren van Kosovaarse afkomst. Het Studentenbedrijf liet Fiton proeven van een uitbating en zo haalde hij eind zijn zevende jaar vlot het attest bedrijfsbeheer én een mooie aandeelwaarde voor hun aandeelhouders.

Ondertussen leerde hij heel wat bij op zijn stageplaats en daar kreeg hij al snel het vertrouwen en mocht hij na het beginners-wassen ook knippen en alle andere taken op zich nemen. De baas zag dat het goed was en polste Fiton een jaar na zijn afstuderen "of hij wou ingaan op een vacature, een job met toekomst" met als doel het uiteindelijk overnemen van de zaak.  Ondertussen werkte Fiton echter reeds bij Kreatos waar hij op eigen tempo kon groeien en veel leerde van de collega's. Op zijn 21ste voelde Fiton zich nog niet klaar om in te gaan op het aanbod van zijn stageplaats: "Ik miste de ervaring, moest nog veel groeien en de lat lag op die jonge leeftijd veel te hoog. Als je van school komt ken je als kapper eigenlijk alleen de basis, er is nog zoveel dat je moet leren'.

Zijn eigen weg op zijn eigen tempo, dat is de richting. Want het zelfstandig zijn kreeg hij niet van thuis uit mee, dus overweegt hij grondig elke stap voor hij die zet.

Van bijberoep naar fulltime zelfstandige

Na zijn job werkte Fiton in bijberoep als zelfstandig kapper. In de garage van de ouders werd een stoel geplaatst, vrienden en familie kwamen langs. Fiton knipte ook aan huis en reed op zijn Vespa Brugge rond. Na de verhuis van Assebroek naar een groter huis in Sint-Andries bouwde Fiton een van de twee garages om tot zijn salon. Door het salon te combineren met een halftijdse job kon hij zijn cliënteel opbouwen. Vrienden van vrienden en familie kwamen langs en brachten weer andere vrienden mee. Al snel bleek dat het groeiende cliënteel vooral mannelijk was, waardoor Fiton zich meer en meer specialiseerde in de herenkapsels en baarden. Bij hem kan je terecht voor 'perfecte overgangen' die beginnen van niets en een snit die helemaal 'in' is. (nvdr Fiton kent ook de knepen van het knippen van dameskapsels door en door, alleen.. houdt hij niet zo van uitgebreide brushings.)

    

Na 4 jaar komen de meeste klanten naar zijn salon en zijn de huisdiensten fel verminderd; de halftijdse uitbating is ondertussen al 2 jaar een fulltime. Het salon draait zeer goed en Fiton is echt blij met wat hij bereikt heeft. Hij heeft goed gevulde dagen en doet alles zelf: van het eigenlijke kapper zijn over de verbouwingen tot het kuisen en alle administratie. Enkel voor de boekhouding heeft hij externe hulp van een boekhoudkantoor.

En webaanwezigheid, Fiton?

Op die vraag moet hij even lachen... "Hm, ja,... eigenlijk niet." Is het dan een bewuste keuze om geen website, geen facebookpagina te hebben? Inderdaad. Fiton heeft een heel vast klantenbestand dat trouw bij hem komt. De meesten kennen elkaar ook wel, wat er altijd voor zorgt dat er een open positieve sfeer in het salon hangt, "doordat het klantenbestand zich vooral opbouwde met vrienden van vrienden en hun vrienden". De klanten die Fiton volgen op instagram vinden daar wel af en toe highlites, naast wat persoonlijkere foto's.

Na werkdagen van 10u tot 20u wil Fiton graag nog iets overhouden aan vrije tijd. Bovendien ervaart hij dat de job als kapper fysiek niet te onderschatten is: nek, schouders en voeten voel je echt wel na een lange dag! En omdat zijn klanten zelf zorgen voor nieuwe klanten heeft Fiton geen behoefte om zeer actief op het web aanwezig te zijn.

In zijn vrije tijd blijkt Fiton nog een aardig actief beestje: naast een ontspannend saunabezoek geniet hij heel erg van helpen verbouwen 'met maten' in het huis dat zijn broer kocht.

Ooit nog Kosovo?

Fiton is Belg en vooral Bruggeling, praat West-Vlaams als geen ander en heeft hier zijn dichte familie en vrienden. Af en toe reist hij naar Kosovo naar familie en omdat het (nu er geen oorlog meer is) toch wel een mooi land blijft. "Terugkeren is geen optie, ik heb hier alles opgebouwd, er is daar niets om naar terug te keren. En de mentaliteit is ook anders, ik ben hier opgegroeid in deze mentaliteit, hier is mijn leven."

The big dream

Heel graag wil Fiton (die nog niet eens dertig is) een huis met handelspand kopen om een iets groter salon in te richten waar hij enkele mensen kan tewerkstellen. Maar dat plan is niet dringend. De locatie is van belang, dus neemt hij zijn tijd voor de zoektocht.

Contact

  • Barber Fiton, Kloosterveld 57 Sint-Andries | 0483334150