Alumni | Bij-Zonder: omdat verpakken ook anders kan

Alumni | Bij-Zonder: omdat verpakken ook anders kan

Verpakken kan ook anders, maar hoe dan wel? Bij ‘Bij-Zonder’ doen ze dat op een duurzame en ecologische manier volgens het principe van circulaire economie.
Maak kennis met Glenn Roosen, Bert Lefere en Jonathan Vroman, zaakvoerders van deze jonge onderneming. Hun missie bestaat erin om de natuur te respecteren en tegelijk een product op de markt te brengen dat helemaal past binnen dat principe van kringloopeconomie . Vanuit hun achtergrond in Ecotechnologie ontwierpen ze samen het Bij-Zonder honingpotje. 

Jonathan loodst ons doorheen het ondernemerstraject van deze jonge startup.
“Bij-Zonder is ontstaan als een Small Business Project (=SBP) en had oorspronkelijk 4 deelnemers. We waren allen student ecotechnologie aan de VIVES hogeschool in Kortrijk. In het tweede jaar van onze opleiding, dat was in 2017, kwam dit Vlajo-traject aan bod.”

“Via brainstormsessies hebben we met de hele klasgroep een aantal thema’s bedacht rond ecotechnologie, waarvan er in totaal 4 werden geselecteerd. Daarna moest ieder van ons solliciteren voor één van die vier thema’s. De leden van onze groep hadden dat gedaan voor thema ‘duurzame verpakking’. Dit was het begin van Bij-Zonder als SBP. In ons groepje gingen we nadenken over hoe we ons thema ‘duurzame verpakking’ verder konden uitwerken en vormgeven. Al snel hebben we ons onderwerp bijgestuurd naar ‘alternatieve verpakking’ waarbij we andere verpakkingsmaterialen onder de loep namen. Zo kan je bijvoorbeeld sinaasappelschillen fijn malen tot poeder en kan je dat bewerken om er iets anders mee te maken. Bijenwas kwam ook al snel aan bod omdat het heel bewerkbaar én bovendien een natuurlijk product is. Vervolgens kwam dan de vraag wat we in de verpakking van bijenwas wilden stoppen. De link met honing was natuurlijk gauw gelegd. Het feit dat je het lege potje uiteindelijk nog kan gebruiken als kaars was een ludieke vondst: het laat toe om het potje helemaal ‘op te gebruiken’.”

Hoe werkt het potje precies?

Het is een potje met een deksel uit bijenwas. Het potje bevat honing. In het deksel zit de lont. De korte kant van de lont zit in het potje zolang er honing in zit. Wanneer de honing op is draai je het deksel om zodat de lange kant van de lont in het potje zit. De korte kant moet je rechtop zetten en klaar: je kan de kaars opbranden.

“In onze opleiding hebben we geleerd over circulaire economie: je product moet een andere functie krijgen als het opgebruikt is, het mag geen afval worden. Je krijgt een modulair product, dat betekent dat je er verschillende dingen mee kan doen. Zo ook ons potje: eens de honing op is kan het hergebruikt worden op verschillende manieren. Bijv. sierraden of iets anders insteken, gebruiken als kaars…”

Van idee tot product

“Voor het maken van een prototype konden we terecht bij het maaklab van VIVES. Een bevriend student heeft op basis van ons idee een ontwerp uitgetekend in 3D. Met dat ontwerp hebben we in het maaklab, met behulp van de 3D-printer, een eerste potje gerealiseerd. Deze 3D-print stelde ons in staat om mallen te maken, zodat we het potje uiteindelijk in bijenwas konden vervaardigen.”

“Bij lancering werd ons product enthousiast onthaald. De verkoop van aandelen is ook een handige manier om mensen te betrekken bij ons project. Zij doen een investering en hebben er alle baat bij dat zij hun geld kunnen terugverdienen.
De verkoop, onder andere op kerstmarkten en de marktplaats op school, liep heel goed.
Met ons SBP-project zijn we eerste geworden in West-Vlaanderen en in de finale hebben we een podiumplaats behaald.”

Doorstart

“Eigenlijk was doorstarten met Bij-Zonder een vanzelfsprekende stap. We hadden veel winst gemaakt met ons SBP-project waardoor ook de aandeelhouders hier de vruchten van konden plukken. We waren ervan overtuigd dat er nog veel potentieel in dit concept zat. Bij-Zonder verder zetten was gewoon een logisch vervolg.”

“Het doorstarten bleek uiteindelijk niet zo heel vlot te gaan, het was zoeken naar hoe we het allemaal moesten aanpakken. We hebben toen, in 2019, deelgenomen aan het Start Academy-traject om meer praktische kennis te vergaren.”

"De persoonlijke coach, op wiens ondersteuning wij konden rekenen in die wedstrijd, kwam zelf uit de verpakkingssector. Vanzelfsprekend is het een onbetaalbare meerwaarde om advies en bijstand te krijgen van iemand met vakkennis ter zake. Via hem hebben we bijvoorbeeld een goede boekhouder gevonden. We nemen zelfs nu ook nog af en toe contact op om raad te vragen. Kortom: Start Academy opent deuren om een eigen netwerk uit te bouwen.”

Valkuilen

“Ons grootste probleem, gedurende het eerste jaar na onze opstart, was het feit dat we elkaar niet vaak meer zagen, want we waren intussen immers afgestudeerd. Zelf woon ik in Oost-Vlaanderen, Glenn in Limburg, Bert en Niels in West-Vlaanderen. Je start deze onderneming met de beste intenties maar het is gewoon realiteit dat ieder z’n eigen gangetje gaat en het zeker niet evident is om toch contact te blijven houden. Niels is uit de onderneming gestapt omdat het sowieso niet langer te combineren viel met zijn voltijdse baan. Glenn, Bert en ik hebben recent toch nieuwe “schwung” in onze onderneming gestoken: we hebben een eigen webshop en een nieuwe website gelanceerd. We pogen ook nieuwe deals te sluiten met winkels maar in deze periode van onzekerheid door COVID-19 staan zij niet te springen om nieuwe producten te lanceren.”

Toekomstdromen

"Ieder van ons heeft andere verwachtingen maar we gaan ervan uit dat het eerder een soort hobby-project zal blijven. We maken de potjes dan ook volledig zelf en dat is nogal tijdrovend. Glenn en ik hopen een nieuw product uit te brengen, wanneer we daar de tijd en middelen voor hebben. Het moet iets zijn dat in de lijn ligt van ons honingpotje, al hebben we nog geen idee wat. Eerst moet ons huidig product beter verdeeld geraken en moeten we dus een paar vaste contracten binnenhalen bij winkels. Daar ligt momenteel onze focus."

De troeven van een deelname aan een Vlajo-project

  • "Je ervaart in de praktijk hoe het is om te ondernemen. Het is een mooie simulatie van wat de werkelijkheid kan zijn. Als je later zelfstandig wil worden krijg je hierdoor al een mooi beeld van hoe dat er dan uitziet."
  • "Je leert hoe je ideeën moet verwezenlijken"
  • "Je kan creatief zijn binnen de school en in de schoolomgeving"
  • "Het is ook gewoon leuk, want je doet dit met vrienden of je wordt vrienden gedurende het traject en dat geeft iets moois om samen mee bezig te zijn. Bij ons is onze huidige onderneming een reden om elkaar te kunnen blijven zien." 
  • "Het biedt de mogelijkheid om een netwerk uit te bouwen, wat heel belangrijk is als je van plan bent om door te starten."

De mannen van Bij-zonder bedachten en startten hun bedrijf als Small Business Project en verdiepten het idee tijdens Start Academy. Zo konden ze zonder risico hun bedrijf ontwikkelen.

Meer over Bij-Zonder