Alumni | Met Dexxter wordt boekhouden kinderspel

Alumni | Met Dexxter wordt boekhouden kinderspel

Student-ondernemerschap is het stokpaardje van Stan De Pauw. En dat al van in het begin, toen het statuut in 2017 in het leven werd geroepen. Als een soort van pionier ging hij experimenteren met de mogelijkheden die het bood en trachtte hij te achterhalen waarvoor er een markt bestaat. Vandaag, zes jaar later, staat hij mee aan het hoofd van Dexxter, een jonge onderneming die een gebruiksvriendelijke boekhoudtool aanbiedt voor student-ondernemers, bijberoepers en hoofdberoepers met een eenmanszaak. 

Minionderneming OrgaNICE

“In het zesde jaar Economie-Wiskunde, aan Virgo Sapiens Londerzeel (2012), heb ik deelgenomen aan de Mini-onderneming van Vlajo. Met ‘OrgaNICE’ wilden we evenementen organiseren. Zo hebben we hoofdzakelijk aan drie projecten gewerkt:

  1. Een ‘comedy night’ met Raf Coppens.
  2. Snoepzakjes voor Sinterklaas, die we aan de leerkrachten verkochten om uit te delen aan hun leerlingen.
  3. De boekvoorstelling met receptie én de verkoop van het boek ‘Verborgen verleden’, een werk over de geschiedenis van de school.

Ik heb heel fijne herinneringen aan deze projecten. Zelf was ik verantwoordelijk voor de marketing en was ik vrij actief binnen de groep. Vanuit de jeugdbeweging had ik redelijk wat ervaring met het op touw zetten van allerlei activiteiten en evenementen.”

“Deelnemen aan een ondernemend project als leerling of student geeft je tal van voordelen. Het laat je toe om in een beschermde omgeving te proeven van het ondernemerschap. Het boeide me dat we toch wel een aardige cent konden verdienen, met iets te doen wat we leuk vonden. "

Bovendien leer je in groep functioneren waarbij je heel veel leert door één of enkele van de verschillende rollen daadwerkelijk op te nemen. Zo leer je wat je graag doet, maar vooral ook wat je niet graag doet.


Studeren en ondernemen: de ideale combinatie

“Na de middelbare school studeerde ik Marketing, gevolgd door een masteropleiding Bedrijfscommunicatie. In totaal heb ik 2 jaar langer gestudeerd dan nodig was maar dat is eigenlijk ook mijn groot geluk geweest. Want in 2017 is het statuut ‘student-zelfstandige’ in voege getreden. Wat betekent dat je als zelfstandige ondernemende student geen sociale bijdragen moet betalen, zolang je jaarlijks inkomen onder de drempelwaarde van om en bij €7K blijft. Dit sprak mij enorm aan en ik heb mij hier toen verder in verdiept.
Ik heb toen dat statuut aangevraagd, waarmee ik een eigen ondernemings- en BTW-nummer ontving. Voor een student was dat toch wel een aanzienlijke kost (toen €150) maar ik was vastberaden om aan den lijve te ondervinden wat er allemaal bij komt kijken om als zelfstandige aan de slag te gaan.” 

Ik had niet meteen een bepaalde passie, kunde of kennis.

Daarom besloot ik om mij aan te melden voor een ‘gewone’ studentenjob maar stelde ik hen voor te werken als zelfstandige. Mijn verloning zou gewoon dezelfde zijn maar dan kon ik toch al leren kennen wat er bij het ondernemerschap allemaal kwam kijken.  Het grote voordeel bleek al gauw de flexibiliteit te zijn: ik kon kiezen waar en wanneer ik een bepaalde baan zou uitvoeren. In een tijdspanne van anderhalf jaar heb ik op deze manier heel wat verschillende baantjes ingevuld, meestal in verkoop of marketing. Na het afstuderen wilde ik verder aan de slag blijven als freelancer, om zo alle opties open te houden. Al had ik nog steeds geen echt plan van wat ik precies wilde doen.” 

“De eerste maanden ben ik deeltijds (4/5de) ‘office manager’ geweest bij een farmaceutisch bedrijf. De overige tijd kon ik besteden aan marketingklusjes.

Naar mijn aanvoelen was het statuut van student-zelfstandige nog te weinig bekend bij studenten en jongeren, nochtans biedt het tal van voordelen.

Zo kan je voor meerdere werkgevers tegelijk werken, je kan jezelf aanprijzen op de arbeidsmarkt door jezelf voor te stellen (beschikbaarheid, welk soort werk je kan doen…) in plaats van zelf op zoek te gaan naar werk (dus het omdraaien van vraag en aanbod). Je bent bovendien niet gebonden aan het minimum aantal te presteren uren.”

Uitbreiding van het team

“Op een ondernemersbeurs heb ik Robbe Claessens leren kennen. Hij had een IT-bedrijfje – IT-hulp aan huis voor senioren– en deed dat samen met enkele bevriende IT-studenten. Robbe en ik kregen het idee om een dienstverlenend agentschap op te richten dat de brug slaat tussen student-zelfstandigen en bedrijven: White Labels (opgericht in 2020). Met deze onderneming wilden we de online communicatie verzorgen van bedrijven. Denk daarbij aan het bouwen van websites en webshops, teksten schrijven, sociale media beheren, foto’s en video’s maken, etc. Allemaal zaken die studenten vaak goed kunnen, maar in een ‘gewoon’ studentencontract heb je niet genoeg flexibiliteit om deze zaken uit te voeren. Dit was onze manier om student-ondernemerschap te promoten.”

“Om studenten te begeleiden naar het worden van student-zelfstandige, gaven we samen met mijn boekhouder Giel Thomas, enkele webinars. 
Giel kreeg hierbij regelmatig de vraag van studenten of ze bij hem terecht konden voor het verder opvolgen van hun boekhouding. Dit was de aanleiding voor Giel, Robbe en mezelf om iets te bouwen waarmee kleine ondernemers hun boekhouding volledig zelf kunnen beheren. Een totaaloplossing waarbij enerzijds de puur boekhoudkundige acties geautomatiseerd worden en anderzijds de veel voorkomende vragen worden beantwoord en alle boekhoudkundige begrippen en acties in lekentaal worden uitgelegd.
Al heel snel bleek dat hiervoor een markt bestond, met als gevolg dat Robbe, Giel en ik nu voltijds aan het werk zijn in onze onderneming Dexxter.”

Dexxter

“Sinds 13 maanden zijn wij op de markt met onze boekhoudapplicatie voor éénmanszaken. Denk daarbij aan student-zelfstandigen, bijberoepers en hoofdberoepers met een éénmanszaak.”


“Dexxter staat voor eenvoudig, begrijpbaar en betaalbaar boekhouden. Wie regelmatig ons platform gebruikt zal zijn boekhouding veel beter begrijpen. We leggen dan ook alle vaktermen verstaanbaar uit en geven elke week gratis webinars over allerlei boekhoudkundige thema’s, bijvoorbeeld ook specifiek over boekhouden voor student-ondernemers.”  


“Wie belangstelling heeft kan een maand lang ons platform gratis uitproberen. We stellen vast dat de helft van de gebruikers met het proefaccount nadien overschakelt op een betalend account, dus we zijn op de goede weg. Twee maanden geleden hebben we kapitaal kunnen ophalen waardoor we nu toe zijn aan de volgende stap.”

De toekomst

“Onze droom is dat elke kleine onderneming in dit land ons kent en het vertrouwen heeft om zelf zijn boekhouding te beheren; van de digitaal onderlegde freelancer tot de ondernemende digibeet.”

Tips voor studenten met een ondernemingsplan

  • “Grijp de kans om in een beschermde omgeving te starten met ondernemen. Op die manier leer je heel snel wat je goed kunt en wat je graag doet, maar tegelijk ook de dingen waar je niet goed in bent. Da’s heel waardevol voor later, wanneer je een baan zoekt of als zelfstandige aan de slag gaat. Als student-ondernemer heb je weinig tot niets te verliezen, dus ga ervoor en doe nu al ervaring op!”
     
  • Of schrijf je in voor het gratis Start Academy-traject. Start Academy is een combinatie van een ideeënwedstrijd en een begeleidingstraject voor studenten hoger onderwijs met een ondernemingsidee. DOEN staat centraal tijdens Start Academy. Je duikt de markt in om te ontdekken welk potentieel in jouw idee zit. Hierbij word je begeleid door een persoonlijke coach en een reeks van experts.

Meer info?