Alumni | FitChro - Sporten op maat, voor mensen met een chronische aandoening

Alumni | FitChro - Sporten op maat, voor mensen met een chronische aandoening

Wist je dat bijna 1 op 3 Vlamingen te kampen heeft met een chronische aandoening? Vaak voelen deze mensen zich niet thuis in een traditionele sportclub of fitness. Net daarom is er FitChro, de jonge onderneming van broers Joppe (21) en Selle (22) Bertels.

Joppe: “Mijn broer en ik studeerden aan de Thomas More hogeschool in Turnhout. Selle volgde de richting Sport en Bewegen en ikzelf de richting Sportmanagement. In het laatste jaar (2021-2022) hadden we, in het kader van een projectvak, de optie om ofwel mee te werken aan een bestaand project, ofwel om een eigen project op te starten. Wij kozen voor het laatste. Ons projectidee is er gekomen naar aanleiding van onze moeder die MS heeft. Het sportaanbod op maat van haar chronische aandoening bleek toch wel ontoereikend en daar wilden wij verandering in brengen. In een Small Business Project-traject, onder Vlajo-vleugels, hebben we ons idee kunnen uitwerken.” 

SBP als opstapje

“Mijn broer en ik hadden al van bij de start de intentie om FitChro verder te zetten na het beëindigen van het SBP-traject. Dat maakte ook dat het vooral wij waren die de leiding namen.
Zelf nam ik het administratieve luik voor mijn rekening, terwijl mijn broer het inhoudelijke beheerde, zoals het uitwerken van de trainingsschema’s en het uitvoeren van coaching-sessies. Voor ons was het handig dat we op deze manier ons idee konden testen in de praktijk, en dat zonder zware financiële, juridische en administratieve verplichtingen. Dat is voor ons meteen ook dé grootste troef van het SBP-project. Bovendien waren we gedurende het hele traject verzekerd via Vlajo en konden we beroep doen op de deskundigheid van Vlajo-coördinatoren en docenten van onze hogeschool.”  

Naar een eigen stek

“Meteen na het afstuderen hebben mijn broer en ik besloten om de zaak verder te zetten. Momenteel ben ik mijn ‘ba-na-ba’ Marketing aan het afronden en Selle is sinds kort voltijds zelfstandig aan de slag voor FitChro.”

“Afgelopen jaar hebben we een mooie groei doorgemaakt. Vanaf volgende maand (juli) verhuizen we dan ook naar een eigen locatie in Pulle, want tot nu toe werkten we met gehuurde zalen voor onze trainingen. Zelf blijf ik voorlopig zelfstandige in bijberoep en zal ik instaan voor het dagelijks management. Mijn broer beheert dan weer de interne werking rond de beweegsessies. Met andere woorden: hij is de trainer en ik zorg voor de organisatie achter de schermen. Onze droom is om FitChro uit te bouwen tot een toonaangevende instantie in Vlaanderen op vlak van begeleiding van mensen met een chronische aandoening. En wie weet kunnen we op langere termijn bijkomende afdelingen openen. We focussen nu op chronische aandoeningen maar dan zouden we ons bijvoorbeeld bijkomend kunnen richten op ouderen.”

“Bij ons kan je terecht voor ‘lifestyle coaching’, dat houdt in dat we fysieke en mentale trainingen verzorgen. We spitsen ons toe op mensen met een chronische aandoening. Wanneer zij hun revalidatiesessies doorlopen hebben in het ziekenhuis wacht hen doorgaans een zwart gat, omdat de brug naar een traditionele sportclub vaak nog te groot is. Ze hebben vaak hun zelfvertrouwen en het vertrouwen in hun eigen lichaam verloren. Wij zijn er om hen te begeleiden zodat ze op hun eigen tempo kunnen werken aan hun basisconditie. En dat allemaal in een positieve, aangename sfeer. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een revalidatiecentrum waar je toch meer in de medische context vertoeft.”

Waardevolle tips

“Wanneer je onderneemt zijn er veel zaken waar je in het begin niet altijd bij stilstaat. Ik raad dan ook aan om je te laten adviseren. Communiceer niet alleen met mensen uit het vak, maar ook met anderen. Familie bijvoorbeeld, mensen die er op het eerste zicht niet zo veel van af weten.

Anderen kunnen soms waardevolle opmerkingen geven waar je zelf niet aan dacht. Op die manier laat je anderen vanuit een alternatieve invalshoek naar jouw ideeën kijken.

Zaken die voor jezelf logisch zijn, zijn namelijk vaak zaken die buitenstaanders anders bekijken.”

“Durf de sprong maken. In tegenstelling tot mijn broer bijvoorbeeld, ben ik iemand die graag weet wat er op mij afkomt. Maar je moet durven loslaten en ervoor gaan!”

Meer weten?

Nam jij ook deel aan een Vlajo-project tijdens je studies en wil je jouw ervaringen graag delen met de huidige en toekomstige Vlajo-jongeren?
Laat je gegevens dan hier achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!