Alumni | Handgemaakte lederaccessoires door Sofie Darche

Alumni | Handgemaakte lederaccessoires door Sofie Darche

We spraken met Sofie Darche, een gedreven creatieveling die haar passies volgt en haar ondernemersvaardigheden heeft ontwikkeld doorheen diverse projecten. Van mode tot handtassen en evenementen, Sofie geeft ons een inkijk op haar boeiende reis als creatief ondernemer.

“Creativiteit zit al heel mijn leven in het bloed. Op mijn 16de begon ik naar Antwerpen te pendelen om mode te studeren. Daarnaast volgde ik ook tekenschool en had ik altijd verschillende creatieve hobby's. Ik besloot een vorming tot schoenmaker te volgen terwijl ik als verkoopster werkte. Het idee om ondernemer te worden ontstond pas na mijn bacheloropleiding Office Management: Event- en projectmanagement. Het was in die tijd dat ik ook aan een avondopleiding handtassen maken begon.”

Ondernemend aan de slag als student

Mijn deelname aan het Small Business Project was een geweldige ervaring! Met onze projectgroep organiseerden we een pop-up Bistroma (in 2016), waar we gerechten uit grootmoeders tijd serveerden, die bereid waren door omaatjes zelf. We hebben alles vanaf nul opgebouwd: het bedenken van het concept, de locatie zoeken, het interieur ontwerpen, het menu samenstellen, tot het vinden van de oma's.” 

Dit project hielp mij ontdekken dat ik een zelfstandig ondernemer wilde zijn en graag evenementen organiseer. Het motiveerde me om verder onderzoek te doen. Het was een concrete ervaring, buiten de schoolbanken. Ik leerde er teamwork, balans vinden tussen meningen, en taken verdelen naar ieders kracht.

Als het kriebelt, word je ondernemer

“Na mijn studies startte ik onmiddellijk in bijberoep met het maken van handtassen. Door een deeltijdse baan in dienstverband te combineren met mijn bijberoep voelde het ondernemerschap niet aan als een groot risico. Maar het investeren van vrijwel al mijn spaargeld in machines maakte het toch wel spannend.”

“Mijn handtassenbedrijf begint langzaam vorm te krijgen en evolueert de laatste jaren naar een meer professionele aanpak. Mijn focus ligt op tijdloze ontwerpen en lokale productie. Momenteel verkoop ik voornamelijk online en heb ik met succes pop-up stores gehad in Antwerpen en Gent.”

“Naast mijn werkzaamheden als creatief ondernemer, organiseer ik twee maal per jaar het Makersloket, een platform voor makers om hun producten te tonen en te verkopen. Daarbij willen we meer zijn dan een gewone markt, we streven naar een totale beleving voor bezoekers, inclusief randanimatie. Op die manier wil ik mijn steentje bijdragen om ambachten levend te houden en mensen bewust maken om duurzaam en lokaal te kopen.”

Wat mag de toekomst brengen?

“Mijn ultieme droom is om mijn zaak voltijds te runnen en mensen een bewuste en duurzame koopervaring te bieden. Een pand hebben met daarin mijn atelier, winkel en misschien zelfs een koffiebar zou ik geweldig vinden.”

Aandachtspunten 

“Als creatieve ondernemer kun je zo opgaan in je creaties dat je vergeet dat je ondernemer bent. Het is belangrijk om ook minder leuke aspecten van de bedrijfsvoering aan te pakken. Voor mij is bijvoorbeeld het beheren van sociale media-campagnes een uitdaging, maar dat hoort er nu eenmaal bij.”

Tips voor jongeren met ondernemende plannen

Volg je buikgevoel, maar wees niet te overhaast. Als startend ondernemer was ik te impulsief. Nu volg ik nog steeds mijn gevoel, maar ik neem meer tijd om na te denken.”

Neem zeker ook een kijkje op 

Nam jij ook deel aan een Vlajo-project tijdens je studies en wil je jouw ervaringen graag delen met de huidige en toekomstige Vlajo-jongeren?
Laat je gegevens dan hier achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!