Alumni | Jorden D’Hulster – Coach, trainer en duurzaam ondernemer

Alumni | Jorden D’Hulster – Coach, trainer en duurzaam ondernemer

Een betere wereld begint bij jezelf. Vlajo alumnus Jorden (23) is daar rotsvast van overtuigd en stelt graag zijn expertise ter beschikking om mensen het beste uit zichzelf en uit anderen te laten halen. Want geef toe, werknemers die met het grootste plezier gaan werken, relaties die verbeteren, stress die op een gezond niveau blijft, daar word je toch gelukkig van? En de wereld toch beter? Jorden is zelfstandig coach en stampte recent een ambitieuze startup uit de grond. Wat volgt is een niet te missen interview, vol frisse inzichten en inspiratie.

 

Een ondernemende uitdaging? Laat maar komen!

 “In 2018 startte ik mijn studie netwerkeconomie aan HOWEST. We kregen er de kans om een Small Business Project (SBP) op te zetten, een initiatief dat ons uit de theoretische wereld bracht en ons de vrijheid gaf om praktisch aan de slag te gaan.”

“Samen met enkele medestudenten richtte ik ‘Aquaterra’ op. Hiermee wilden we inspelen op de ontwikkelingen in de landbouw en ons focussen op het optimaliseren van vertical farming. We ontwikkelden een roterend mechanisme met slechts één lamp waarmee we niet alleen het energieverbruik konden minimaliseren maar ook de plantengroei konden verbeteren.

“Aquaterra was een uitdagend project. Met een multidisciplinair team werkten we ons idee uit, budgettair ondersteund door HOWEST. Hoewel onze oorspronkelijke intentie was om ons product op de markt te brengen, leerden we na de Vlajo-pitch dat we nog niet ver genoeg gevorderd waren. We beseften dat we ons te veel op het product richtten en niet genoeg op de marktpositie en toepasbaarheid. Het dwong ons om ons idee opnieuw te evalueren en uiteindelijk onze doelstellingen bij te stellen. Het was een waardevolle les in flexibiliteit en marktgericht denken en we schopten het zelfs tot de Vlajo-finales en namen erna nog deel aan Start Academy en andere ideeënwedstrijden.”

Veel geleerd

“Ik vond het zeer boeiend om deze trajecten te beleven. Vlajo bracht een competitieve sfeer, waardoor we voortdurend moesten innoveren. Het leerde me om doelgericht te communiceren zodat we mensen konden prikkelen met ons idee. Bovendien bulken die wedstrijden van de waardevolle contacten die je kan leggen. Op het moment zelf besefte ik niet hoe belangrijk dit netwerk is. Het kan werkelijk deuren openen! Maar je moet mensen durven benaderen, specifiek durven zijn over je behoeften en open staan voor feedback. Zo leerde ik dat er veel waarde schuilt in verscheidenheid van perspectieven.”

“Daarnaast leerde ik ook hoe ik een idee op een overtuigende manier kan presenteren zodat mensen oprecht enthousiast worden en ontdekte ik de kracht van samenwerken, iets wat tegenwoordig te weinig aandacht krijgt volgens mij. Ik geloof sterk in de kracht van samenwerking en vrijheid. In een wereld waar individualiteit soms overheerst, is het belangrijk om te kijken hoe we elkaar kunnen versterken en hoe we kunnen samenwerken naar een gemeenschappelijk doen.”

Lupus coach

“Ook na deze ondernemende projecten ben ik blijven ondernemen en dat doe ik vandaag nog. Tijdens mijn studies ontdekte ik mijn passie voor coaching & communicatiemethoden en heb ik mijzelf bijgeschoold door extra cursussen te volgen waarbij mijn toenmalige mentor Els Van Laecke een enorme rol speelde. Op die manier kon ik in 2020 aan de slag gaan met 1-op-1 coaching in een groepspraktijk. Hier kwamen gaandeweg bedrijfstrainingen en teambegeleidingen bij en uiteindelijk besloot ik om mijn eigen praktijk, Lupus coach in  Harelbeke, uit de grond te stampen. Met Lupus coach bied ik zowel individuele coaching in samenwerking met andere professionals zoals osteopaten, kinesisten en psychologen, als bedrijfstrainingen rond communicatie, teamwerking, conflictmanagment, moeilijke gesprekken, en dergelijke. Een ontzettend fijne afwisseling.”

The Green Revolution

“Naast mijn werk als coach richtte ik samen met een mede-zaakvoerder de startup The Green Revolution op om een positieve impact te hebben op het klimaat. We focussen ons op CO2-cleanup en upcycling door kokosnootafval uit Ghana te recupereren en te verwerken tot paletten, die we dan exporteren naar Europa. Daarnaast hebben we ook een dashboard ontwikkeld om onze impact te meten, te visualiseren en te delen met producenten en consumenten. Op die manier kunnen zij zien waar de impact gemaakt wordt en van waar de grondstoffen afkomstig zijn. Het volledige proces kan worden opgevolgd: van oogst, over productie, tot eindgebruik. Het is een openbaar dashboard, zodat geëngageerde bedrijven hun positieve inbreng kunnen aantonen. We zijn er trots op om als prille startup geselecteerd te zijn voor ChangeNow in Parijs (eind maart ’24), dat is hét klimaatevenement voor starters en gevestigde bedrijven in Europa.”

Toekomstplannen

“Ik wil een balans vinden tussen mijn coaching activiteiten, The Green Revolution en mijn privéleven. Mijn doel is om een positieve impact te maken op zowel het klimaat als op mensen. Op lange termijn hoop ik anderen te inspireren om verandering mogelijk te maken, stap voor stap, in kleine dingen die haalbaar, behapbaar, en zelfs leuk en winstgevend kunnen zijn.”

Meer weten?

Nam jij ook deel aan een Vlajo-project tijdens je studies en wil je jouw ervaringen graag delen met de huidige en toekomstige Vlajo-jongeren?
Laat je gegevens dan hier achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!