Alumni | Koffie met Komfort

Alumni | Koffie met Komfort

Maak kennis met Margot Leaerts, de 26-jarige dynamische ondernemer achter Koffiebar Komfort in hartje Leuven. Margots reis naar het ondernemerschap begon al vroeg, tijdens haar tijd op Sint-Angela Tildonk, waar ze als gedelegeerd bestuurder mini-onderneming ‘daS TOF’ runde.

“In de derde graad namen we met onze klas deel aan het project Mini-ondernemingen. We maakten ritszakjes uit reststoffen en geraakten zelfs tot in de Provinciale finale met ons concept. Hoewel we niet wonnen, was het een geweldige ervaring. Ik ontdekte dat ik graag ideeën bedenk en processen efficiënter maak. Dat heeft me ook geïnspireerd om uiteindelijk zelf ondernemer te worden.”

Doorzetter van formaat

“Ik ben afgestudeerd in de richting handel, heb daarna een jaar rechten ‘geprobeerd’ om vast te stellen dat de overgang van secundair naar hoger niet evident was. Ik ben dan overgestapt op ‘rechtspraktijk’ en afgestudeerd als professionele bachelor. Omdat ik toch graag mijn master wilde behalen, heb ik me opnieuw ingeschreven aan de universiteit en mag ik me sinds juli 2023 master in de rechten noemen. Mijn eerste job als jurist op een notariaat combineer ik sinds een jaar met mijn bijberoep, mede-eigenaar van koffiebar Komfort.” 

Gedeelde passie voor koffie

“Ik heb ‘Komfort’ samen met mijn vriend Tom opgestart. Wij delen een passie voor koffie. We bezochten in onze vrije tijd vaak koffiebars voor de gezelligheid. Toen dat tijdens de coronaperiode niet meer kon, kochten we voor onszelf een hoogwaardig koffiezetapparaat, een ‘Sage Barista’. Zo begonnen we thuis te experimenteren. We kregen de smaak serieus te pakken en begonnen te dromen van een eigen koffiebar. Toen er vorig jaar een pand vrijkwam tegenover onze woonst, dachten we: dit is onze kans!”

Je bent jong en je wilt wat

“Onze omgeving reageerde meteen heel positief op ons idee. Dat gaf ons vertrouwen om te springen. We begonnen met alles uit te denken en maakten een businessplan. Tom is financieel business analist, dus dat gedeelte was snel gecoverd. Ook wonnen we advies in bij BNP Paribas Fortis, de bank die ik nog kende van bij de Mini-onderneming. We bepaalden onze identiteit en vonden een goede koffiebrander, MOK, die ons verder inspireerde richting lokaal ondernemerschap. We sloten een lening af en richtten ons pand in met hulp van een interieurarchitect. Juli 2023 gingen we open.”

De combinatie werknemer – ondernemer

“Vrije tijd? Dat heb je niet nodig. Mensen zeggen dat wel, maar het klopt niet! (lacht) Tom en ik hebben een duidelijke taakverdeling. Ik regel de lonen en het personeel, terwijl Tom zich bezighoudt met de facturen en leveranciers. Daarnaast hebben we tien studenten en drie flexijobbers in dienst die ons geweldig ondersteunen. Tom werkt een paar dagen per week boven in de koffiebar voor zijn vaste werkgever. Hij kan dan ondertussen een oogje in het zeil houden. In het weekend staan we om de beurt in de bar, zodat we onze hobby’s nog kunnen uitoefenen. En nemen we dan eens een ‘day off’, dan zitten we na het uitslapen toch weer in die koffiebar, hoor!”

Met vallen en opstaan  

“De grootste uitdagingen lagen aan het begin van ons avontuur, zoals het op tijd leveren van alle spullen. Dat ging niet altijd soepel en veroorzaakte veel stress. Zo werd er op een dag een koelvitrine voor onze taarten van 200 kg op de stoep gezet. Dat ding kreeg je dus niet van de grond, hè! Ook het inschatten van het aantal klanten per dag is lastig, zo niet onmogelijk. Soms moeten we snel iets bij onze leverancier gaan halen omdat het bijna op is. Gelukkig werken we uitsluitend met lokale leveranciers, dus een ritje heen en terug duurt nooit lang. Ondernemen gaat met ups en downs, maar dankzij ons bekwaam personeel en de steun van vrienden en familie hebben we tot nu toe alles kunnen opvangen.”

Wensen voor de toekomst

"We willen onze bar laten groeien door ons terras verder uit te breiden. Het welzijn van ons personeel blijft daarbij een prioriteit. Dankzij onze vaste banen is de financiële druk wat minder hoog. Natuurlijk streven we ernaar om uiteindelijk iets uit de zaak te halen, maar op dit moment ondernemen we vooral vanuit een goede intentie, en gelukkig niet uit pure noodzaak om te overleven."

Advies voor jonge ondernemers

"Voordat je begint, is het cruciaal om grondig na te denken over je 'waarom'. Wat is jouw unieke toegevoegde waarde? Bij ons draait het om eerlijke, lokale handel. We streven naar kwaliteit en nabijheid. Ons interieur is rustig en eenvoudig, wat zorgt voor een comfortabele sfeer. Vandaar ook onze naam ‘Komfort’ (met een ‘k’, want alle goeie dingen zitten volgens ons in een ‘kommetje’). Daarnaast hebben we veel geleerd van onze bezoeken aan andere koffiebars, ook in het buitenland. Het is belangrijk om altijd jezelf als referentiepunt te nemen als het gaat om klantbeleving. Nog een tip: plaats je bestellingen op tijd, want levertermijnen kunnen lang zijn. En tot slot: overweeg om een coach in te schakelen zodat je een klankbord hebt voor je ideeën."

De cirkel is rond

"Dit schooljaar ben ik gevraagd als droomcoach van Mini-onderneming TOTEally. Een hele eer! Het feit dat ik zelf in hun schoenen heb gestaan, creëerde meteen een band. Mijn belangrijkste bijdrage was het delen van concrete tips om enkele van hun uitdagingen aan te pakken. Zo adviseerde ik om leveranciers vaker op te bellen om bestellingen vlot te laten verlopen. Daarnaast moedigde ik hen aan om regelmatig iets op sociale media te posten en goed te luisteren naar hun omgeving. Het was niet alleen leuk om mijn ervaringen te delen, maar ook om wat van mijn ondernemersspirit door te geven."  

Nam jij ook deel aan een Vlajo-project tijdens je studies en wil je jouw ervaringen graag delen met de huidige en toekomstige Vlajo-jongeren?
Laat je gegevens dan hier achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!