Talent4Change: Stamina Brugge heeft de smaak te pakken

Talent4Change: Stamina Brugge heeft de smaak te pakken

In 2017 opende de innovatieve secundaire school Stamina (GO!) haar deuren in de Brugse binnenstad. Sinds dit schooljaar biedt de nieuwe school ook een tweede graad aan. En van bij de start werd bewust gekozen voor een andere aanpak, eentje waarbij het letterlijke en figuurlijke vakjesdenken achterwege gelaten werd. Eigen talenten ontdekken en competenties ontwikkelen in een levensechte context, los van de klassieke vakken, dat staat hier centraal. Een prima voedingsbodem om te ondernemen. Dit schooljaar startte leerkracht Lies Van Hulle met Talent4Change in het eerste jaar: “Een ervaring die de leerlingen vleugels geeft”.

Hoe Stamina via Talent4Change werk maakt van de nieuwe (transversale) eindtermen? Dat lees je hier!

Vaarwel vakken

Stamina is duidelijk een school met een missie: ze wil een positieve leeromgeving zijn, waar jongeren kunnen groeien tot maatschappelijk geëngageerde mensen, die hun eigen leven in handen nemen en sterk gericht zijn op competentieontwikkeling. Lies Van Hulle: “We willen onze leerlingen zelfbewust en kritisch laten bouwen aan hun eigen toekomst en die van de samenleving.”

Om die missie waar te maken, kozen ze voor een atypische aanpak, maar wel eentje die ze baseren op wetenschappelijk onderzoek naar goed en motiverend onderwijs. Lies: “We selecteerden de beste ingrediënten uit verschillende pedagogische methodes. Concreet komt het erop neer dat je bij ons geen vakken ziet in het lessenrooster. Uiteraard vertrekken we wel vanuit dezelfde leerdoelen en werken we met de GO!-leerplannen, maar de leerdoelen hebben we dus ‘ontvakt’ en in 5 domeinen gegoten die logisch samenpassen en dwarsverbindingen mogelijk maken:

  • Wetenschap & techniek
  • Talen & cultuur
  • Kunst & creatie
  • Economie & organisatie
  • Welzijn & maatschappij

Tastings: proeven, ontdekken, ervaren

Lies: “Binnen die domeinen bieden we heel wat ‘tastings’ aan, dat zijn concrete onderdelen waarin een leerling van de verschillende aspecten van een domein kan proeven. De leerlingen kiezen zelf hun ‘tastings’ op basis van hun eigen interesses, dat zijn er zo’n zestal per leerling per schooljaar. Op die manier willen hen laten ervaren dat zo’n domein heel divers kan zijn en komen ze met veel (toekomstige) leervelden in contact.

Daarnaast willen we hen ook hun eigen talenten laten ontdekken en cultiveren. Die gecombineerde aanpak stelt hen in staat om een betere studiekeuze te maken in de toekomst.

Binnen het domein Economie & organisatie is Kid@bizz zo’n ‘tasting’ die we aanbieden in het tweede jaar.”

Talent4Change: een ondernemende leerlijn doortrekken

Lies: “Vorig jaar deden we met het tweede jaar Kid@bizz en dat sloeg heel goed aan. De leerlingen vonden het leuk om aan de slag te gaan en te ondernemen. We zijn dus vertrouwd met het materiaal van Vlajo en gingen ook al aan de slag met CompassMe. In het eerste jaar wilden we leerlingen vooral laten nadenken over ondernemende vaardigheden zonder specifiek in te zetten op het economische luik.

Starten met Talent4Change in het eerste jaar was bijgevolg een logische stap voor ons, eentje die naadloos aansluit op de ondernemende visie van onze school. Want ook wij willen die leerlijn graag doortrekken.”

Wat Talent4Change zo interessant maakt?

Lies licht toe:

  • “Dat is vast en zeker de combinatie van inzicht krijgen in eigen talent en dat van anderen enerzijds en het uitwerken en organiseren van een idee (dat bouwt aan een betere samenleving) anderzijds.
  • Daarnaast merk je meteen dat je met de materialen goed zit: ze zijn onderbouwd, afgetoetst én geven ook inspiratie om zaken toe te voegen als je dat wenst. En die ‘à la carte-visie’ is voor ons de perfecte ondersteuning: het is geen strak ‘keurslijf’ waarbinnen je alles moét afvinken. Integendeel, als leerkracht heb je voldoende vrijheid om zaken weg te laten of toe te voegen.
  • Tot slot: de verschillende rollen (leider, doorzetter, planner en organisator, teamplayer en creatieveling) komen ook van pas in onze andere domeinen. Maar ook het thema geweldloze communicatie is iets waar we op inzetten. Op die manier kunnen we domeinoverschrijdend werken.

Tijd voor actie: een veggie place op Stamina!

Dit schooljaar stak Lies met 15 eerstejaars de handen uit de mouwen: “We zijn na de herfstvakantie gestart met de eerste sessie. Na de kerstvakantie met de tweede. En zo werken we de negen sessies af tot de activiteit zelf op 2 april: een veggie place/festival op school. Nadien willen we het niet laten uitdoven, maar elke donderdag een veggie dag inlassen op school.

    

 Dat idee, binnen de SDG Gezondheid, kwam al vrij snel. De leerlingen willen ouders en medeleerlingen warm maken om vaker vegetarisch te eten. Ze zullen dit doen met verschillende standjes met vegetarische gerechten en daar zullen ze ook informatie geven aan hun klanten waarom dat belangrijk is. De winst gaat naar het WWF, dat goede doel kozen de leerlingen omdat het actuele nieuws van de Australische bosbranden en het dierenleed hen zo aangreep. Ze legden de link met de koala’s, en dus met het logo van het WWF.”

    

Een duidelijk plan is belangrijk

Lies: “Het enthousiasme van de leerlingen is natuurlijk een cruciale factor in een dergelijk project, maar met een goed plan kom je ook al heel ver. Want een goede planning draagt bij aan succeservaringen en die motiveren dan weer. Aan dit project besteden we 100 minuten per week, gedurende 12 tot 14 weken. We zijn concreet aan de slag gegaan in groepen, volgens ieders talenten:

  • 1 groep voor het uitzoeken van recepten
  • 1 groep voor de communicatie
  • 1 groep voor de organisatie
  • En 1 groep die bezig is met de ontwikkeling van een heus ‘lanceergame’ op school. Dat was het eigen idee van een paar jongens, om de lancering van het event echt te laten leven op school.

Koken doen we allemaal samen, met de hulp van de papa van een van de leerlingen. In een logboek houden we alles gedetailleerd bij.

    

Durven loslaten

Ik stond er echt van te kijken met hoeveel enthousiasme ze dit bedacht en in handen genomen hebben. En dan moet je als leerkracht wel (bepaalde ideeën of vooroordelen) durven loslaten, durven meegaan in hun verhaal, los van de slaagkansen en eventuele doemscenario’s in je hoofd. Dat is een heel avontuur, natuurlijk, maar eentje dat me al positief verrast heeft in dit verhaal.

Zo hebben de leerlingen een mailing gedaan naar een aantal vegetarische restaurants in het Brugse met de vraag of ze hen konden helpen met receptinspiratie. Aanvankelijk denk je als leerkracht: ‘dit gaat nooit lukken’, maar jawel hoor: er kwam effectief reactie van een Brugs restaurant dat zijn schouders er mee onder wilde zetten. Die successen, hoe klein ze soms ook zijn, geven de leerlingen – en ons als leerkracht – vleugels.

Leerwinst? 100%!

Lies: “De leerwinst voor de leerlingen is enorm groot met dit project: ze leren elkaar beter kennen, leren samenwerken en gebruiken hun talenten voor een gemeenschappelijk doel. Maar ook organiseren en werken met externen, het komt er allemaal bij kijken. Dit is een van de manieren waarop we aan sleutelcompetenties werken, naast de leerinhouden. We doen dit op veel manieren, maar dit project past daar uitstekend bij.

Ze werken fier naar iets wat ze zelf bedacht hebben. En net dat is de kracht van het verhaal: Talent4Change geeft de intrinsieke motivatie van de leerlingen een enorme boost. En dat geeft dan weer de mooiste resultaten. Wij staan soms te kijken van wat ze allemaal in hun mars hebben op deze jonge leeftijd, en zelf ervaren ze dat ook, denk ik. En zo past Talent4Change heel mooi in onze schoolvisie, waar we kinderen de beste versie van zichzelf willen laten worden.”

    

Meer lezen?

  • Stamina Brugge
  • Talent4Change: Talent4Change geeft je leerlingen handvatten om hun (ondernemende) talenten  te ontdekken. Gewapend met deze inzichten organiseren ze samen een klasproject waar engagement voorop staat.
  • Kid@bizz: In het Kid@bizz-project ontdekken leerlingen van de 1ste graad al doende het bedrijfsleven: ze starten een eigen bedrijfje aan de hand van het Business Model Canvas. Zodra die structuur uitgetekend is, gaan ze aan de slag met verschillende activiteiten om hun project vorm te geven en tot een goed einde te brengen.