Vlajo BLIK | Beroep, Loopbaan en IK

vakoverschrijdend project

 

Inge Willems is leerkracht wetenschappelijk werk in het ZAVO in Zaventem en werkt al bijna 10 jaar met BLIK: "Al in 2006 startte ik met het project in het 2de jaar moderne wetenschappen. Vanaf dit schooljaar gaan we ook in het 2de jaar Latijn van start. Ik hou ervan om projectmatig te werken met behulp van BLIK, want het is de ideale manier om leerlingen kennis te laten maken met de verschillende studierichtingen en beroepen. Zo werpen ze een hele mooie 'blik' op de toekomst!"


Op zoek naar een uitdagend vakoverschrijdend project rond studiekeuzes binnen SEI/ Economie en WW/ Wetenschappen en techniek?

Vlajo biedt je een pasklaar antwoord aan! 

Blik is een vakoverschrijdend project dat jongeren ondersteunt in hun studiekeuzeproces. Via diverse DOE-opdrachten verkennen de leerlingen hun vaardigheden en interesses. Dit gecombineerd met praktische informatie over persoonlijke financiën en het belang van studie en beroepsplannen zorgt voor een boeiend reflectiemoment.
 

Voor wie is het project bestemd?

Vlajo BLIK richt zich tot 2de jaarsleerlingen van de A-stroom in het secundair onderwijs.

Dit Vlajo-project is een vakoverschrijdend project voor wetenschappelijk werk – sei – techniek.

De uitgewerkte bundel wordt in deze vakken gedurende 2 à 3 weken in dezelfde periode gebruikt.


Inhoud: reflecteren in 5 activiteiten

 • Spiegeltje, spiegeltje is een ontdekkingstocht naar waarden, vaardigheden en interesses. De leerlingen staan even stil bij wat voor hen belangrijk is en hoe hun toekomstige loopbaan er kan uitzien. We hebben hier aandacht voor de verschillende soorten beroepen.
   
 • Neem je succes in eigen handen geeft de leerlingen de opdracht om een fictieve fuif uit te werken. Begrippen als logo, slogan, regels en wetgeving, ecologische voetafdruk  en gehoorschade komen hier aan bod. Binnen wetenschappelijk werk is er aandacht voor het formuleren van een onderzoeksvraag en een hypothese. Daarnaast voeren de leerlingen onderzoeken uit, geven ze waarnemingen weer.
   
 • Kijk! De wereld draait om mij! Is een educatief bordspel waarbij leerlingen kiezen hoe lang ze het studiepad kunnen volgen of wanneer ze het werkveld betreden en dus kennismaken met een loopbaan.
   
 • Fuiven! Dat is niet gratis! geeft zicht op wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van een fuif: leerlingen prijsbewust maken, leren omgaan met zakgeld. De verschillende beroepscategorieën komen hier ook aan bod.
   
 • Bouw je eigen discolampje geeft de leerlingen de opdracht een discolamp zelfstandig  te maken. Ze worden eerst getoetst op de kennis die ze gedurende de lessen techniek –toepassingsgebied energie- hebben opgedaan. Daarna gaan ze aan de hand van een stappenplan zelfstandig aan de slag. Je kan deze inhoud zien als een open opdracht.

 


 

Flyer

Update Blik

 • BLIK is aan een grondige revisie toe ifv de nieuwe eindtermen, sleutelcompetenties en leerplannen. Deze revisie zal doorgaan schooljaar 2019-2020. Indien kader bieden we Blik niet aan schooljaar 2019-2020.

Voor meer Blik-info kan je terecht bij één van onze Vlajo-projectcoördinatoren secundair onderwijs