De Vlajo Droomfabriek

kinderen prikkelen in een ondernemende omgeving


Doedel, de mascotte van De Vlajo Droomfabriek, neemt gedurende de 9 thema’s  de kinderen uit de hele basisschool (1e kleuterklas t.e.m. 6e leerjaar) mee op ondernemende ontdekkingstocht. De dro(o)medaris motiveert de leerlingen zodat ze gedreven aan de slag gaan met het thema.

Voor elke klas een thema!

    

 • Eerste kleuterklas: Doedel de Ontdekker
  Doedel daagt de kinderen uit om volop te gaan exploreren en experimenteren met ontdekdozen. Allerlei ideeën worden aangereikt om uw hoeken in te vullen rond de thema's aarde, vuur, water en lucht. Durf jij vanuit je experimenterende kleuters je thema uitbouwen?
 • Tweede kleuterklas: Doedel de Dromer
  De droomscanner van Doedel is stuk! Probeer samen met je kleuters een droomscanner te maken. Laat hen op onderzoek gaan in de verschillende hoeken en achterhaal hun dromen in de droomhoek. Misschien slagen jullie erin om één van de dromen waar te maken?
 • Derde kleuterklas: Ik + jij = wij
  Hier is het project verdeeld in 3 Droomfabriekdelen:
  - een ik-deel waarin de kleuters zichzelf beter leren kennen,
  - een jij-deel waarin ze elkaar verder ontdekken
  - een wij-deel dat hen aanzet om met elkaar om te gaan en te ontdekken hoe ze door samen te werken tot een beter resultaat kunnen komen. Mogen jouw kleuters in een grandioos slotmoment tonen hoe ondernemend ze kunnen samenwerken met hun klasgroep?

     

 • Eerste leerjaar: Ga je mee aan de slag?
  Doedel vraagt zich af waar al die werkende mensen naartoe trekken. Op een actieve manier verkennen leerlingen de beroepenwereld tijdens een hoekenwerk. Niet alleen binnen de klasmuren, maar ook in de eigen familie en de schoolbuurt valt heel wat te ontdekken rond beroepen. Mag Doedel ook een kijkje komen nemen op jullie beroepenbeurs?
 • Tweede leerjaar: Werk je mee aan een toffe buurt?
  Doedel organiseert een buurtfeest om zijn buurt beter te leren kennen. Binnen de schoolmuren en in de buurt van de school gaan de kinderen op zoek naar de floppers en de toppers. Luk jij erin om samen met je leerlingen van floppers toppers te maken?
 • Derde leerjaar: Bouw je mee aan onze droomgemeente?
  De kinderen bouwen samen aan een droomgemeente. Doedel heeft heel wat ideeën maar wat doen jullie ermee? De leerlingen leren de eigen gemeente beter kennen en onderzoeken hoe ideeën daar worden uitgewerkt. Gaan jullie met Doedels ideeën verder aan de slag? Misschien slagen jullie er zelfs om in de eigen gemeente een idee uit te werken?

   

 • Vierde leerjaar: Ga je mee op stap in onze provincies?
  Doedel prikkelt de leerlingen met 20 "Belgiëfoto's" die ze in groepen stap voor stap verder onderzoeken. Daarnaast ontwerpen ze provincieaffiches, presenteren streekproducten,... om hun toonmoment uit te bouwen. Lukt het jullie ook om een streekeigen-schoolproduct te ontwerpen?
 • Vijfde leerjaar: Trek je mee door Europa?
  Doedel daagt de leerlingen uit om in groepen zelfstandig een Europees land te onderzoeken. Met opdrachten voor iedereen en specialistenopdrachten ondersteunt hij de leerlingen zodat iedereen gids kan worden. Kunnen jouw leerlingen alle bezoekers aan de Europabeurs verrassen met een boeiend verhaal?
 • Zesde leerjaar: Kid @ bizz²
  De 5 P's (product, prijs, plaats, promotie, personen) zijn de kapstokken om met je leerlingen een eigen ondernemend idee uit te werken. Wat klein begint kan een heuse 'onderneming' worden! Kriebelt het bij jullie al om jullie idee tot een kid @ bizz² uit te bouwen?
   

Bekijk onze Doedel introductiefilm