Vlajo Small Business Project

ondernemende attitude ontwikkelen


21st Century skills, we kunnen er niet om heen. Nieuwe opleidingen die resulteren in nieuwe jobs. Bestaande opleidingen die zich hervormen en continu vernieuwen. Alle studenten dienen te worden opgeleid tot ondernemende jongeren.
Enkel theorie volstaat in deze niet.  Jongeren dienen 'aan den lijve' te ervaren hoe ze hun talenten kunnen ontwikkelen en verdiepen, hoe ze moeten samenwerken en communiceren, hoe ze 'out of the box' moeten leren denken en hun creativiteit aanwenden in heel wat situaties.

Vlajo biedt hiervoor het programma Small Business Project aan waarbij studenten een eigen ondernemingsplan schrijven en een bedrijf opstarten onder de vleugels van Vlajo.
Afhankelijk van de mogelijkheden binnen de opleiding (aantal studiepunten, curriculum, opleidingswensen,...) bekijkt Vlajo een aanbod op maat (kort of langlopend project).
 

SBP = ontwikkelen van ondernemersattitude bij hogeschoolstudenten

Via SBP worden proefondernemingen opgestart in de Hogescholen van Vlaanderen. Het stelt de jongeren al tijdens hun studie in staat om zich een reëel beeld te vormen van tal van aspecten van het ondernemerschap en de opstart van een eigen zaak, maar vooral de attitude tot ondernemerschap wordt ontwikkeld.

De SBP's geven daarbij een extra dimensie aan de opleiding. Via de krachtige leer-ervaringformule en het SBP-businessplan zijn de jongeren in staat om belangrijke ondernemersvaardigheden te ontwikkelen en te testen. Het bedrijfsleven wordt effectief binnen de schoolmuren gebracht, via een droomcoach.

Het junior businessplan vormt voor studenten en docenten de leidraad doorheen het hele traject. Het junior businessplan is het kompas en het boordinstrument van de SBP. Het organiseert de vele goede ideeën die in de SBP's leven in een concreet en dynamisch actieplan (Wie zijn onze klanten? Wie zijn onze concurrenten? Hoe kan de onderneming groeien? Wat maakt ons zo anders dan de anderen?). Via het junior businessplan wordt een expliciet bewustzijn gecreëerd: wie zijn we en wat doen we, wat zijn onze sterke en zwakke en/of werkpunten?, ...

Docenten integreren hun vakopdrachten binnen SBP.  Eens de oefening van het junior businessplan gemaakt is, worden de studenten gevraagd om 'een droomcoach' te zoeken in het echte bedrijfsleven. Die coach geeft  extra tips voor een bedrijfsgericht businessplan om de SBP tot een goed einde te brengen. Hij/zij is het 'real-live' klankbord, de toetssteen en versterker in het leerproces.

Mogelijkheden binnen SBP met Vlajo-omkadering

 • Schrijven van een businessplan (1 semester)
 • Schrijven van een businessplan met prototype (1 semester)
 • Schrijven van een businessplan + operationele fase verkoop (2 semesters)

Inhoud Vlajo-omkadering

 • Vlajo-handboek 'hoe schrijf je een businessplan'
 • Online Vlajo-kenniscentrum met extra info voor student en docent
 • Coaching door een Vlajo-coördinator (= brainstorm, business model canvas, coaching)
 • Spreker(s) uit het bedrijfsleven in de klas
 • Bankrekening voor operationele groepen
 • Verzekering voor operationele groepen
 • Wettelijk in orde webshop voor operationele groepen (€25/team)
 • Deelname aan wedstrijden nationaal en internationaal

Wens je meer info over SBP, stuur dan gerust een mailtje.

Waarom voor Vlajo kiezen?

Vlajo creëert een veilige ruimte voor studentondernemingen, waarbij we zorgen dat de economische en fiscale wetgeving wordt gerespecteerd. Scholen die met Vlajo samenwerken genieten bescheming voor hun SBP's  doordat Vlajo erkend is om deze SBP's te mogen organiseren in afspraak met de economische inspectie.

Op deze manier kunnen de docent en de studenten op beide oren slapen en zich concentreren op de pedagogische kant van het ondernemen: bij Vlajo zit je goed!

 • Plaats de Vlajo-button op al je communicatie, papier en online. Je kan de button downloaden in het kenniscentrum (na login)

Zin in een buitenlands avontuur met je Vlajo SBP?

Vlajo biedt heel wat mogelijkheden om met je Vlajo SBP over de grenzen heen te denken. Via Enterprise Without Borders (EWB) kun je producten van Vlajo SBP's of Vlajo Mini-ondernemingen uit de hele wereld importeren of je eigen product exporteren naar collega junior ondernemers.
Lees meer...

Bryo voor wie 'bright & young' is en goesting heeft om te ondernemen

Misschien kriebelt het na een jaartje SBP'en om ook 'in het echt' te gaan ondernemen. Daarvoor is er Bryo, een initiatief van Voka. Iedereen die goesting en ambitie heeft en misschien ook al een conreet idee of plan, kan bij Bryo een traject volgen dat je permanent stimuleert en begeleidt bij alle stappen die je zet van prestarter tot gestarte onderneming.

Doelgroep zijn jonge mensen tussen 18 en 36 jaar, die zichzelf voornemen binnen de 3 jaar als ondernemer aan de slag te gaan. Mensen die graag in een netwerk willen werken van gelijkgestemden met misschien heel andere plannen voor een eigen bedrijf. De Bryo-community bestaat uit een aantal commercieel aangelegde jongeren. Maar daarnaast zijn er ook mensen aan boord met een technologische of ingenieursachtergrond of andere technische expertise. Evenals ook creatievelingen die hun eigen weg willen gaan. De Bryo-methode is gebaseerd op rolmodellen: mensen die je als ondernemer voorgegaan zijn, treden op als ervaringsdeskundige.

Meer info?