Dé Vlajo SBP van het Jaar - wedstrijdreglement 

goede afspraken, goede vrienden 

 

Elk jaar organiseert Vlajo de wedstrijd ‘Dé Vlajo SBP van het jaar’ voor de operationele small business projecten. Studententeams van verschillende hogescholen en universiteiten nemen het tegen elkaar op en strijden om de titel ‘Dé Vlajo SBP van het jaar’.

De wedstrijd verloopt als volgt: eerst is er een voorselectie per provincie. Op basis van dossiers bepaalt een professionele jury welke small business projecten doorstromen naar de provinciale finales. Tijdens de provinciale finales worden de twee beste teams per provincie geselecteerd, deze teams stromen door naar de Vlaamse finale. Uiteindelijk komt er één winnaar uit de bus, dit team krijgt de titel ‘beste SBP van het jaar’ en stoot door naar de Europese finale.

Bij een wedstrijd hoort uiteraard een wedstrijdreglement. Hieronder vind je informatie over de deadlines en de beoordelingscriteria. Respecteer de deadlines altijd! Opgelet! Het niet naleven van de deadlines kan leiden tot een diskwalificatie.

Deadlines 

 • Voorselectie op basis van wedstrijddossier 

Uiterlijk op vrijdag 1 maart 2024 om 12u00 's middags dienen de teams via mail een businessplan in bij hun Vlajo-coördinator. Het businessplan (inclusief financieel plan en samenvatting) bedraagt minimaal 10 pagina’s en maximaal 30 pagina’s.

Een professionele jury bepaalt welke teams doorstromen naar de provinciale finales. In deze bijlage vind je de criteria die de jury zal hanteren tijdens de voorselectie.

Op vrijdag 8 maart 2024 worden de teams die doorstoten naar de provinciale finales bekend gemaakt via mail.

 • Provinciale finales 

Hieronder vind je de data waarop de provinciale finales doorgaan:

 • Antwerpen, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen: 19 maart 2024 in de namiddag in Antwerpen
 • Vlaams-Brabant: 20 maart 2024 in de namiddag in Leuven 
 • Limburg: 20 maart 2024 in de namiddag in Hasselt 

Tijdens de provinciale finale stelt elk team het uitgewerkt ondernemingsidee eerst voor aan de hand van een interview aan een stand. Vervolgens krijgt elk team 5 minuten om het uitgewerkt ondernemingsidee te pitchen. Daarna volgt een vragenronde van 3 minuten.

Uiterlijk op vrijdag 15 maart 2024 om 12u00 's middags dienen de teams via mail een presentatie en een businessplan in bij hun Vlajo-coördinator. Opgelet! Na de provinciale finale, kan het businessplan niet meer gewijzigd worden.

Een professionele jury bepaalt aan de hand van het interview aan de stand, de pitch tijdens de provinciale finale en het businessplan welke twee teams per provincie doorstromen naar de Vlaamse finale. In deze bijlage vind je de criteria die de jury zal hanteren tijdens de provinciale finales.

Op 22 maart 2024 worden de teams die doorstromen naar de Vlaamse finale bekend gemaakt via mail.

 • Vlaamse finale 

De Vlaamse finale van ‘Dé Vlajo SBP van het jaar 2024’ gaat door op dinsdag 30 april 2024 in de namiddag te Brussel. De Vlaamse finale staat open voor publiek, neem dus gerust al je supporters mee!

Tijdens de Vlaamse finale zal elk studententeam een stand uitbaten op een standenmarkt. Aan de hand van de stand kunnen de studententeams de juryleden inzicht geven in het leerproces dat ze afgelegd hebben. Daarnaast zal elk studententeam het uitgewerkt ondernemingsidee pitchen. De pitch mag maximaal 5 minuten duren. Daarna volgt een vragenronde van 3 minuten.

Uiterlijk op zondag 28 april 2024  om 12u00 's middags dienen de teams via mail een presentatie in bij Vlajo-coördinator Julie Vanstraelen (julie.vanstraelen@vlajo.org). Opgelet! De presentatie mag nadien niet meer gewijzigd worden.

Een professionele jury bepaalt aan de hand van de stand, de pitch en het businessplan welk team de wedstrijd wint en doorstroomt naar de Europese finale. 

Op zaterdag 4 mei 2024 wordt de winnaar van ‘Dé Vlajo SBP van het jaar’ bekend gemaakt tijdens het Vlajo Next Gen Fest in Walibi.

 • Vlajo Next Gen Fest 

De winnaar van ‘Dé Vlajo SBP van het jaar 2024’ wordt bekend gemaakt tijdens het Vlajo Next Gen Fest in Walibi op zaterdag 4 mei 2024. Alle finalisten worden uitgenodigd voor deze spetterende slotshow!

 • Europese finale 

De deadlines verbonden aan de Europese finale worden in de loop van de maand juni meegedeeld aan het winnend studententeam.

Prijzenpot 

Bij een wedstrijd horen uiteraard prijzen! Hieronder wordt een overzicht van de prijzenpot gegeven:

 • Eerste plaats 

 • Geldprijs van €500 
 • Exclusieve en gratis deelname aan de Europese finale 'Gen-E' van JA Europe (alle teamleden + één begeleidende docent) 
 • Tweede plaats 

  • Geldprijs van €250 
 • Derde plaats 

  • Geldprijs van €125

Gebruik van AI

Als het SBP-team artificiële intelligentie (AI) heeft gebruikt als hulpmiddel in hun werk en in het ontwerp van het product (tekst, video, beeld, geluid, 3D, ontwerp, codering...), dan moet dit op een open, verantwoorde en ethische manier gebeuren. 

Tijdens de interviews informeert het SBP-team de jury of ze al dan niet gebruik gemaakt hebben van AI. De juryleden verkrijgen hierdoor inzicht in de wijze waarop het SBP-team al dan niet gebruik gemaakt heeft van AI. Het SBP-team licht toe hoe ze AI op een gepaste wijze gebruikt hebben tijdens het proces. 

Confidentialiteit

De jury’s, de coaches en de vormgevers van Start Academy for Young Entrepreneurs© zullen allen worden gehouden aan het beroepsgeheim. Houd er evenwel rekening mee dat de andere deelnemers en de toeschouwers bij de finale ook kennis zullen nemen van jullie idee. Indien gewenst, bescherm je idee/project voor je komt presenteren.

Teams / individuen mogen op hun beurt geen contact opnemen met individuele  juryleden om feedback over hun ondernemingsidee te vragen. Indien een team / individu feedback wenst, verloopt dit via een contactpersoon van Vlajo. De contactpersoon van Vlajo bundelt de feedback van de juryleden en geeft deze vervolgens door aan de vragende partij. 

Meer info?

Wil je graag meer info over de wedstrijd ‘Dé Vlajo SBP van het jaar’? Neem dan contact op met de Vlajo-coördinator van jouw regio. Jouw Vlajo-coördinator geeft graag meer uitleg over deze fantastische wedstrijd!