Small Business Project - full

boost de ondernemende competenties van je studenten: laat je studenten een proefonderneming oprichten in een veilige, beschermde context 

 

Ben je docent en op zoek naar een praktijkgericht onderwijsprogramma op maat om de ondernemende competenties van je studenten een stevige boost te geven? Wil je je studenten een proefonderneming laten oprichten in een veilige, beschermde context zodat ze een eerste ervaring met het ondernemerschap kunnen opdoen? Dan is het Small Business Project - full van Vlajo iets voor jou!  

Wat is het Small Business Project - full?

Het Small Business Project - full is een praktijkgericht onderwijsprogramma op maat waarin de ontwikkeling van de ondernemende competenties van studenten centraal staat. Doorheen het Small Business Project - full leren studenten om out-of-the-box te denken, om constructief samen te werken in een (interdisciplinair) team, om helder te communiceren en presenteren, om kritisch om te gaan met informatiebronnen… Kortom doorheen het Small Business Project - full worden studenten uitgedaagd om hun ondernemende competenties maximaal te ontwikkelen zodat ze kunnen uitgroeien tot de ondernemende medewerkers en ondernemers van morgen.

Bij een Small Business Project – full krijgen de studenten de opdracht om in team een ondernemingsidee te bedenken. Meestal start het Small Business Project – full met een teambuilding en/of een brainstorm. De studenten leren elkaar op een ludieke wijze kennen en bedenken tijdens een brainstormoefening ondernemingsideeën. Vervolgens kiezen ze één ondernemingsidee dat ze effectief in de praktijk zullen uitvoeren binnen een veilige, beschermde context. Tijdens het eerste deel van het project werken de studententeams het ondernemingsidee van A tot Z uit. Hierbij denken ze na over de volgende kernvragen: ‘Wat is de absolute meerwaarde van het idee?’, ‘Voor welke doelgroep(en) ontwikkelen we het idee?’, ‘Welke strategische partners hebben we nodig om het idee te ontwikkelen?’, ‘Hoe kunnen we geld verdienen met het idee?’… De studententeams treffen de nodige voorbereidingen om hun zelfbedacht product / dienst op de markt te krijgen. Tijdens het tweede deel van het project gaan de studententeams operationeel, ze gaan hun zelfbedacht product of dienst verkopen. Op het einde van het project stellen de studententeams hun ondernemend parcours voor aan een professionele jury.

Maatwerk

Vlajo biedt opleidingsspecifiek maatwerk aan, dit betekent dat het Small Business Project - full telkens aangepast wordt aan de noden en wensen van de docent in kwestie. Het niveau, de inhouden, de werk- en evaluatievormen worden in samenspraak met de docent (of het docententeam) vastgelegd. Ook de tijd waarin een Small Business Project - full doorlopen wordt en het aantal studiepunten dat er aan besteed wordt, wordt in samenspraak met de docent (of het docententeam) bepaald. 

Persoonlijke begeleiding 

Vlajo biedt persoonlijke begeleiding aan, aan elk Small Business Project - full wordt een vaste Vlajo-coördinator gekoppeld. Deze coördinator volgt het Small Business Project - full samen met de betrokken docent(en) op en zorgt in voor persoonlijke coaching, sessies en feedbackmomenten. 

Voor wie is het Small Business Project - full? 

Het Small Business Project - full kan gevolgd worden door alle studenten van alle opleidingen in het Vlaams hoger onderwijs (HBO5, graduaat, professionele bachelor, postgraduaat, bachelor-na-bachelor, academische bachelor, schakelprogramma, verkort programma, master, master-na-master). 

Op welke ondersteuning kan je als docent rekenen bij een Small Business Project - full? 

Als docent (of docententeam) ben je samen met de Vlajo-coördinator verantwoordelijk voor het goed verloop van het Small Business Project - full en kan je op de volgende ondersteuning rekenen:

 • Online kenniscentrum 
 • Didactisch materiaal 
 • Persoonlijke begeleiding en coaching door Vlajo-coördinator 
 • Podcasts (Vlajo Spot On) 
 • Webinars (Vlajo Webinars) 
 • Spreker(s) uit het bedrijfsleven 
 • Nationale en internationale wedstrijden
 • Vlajo-evenementen 
 • Bankrekening 
 • Verzekering 
 • Webshop (Vlajo Market)
 • Eenvoudig online boekhoudplatform
 • Vlajo-verkoopdagen 
 • Wettelijk kader voor studentenondernemingen 

Wat is de kostprijs van een Small Business Project - full? 

Vlajo tracht de kostprijs van de praktijkgerichte onderwijsprogramma’s zo laag mogelijk te houden. Een Small Business Project – full kost €15 per student.

Wedstrijd 'Dé Vlajo SBP van het Jaar' 

Voor de formule ‘Small Business Project – full’ organiseert Vlajo elk jaar de wedstrijd ‘Dé Vlajo SBP van het Jaar’. Alle studententeams die deelnemen aan Small Business Project – full kunnen zich inschrijven voor deze wedstrijd. De winnaar van deze wedstrijd mag zichzelf ‘Dé Vlajo SBP van het Jaar’ noemen en stroomt door naar de Europese finale.

Meer info? 

Wil je graag meer info over het Small Business Project - full? Neem dan contact op met de Vlajo-coördinator van jouw regio. Jouw Vlajo-coördinator plant met plezier een gratis, vrijblijvend kennismakingsgesprek in om de mogelijkheden te verkennen!