Onderwijs & STEMfluencers

STEMfluencers brengt jonge medewerkers uit de chemie, kunststoffen, farma en biotech naar de klas

periode 2 (15/2 tot 30/3) en 3 (1-31 mei)
 

Hoe kunnen we een antwoord bieden op de klimaatuitdaging? Hoe kunnen we kunststoffen beter recycleren en hergebruiken? Hoe kunnen we doeltreffende vaccins en behandelingen ontwikkelen voor de ziektes van vandaag en morgen? En vooral: hoe kan ik daar zelf aan bijdragen?

Het zijn vast vragen waar heel wat leerlingen van wakker liggen. STEMfluencers, een nieuw project van essenscia vlaanderen (sectorfederatie van de chemie en life sciences) en Vlajo, helpt scholen en leerkrachten daar een antwoord op te bieden.

Waarom STEMfluencers?

Met STEMfluencers haal je een jonge medewerker uit de chemie, kunststoffen, farma en biotech naar de klas. Tijdens een twee uur durende gastles vertelt hij/zij over zijn/haar STEM-beroep  en STEM-studies, en geeft hij/zij een eigen kijk op de oplossingen die de chemie-, kunststoffen-, farma- en biotechsector biedt voor heel wat maatschappelijke uitdagingen op het vlak van klimaat, energietransitie en gezondheid.

STEMfluencers zijn jonge ingenieurs, operatoren, laboranten, onderzoekers, technici of andere profielen die met beide voeten in de sector staan. Ze brengen een tastbaar, authentiek en inspirerend verhaal aan jongeren die aan het begin van hun middelbare schoolcarrière staan, nog heel wat te ontdekken hebben en dus nog veel studiekeuzes moeten maken. Ze geven leerlingen een persoonlijke inkijk in de mogelijkheden die de chemie, kunststoffen en life sciences sector biedt, op welke manier die bijdraagt aan een duurzame wereld en hoe jongeren daar zelf aan kunnen meewerken.

Doelgroep

  • eerste graad van het secundair onderwijs

Aanknopingspunt voor onderwijsdoelstellingen

STEMfluencers biedt een mooi aanknopingspunt om te werken aan o.a. deze sleutelcompetenties:

  • 6: STEM
  • 13: leercompetenties - zichzelf als lerende begrijpen en positioneren ten aanzien van specifi eke leerdomeinen
  • 15: ontwikkeling van initiatief, ambitie, ondernemingszin en loopbaancompetenties hier zeker ook aan bod

Inschrijven

Combineer met Ondernemers voor de Klas voor een 360° blik op STEM

Met STEMfluencers staan er  jonge medewerkers uit de chemie-, kunststoffen-, farma- en biotechsector voor de klas zodat zij er ook letterlijk hun STEM kunnen laten horen om jongeren te inspireren. Op die manier is het complementair met het project Ondernemers voor de Klas, waarvan essenscia ook projectpartner is. Bij de gewone OvK komen ceo’s, managers en ondernemende werknemers uit de sector aan het woord die een langere ervaring hebben. Zo kunnen leerlingen vanuit verschillende invalshoeken een beeld krijgen van wat STEM-studies en -beroepen te bieden hebben.


Vlajo-projectcoördinator voor STEMfluencers en Ondernemers voor de Klas

Wendy Smets | stemfluencers@vlajo.org | 016 29 84 01

 

 


STEMfluencers is een project van essenscia vlaanderen en Vlajo om meer jongeren warm te maken voor een boeiende toekomst in de chemie, kunststoffen en life sciences. STEM staat voor Science, Technology, Engineering & Mathematics.