Onze missie

learning-by-doing
 

Vlaanderen bulkt van jong ondernemend talent. Op de schoolbanken herken je jongeren die initiatiefrijk en creatief zijn, die buiten de lijntjes durven kleuren, die kansen zien én grijpen. Alleen komen die jonge entre-én intrapreneurs vaak niet vanzelf bovendrijven. Hun ondernemingszin moet gestimuleerd worden.

Vlajo biedt praktijkgerichte onderwijsprojecten aan - van in de kleuterklas tot aan de universiteit - om ondernemingszin bij kinderen en jongeren te stimuleren en hun ondernemende competenties te ontwikkelen. Dit doen we op een kwaliteitsvolle wijze met oog voor fun.

We stappen af van de klassieke theoretische leermethodes en kiezen resoluut voor de ‘learning by doing’ aanpak. Onze jongeren gaan zelf aan de slag, ontdekken hun talenten, verleggen hun grenzen, stappen uit hun comfortzone. Ze worden ondernemender, leergieriger, blijer, maar ook kritischer.

Vlajo moedigt haar deelnemers aan zich te ontplooien tot ondernemende individuen die vol zelfvertrouwen, motivatie en met hopen kennis en skills in het leven staan. Een nieuwe ondernemende generatie young professionals. Zulke energiebronnen en ondernemende burgers heeft onze maatschappij vandaag én morgen broodnodig. Onze programma’s zijn gebaseerd op de 4D-pedagogie:

  • DROMEN en DOEN (lager onderwijs)
  • DOEN en DURVEN (secundair onderwijs)
  • DOORZETTEN (hoger onderwijs)

Want om later sterk uit de hoek te komen in een steeds competitievere, geglobaliseerde en onvoorspelbare wereld, is het nodig dat onze jongeren hun eigen potentieel leren ontdekken en ondernemend gedrag ontwikkelen. Zo worden zij klaargestoomd om succesvol te functioneren in het werkveld. Of dat nu als ondernemer is of als ondernemende werknemer binnen een bedrijf. Zo bereidt Vlajo een nieuwe generatie ondernemend talent voor op de uitdagingen van morgen.

We halen het onderste uit de kan voor alles wat we doen: ons werk; onze banden met de jongeren, leerkrachten, docenten, directies, pedagogische adviseurs; ons engagement tegenover de overheid en partners,… en onze missie om jongeren te leren ondernemen en hun ondernemingszin te stimuleren. En dat is de reden waarom Vlajo 111.298 deelnemende jongeren en leercoaches telt aan haar programma’s. Je treft Vlajo in Vlaanderen in 1 op de 2 scholen aan en is daarmee de referentie in onderwijsprojecten rond ondernemingszin en ondernemerschap.

"Ondernemerschap lijkt het nieuwe cool te zijn bij jongeren. In 2015 is een nieuw record van het aantal start-ups gebroken. Wij zien onze jongeren in een minionderneming stappen alsof ze een nieuwe sport kiezen. Naargelang ze opschuiven in hun scholaire loopbaan worden ze meer en beter getraind: de lat hoog leggen, weten wat je wil en ervoor gaan, gedreven en met passie. Producten, diensten en oplossingen bedenken en omzetten in tastbare projecten. Maar we dienen onze begeleidende leerkrachten en docenten meer te ondersteunen in hun veranderende rol. Zij zijn de ‘teacherpreneurs’. We denken dat het hoog tijd is om vanuit onderwijs een sterk signaal te geven met een eindterm ondernemingszin. Deze eindterm zal ten goede komen aan de leerkrachten en uiteindelijk een nieuwe generatie jongeren beter voorbereiden om kansen te benutten in een globaliserende wereld. "

Peter Coenen, Directeur

 

Leerpad van een studentenonderneming

 

Leerresultaten

elke jongere is uniek en dat willen we ook zo houden!


"Vlajo wil kinderen en jongeren stimuleren om zich op verschillende gebieden te ontwikkelen en hun eigen mogelijkheden volledig te ontplooien. Daarom willen we via onze programma’s verschillende competenties en vaardigheden aan onze jonge ondernemers aanreiken: “Het ‘doe-gevoel’ is iets anders dan wat m’n leerlingen doorgaans op de schoolbanken ervaren. Op die manier wordt niet alleen hun nieuwsgierigheid geprikkeld, maar ook hun creativiteit en zin voor initiatief. Naarmate het Vlajo programma vordert, zien m’n leerlingen evolutie bij zichzelf en worden ze zich bewust van hun eigen competenties."

Lies Vancauwenberghe, Leerkracht Handel T.I. Heilige Familie Ieper