Ondernemende leer-kracht

leer-kracht in een ondernemende klaspraktijk

Vlajo biedt voor leerkrachten van verschillende vakken en graden uit het secundair onderwijs dit vormingstraject aan om de ondernemingszin bij leerlingen te stimuleren.

We nemen de leerkrachten mee in het verhaal van ondernemend onderwijs en begeleiden hen om deze context ook zelf te creëren en te beleven. Dit enerzijds op individueel niveau binnen hun eigen klaspraktijk, maar ook over de vakken heen, binnen het team.

We vertrekken vanuit onderstaand model van ondernemingszin en staan stil bij de 4 pijlers van effectief lesgeven: inhoud, organisatie, leerkrachtstijl en evaluatie.

Elke cyclus omvat telkens een inleidend webinar, gevolgd door een reflectie en/of toepassing en daarna een fysiek georganiseerde workshop. Theoretische inzichten worden meteen gekoppeld aan praktijkvoorbeelden. Je wordt bevestigd in hetgeen je al doet en je wordt uitgedaagd om nieuwe ideeën uit te proberen.

Feedback vorig schooljaar

Mooie en bevlogen uitleg. Ik kan er meteen mee aan de slag!
(deelnemer workshop West-Vlaanderen)

Er werd heel veel input gegeven die je zin doen geven om aan de slag te gaan zonder dat je hier een moet gevoel over krijgt.
(deelnemer workshop Vlaams-Brabant)

Aangenaam gebracht, afwisselende werkvorm, tijd voor eigen inbreng.
(deelnemer workshop Antwerpen)

Leerpad

Inhoudelijk komen de volgende thema’s aan bod (onder voorbehoud van wijzigingen – inhoudelijk of volgorde - in functie van de noden van de deelnemers).

Praktische informatie

 • Onze trajecten starten in februari 2024 en lopen door tot en met mei 2024.
 • De fysieke workshops gaan door in Gent , Leuven of Hasselt, telkens van 9.30 uur tot 16.00 uur, inclusief broodjeslunch.
  • Gent (VOKA box Gent): op maandag 20/02/2024, dinsdag 05/03/2024 en maandag 29/04/2024.
  • Leuven (VOKA Leuven): op vrijdag 22/02/2024, donderdag 07/03/2024 en dinsdag 02/05/2024.
  • Hasselt (PLEC @ Provinciehuis): data volgen in de komende weken.
 • Dit traject wordt gratis aangeboden dankzij de financiële steun van het Departement Onderwijs en Vorming.

Doelgroep

 • In dit traject richten we ons in de eerste plaats tot leerkrachten secundair onderwijs uit alle graden, alle vakken.
 • Ook beleidsondersteuners, aanvangsbegeleiders, (graad)coördinatoren, directie zijn welkom om kennis te maken met ons aanbod in dit traject. In navolging van deelname aan dit traject zien we bijvoorbeeld vaak de vraag naar één van onze workshops voor een pedagogische studiedag.

Inschrijven?

Nog vragen? Neem dan contact op met ondernemendeschool@vlajo.org.