Ondernemende leer-kracht

leer-kracht in een ondernemende klaspraktijk

Vlajo biedt voor leerkrachten van verschillende vakken en graden uit het secundair onderwijs dit vormingstraject aan om de ondernemingszin bij leerlingen te stimuleren.

We nemen de leerkrachten mee in het verhaal van ondernemend onderwijs en begeleiden hen om deze context ook zelf te creëren en te beleven. Dit enerzijds op individueel niveau binnen hun eigen klaspraktijk, maar ook over de vakken heen, binnen het team.

We vertrekken vanuit onderstaand model van ondernemingszin en staan stil bij de 4 pijlers van effectief lesgeven: inhoud, organisatie, leerkrachtstijl en evaluatie.

Elke cyclus omvat telkens een inleidend webinar, gevolgd door een reflectie en/of toepassing en daarna een fysiek georganiseerde workshop. Theoretische inzichten worden meteen gekoppeld aan praktijkvoorbeelden. Je wordt bevestigd in hetgeen je al doet en je wordt uitgedaagd om nieuwe ideeën uit te proberen.

Feedback vorig schooljaar

Mooie en bevlogen uitleg. Ik kan er meteen mee aan de slag!
(deelnemer workshop West-Vlaanderen)

Er werd heel veel input gegeven die je zin doen geven om aan de slag te gaan zonder dat je hier een moet gevoel over krijgt.
(deelnemer workshop Vlaams-Brabant)

Aangenaam gebracht, afwisselende werkvorm, tijd voor eigen inbreng.
(deelnemer workshop Antwerpen)

Leerpad

Inhoudelijk komen de volgende thema’s aan bod (onder voorbehoud van wijzigingen – inhoudelijk of volgorde - in functie van de noden van de deelnemers).

Praktische informatie

  • Dit traject start in november 2022 en loopt door tot mei 2023.
  • De fysieke workshops gaan door in VOKA Box Gent (5 december 2022, 7 februari 2023 en 28 april 2023) of in het Provinciehuis Leuven (8 december 2022, 9 februari 2023 en 5 mei 2023).
  • Prijs voor individuele deelname is 130 euro per persoon. Wie inschrijft voor 29/10/2022 (voor de herfstvakantie dus) EN/OF wie met 2 of meer collega’s van dezelfde school inschrijft, betaalt 110 euro per persoon.

Doelgroep

  • In dit traject richten we ons in de eerste plaats tot leerkrachten secundair onderwijs uit alle graden, alle vakken.
  • Ook beleidsondersteuners, aanvangsbegeleiders, (graad)coördinatoren, directie zijn welkom om kennis te maken met ons aanbod in dit traject. In navolging van deelname aan dit traject zien we bijvoorbeeld vaak de vraag naar één van onze workshops voor een pedagogische studiedag.

Inschrijven?

Nog vragen? Neem dan contact op met ondernemendeschool@vlajo.org.