Open aanbod Ondernemende leer-kracht

ondernemingszin à la carte

Zin gekregen in meer ondernemingszin? Denk o.a. aan vaardigheden als initiatief nemen, samenwerken, communicatie, doorzettingsvermogen, zelfreflectie… die je kunt stimuleren bij jouw leerlingen.

Wij helpen jou met één van de volgende topics in ons open aanbod. Dit betekent dat je je voor één of meerdere losse workshops kunt registreren. Er is geen voorkennis vereist om in te stappen in deze workshops.

Project-based learning

Laat je leerlingen ‘actief leren’ en vertrek vanuit één van onze programma’s zodat de leerlingen zelf actief aan de slag gaan, leerstof ontdekken, verder verkennen en toepassen op levensechte situaties. Toepasbaar binnen één vak, complementaire uren of vakoverstijgend. Jij leert hoe je jouw rol als leerkracht opneemt en als coach in de klas staat.
We bieden dit topic aan, telkens specifiek toegepast op één van onze projecten: dit schooljaar zetten we Go Circular! in de kijker. Later dit jaar volgt ook ons nieuw concept Vlajo LAB.

Brainstormtechnieken

Hoe kom je met je leerlingen tot creatieve ideeën die écht out-of-the-box zijn? Verschillende werkvormen worden toegelicht én toegepast zodat jij in jouw volgende les meteen aan de slag kunt.
Voor leerkrachten die binnen hun vak benieuwd zijn naar de leefwereld van de leerlingen. Of specifiek gericht op de brainstormfase binnen één van onze projecten (Jieha, mini, Vlajo LAB…).

ID-kaart voor een ondernemende les

Start je les vanuit een probleemstelling, niet vanuit instructie. Zo stimuleer je als leerkracht een probleemoplossende aanpak bij de leerlingen, meteen toegepast op een reële situatie uit jouw vakgebied. Ga daarna verder aan de slag met onze toolkit voor een ondernemende klaspraktijk.

Zelfsturing in de klas (€)

Tools als de BBBB-methodiek, scaffolding, voorkennis activeren... leiden tot meer zelfstandige leerlingen, leerlingen die meer initiatief nemen en beter kunnen doorzetten. Maar hoe ga je er als leerkracht mee om? Dankzij deze zelfsturing kunnen leerlingen bewustere keuzes maken in hun studie- en beroepsloopbaan. Als leerkracht houd je meer tijd over om je klasgroep te coachen zónder afbreuk te doen aan je vakinhoudelijke doelen.

Inzicht in de leerkuil van je leerlingen (€)

Begeleid je leerlingen tot meer motivatie en doorzettingsvermogen. Door je leerlingen bewust door deze leerkuil te begeleiden, versterk je hen in deze cruciale vaardigheden en hun verdere keuzes voor studie- en beroepsloopbaan.

Groeigericht evalueren en effectieve feedback (€)

Organiseer jouw evaluaties en geef feedback die op groei gericht zijn. Met zicht op latere successen in studie- en loopbaankeuzes, begeleid je je leerlingen op een efficiënte manier, met het zweet op de juiste rug.

Aan de slag met rubrics (€)

Stel rubrics doordacht op volgens een aantal principes, én gebruik die ook om leerlingen zichzelf te laten evalueren en groeien, hen bewuster te laten omgaan met jouw leerdoelen. Leerlingen leren op die manier omgaan met aangereikte criteria of leren deze ook zelf aanreiken.

Deelnameprijs?

Bij een aantal workshops vragen we een tussenkomst van 25 euro per deelnemer, deze workshops zijn aangeduid met (€). De andere workshops, webinars en trajecten zijn gratis dankzij de steun van het Departement Onderwijs en Vorming van de Vlaamse Overheid. Vind je zowat alle (of meerdere) topics die hierboven staan opgelijst interessant? Dan ben jij de geknipte kandidaat om in ons traject ‘Leer-KRACHT in een ondernemende klaspraktijk’ te stappen.

Uit ervaring weten we dat de aangeboden topics nóg meer kans op slagen hebben in jouw klaspraktijk, als je de workshop samen met een collega volgt. Die kent ook de context van jouw school en leerlingen en samen gaan jullie aan de slag om ideeën om te zetten in concrete acties. Stuur hen dus zeker de link naar deze pagina door ;-)

Fysieke workshops gaan door vanaf 10 inschrijvingen. Moeten we helaas toch een workshop annuleren, dan brengen we de ingeschreven deelnemers daarvan persoonlijk op de hoogte.

Inschrijven?