Studenten richten voedingsbedrijf in met smart machines en slimme software

Studenten richten voedingsbedrijf in met smart machines   en slimme software

Vijf hogeschoolstudenten bedachten in opdracht van het bedrijf Milcobel een manier om voedselverliezen bij de productie van zuivelproducten in te perken. Die opdracht hadden ze gekregen op het innovatiekamp van Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw (Vlajo), in samenwerking met RESOC/SERR Midden West-Vlaanderen en het Miummm-Vlaams Huis van de Voeding, Met dit innovatiekamp wil men studenten, die de werknemers/entrepreneurs van morgen zijn, bewust maken van het belang van innovatie en creativiteit als hoeksteen voor ondernemerschap. Dit was de tweede editie van een reeks innovatiekampen die Vlajo met verschillende bedrijfspartners dit schooljaar in Vlaanderen zal organiseren.

Sensoren als opportuniteit om voedselverliezen te beperken

De voedingsindustrie is de laatste jaren uitgegroeid tot de grootste industriële sector van België. Het zwaartepunt van de Belgische agrovoedingsnijverheid ligt in Midden-West-Vlaanderen, waar de sector jaar na jaar verder aan belang wint. Die groei is onlosmakelijk verbonden met het innovatieve karakter van de sector.

Tijdens dit tweedaags innovatiekamp kregen 62 studenten uit 6 Vlaamse universiteiten en hogescholen de opdracht om in gemengde teams een creatieve oplossing te bedenken voor uitdagingen geformuleerd door vier ondernemingen uit de voedingsindustrie:

  • Westvlees

Stelling: Hoe maak je van 120 verantwoordelijkheden een team met de neuzen in dezelfde richting, dat focust op het maximaal benutten van hun menselijk kapitaal, en hun teams zoveel mogelijk zelfsturend laten werken.

  • Milcobel

Stelling: Geef een 10-tal mogelijke oorzaken van voedselverliezen bij de productie van zuivelproducten. Geef mogelijke corrigerende maatregelen of oplossingen.

  • Mulder Natural Foods

Stelling: Werk een nieuw concept uit op basis van “ontbijt”granen voor niet-conventionele gebruiksmomenten. Zorg voor een passend verpakkingsconcept en geef het kind een mooie naam.

  • Ardo-Dujardin Foods

Stelling: Toepasbaarheid van drones voor veldcontroles.

De studenten werden in hun creatieve brainstorm bijgestaan door experten van de peterbedrijven. Gisteren stelden de vier beste teams hun project voor aan een jury onder leiding van de directies van de vier bedrijven: Tom Vandewalle, HRM bij Westvlees; Lorenzo Werbrouck, Project Manager bij Westvlees; Jozef Mottar, QESH Director bij Milcobel; Staf Campforts, Milieucoördinator bij Milcobel; Wim Houf, CEO bij Mulder Natural Foods en Bart Ollivier, Group Technical Manager bij Ardo-Dujardin Foods.

De presentatie van het team ‘Easy-Team’ kon op de meeste appreciatie van de jury rekenen. Het team bestond uit zes personen: Sofie Moe (Voedings-en Dieetkunde – AP Hogeschool), Benoit Coussée (Business Management & Entrepreneurship – VIVES campus Kortrijk), Jana Vande Walle (Toegepaste Psychologie – VIVES campus Kortrijk), Kevin Windels (Biotechnologie – VIVES campus Roeselare) en Veerle Declercq (Voedingsmiddelentechnologie – VIVES campus Roeselare).

Ze ontwikkelden een bijzonder creatieve oplossing voor de uitdaging van Milcobel: beperk de voedselverliezen bij de productie van onze zuivelproducten. In het voedingsbedrijf van ‘Easy-Team’ streeft men naar een ‘zero waste’ door de machines uit te rusten met een sensorsysteem. De combinatie van sensoren en slimme software laat toe om afwijkende parameters in het productieproces tijdig te detecteren. Op die manier kan heel snel worden ingegrepen en kunnen productverliezen worden geminimaliseerd.

Automatisering laat ook toe om het personeel ‘slim’ in te zetten. Het werk wordt interessanter en de mensen gemotiveerder. Bij velen zal dat resulteren in een creativiteit die uitmondt in oplossingen die de rendabiliteit nog verhogen.

Winnaar Benoit Coussée

Het meest innovatieve voorstel, zeer concreet uitgewerkt en in dat opzicht het meest realistische. Dit innovatiekamp met als thema ‘agro-food’ is een unieke ervaring voor jongeren. Ze scherpen hun innovatieve en creatieve ideeën aan, leren in team werken, komen in contact met professionals en worden ondergedompeld in de echte bedrijfswereld. Hopelijk vinden ze later ook de weg naar onze voedingsindustrie.

Jozef Mottar, QESH Director van Milcobel

Bekijk hier de fotoreportage