Studenten brouwen bier op basis van oud brood en gaan zo voedselverspilling tegen

Studenten brouwen bier op basis van oud brood en gaan zo voedselverspilling tegen

Brood is het voedsel dat we het vaakst weggooien: maar liefst 1,7 kg per Vlaming, per jaar. En daar moet iets aan gedaan worden. In opdracht van Vlajo, brainstormden zo'n 120 studenten over het thema broodverspilling bij afvalstoffenmaatschappij OVAM in Mechelen tijdens een 24u durend innovatiekamp. Vier studenten ‘Productontwikkeling’ van de Universiteit Antwerpen en drie studenten ‘Idea & Innovation Management’ van de Erasmushogeschool Brussel bedachten een innovatief concept om oud brood een tweede leven te geven in de vorm van bier. Dit innovatiekamp wil jongeren bewust maken van de principes van duurzame innovatie en ecodesign.

Het idee van het winnende team Bread & Beer is even eenvoudig als geniaal. Broodafval verzamelen bij industriële bakkerijen en gebruiken als basis voor een nieuw, fris speciaalbier. “Het bier dat hieruit voortvloeit, plannen we verder te commercialiseren via concept stores en een webshop. Met dit creatief idee koppelen we duurzaamheid aan het succesvolle imago van Belgische speciaalbieren”, zegt Debbie Lambert van Bread & Beer.

De studenten werden in hun creatieve brainstorm bijgestaan door experten van OVAM. De beste teams stelden hun project vandaag voor aan een professionele jury. “Ik was positief verrast over de creatieve oplossingen van de studenten”, zegt Anneleen De Wachter, Diensthoofd Ketenbeheer en Bedrijven bij OVAM. “We hebben al vaak gebrainstormd over het thema broodverspilling, maar tijdens dit innovatiekamp heb ik zeker enkele haalbare ideeën gehoord. We hebben gekozen voor het team dat verder keek dan enkel broodverspilling bij de consument, maar ook ging kijken naar broodverliezen bij industriële bakkerijen. Hun idee zou wel eens tonnen broodverspilling kunnen tegengaan.”

Een Vlajo Innovatiekamp is een unieke kans voor jongeren om hun creativiteit en ondernemingszin aan te scherpen. Ze leren in team werken, moeten voor een publiek spreken en kunnen hun ideeën aftoetsen met experts uit het bedrijfsleven. Het initiatief maakt deel uit van een reeks innovatiekampen die Vlajo in alle Vlaamse provincies organiseert voor zowel secundair als hoger onderwijs.

BIJSCHRIFT FOTO

Het winnend team van het Vlajo Innovatiekamp i.s.m. OVAM: Arwen Raes (Universiteit Antwerpen), Catho Van Den Bosch (Universiteit Antwerpen), Céline Liekens (Universiteit Antwerpen), Robin Vandormael (Universitieit Antwerpen), Jordy Ulburghs (Erasmushogeschool Brussel), Lisse Thys (Erasmushogeschool Brussel) en Debbie Lambert (Erasmushogeschool Brussel)

Jongeren vinden oplossingen voor broodverspilling - 30 september 2015 - RTV