Vlajo ondertekent STEM-charter

Vlajo ondertekent STEM-charter

Vlajo wil zich voluit engageren om STEM via haar programma Vlajo Innovatiekampen in scholen te promoten. Naast creativiteit en ondernemingszin willen we jongeren op die manier ook warm maken voor wetenschap en techniek. Daarom ondertekende Vlajo mee het STEM-charter samen met o.a. minister van Werk Philippe Muyters, minister van Onderwijs Hilde Crevits en heel wat bedrijven en onderzoekinstellingen.

Het STEM-charter is een initiatief van het STEM-platform. “Dit charter verenigt al wie wil getuigen hoe boeiend, zinvol en maatschappelijk belangrijk de STEM-elementen zijn: wetenschap, techniek, engineering en wiskunde,” legt voorzitter Martine Tempels uit. “De ondertekenaars van dit charter, de ‘STEM-ambassadeurs’, willen de interesse en passie voor STEM stimuleren, de STEM-geletterdheid en -expertise verhogen en de STEM-opleidingen en -beroepen aantrekkelijker maken. Slim en dynamisch kunnen omgaan met wetenschap, techniek, engineering en wiskunde zijn onmisbaar om de uitdagingen van morgen aan te kunnen, individueel en collectief. De STEM-ambassadeurs zullen deze visie ‘STEM voor morgen’ samen uitdragen.”

STEM biedt een ontzettend breed palet aan opleidingen en beroepen, van de meest theoretische tot door-en-door-praktische; ze laten jongeren meebouwen aan opwindende ontwikkelingen - van robots in de keuken over smartphones en zelfrijdende auto’s, tot baanbrekend onderzoek in de hernieuwbare energie. STEM’ers garanderen ook onze toekomst op vlak van voeding, landbouw en preventie van ziektes. Het zijn stuk voor stuk boeiende opleidingen met toekomst maar soms zijn ze te weinig bekend. Onder meer om daarin verandering te brengen is dit charter er gekomen.

Concreet verbinden de ondertekenaars van het charter zich ertoe om hun initiatieven pro STEM te versterken, te verruimen, te verbreden en te verdiepen, én ze op mekaar af te stemmen.

Meer over het STEM-charter en het STEM-kader voor het Vlaamse onderwijs vind je op de website van Vlaanderen.be onderwijs.