750 kinderen overrompelen de Doebeurs

750 kinderen overrompelen de Doebeurs

Wanneer je 12 bent, opent een nieuwe wereld. Het secundair onderwijs lonkt en er moeten keuzes gemaakt worden. Welke school kies je en vooral: welke richting? Maar ook indien je reeds in de eerste graad van het secundair onderwijs zit, moet je stilaan een gerichte keuze maken voor de tweede graad. Daarom organiseert de provincie Vlaams-Brabant elk jaar een Doebeurs in de Brabanthal in Leuven. Kinderen van het 6de leerjaar en het 1ste jaar secundair onderwijs maken er op een (inter)actieve manier kennis met het studieaanbod. Ook Vlajo was op 2, 3 en 4 februari van de partij.

Maar liefst 750 leerlingen en 100 leerkrachten vonden hun weg naar de Doebeurs. Het team van Vlajo Basisonderwijs wachtte hen op met een ondernemende activiteit: word even baas van je eigen bedrijfje en creëer een snoepfiguurtje. De leerlingen moesten daarbij rekening houden met vaste en variabele kosten en bepaalden hun verkoopprijs en winst.

En of ze creatief waren! Ze maakten keuzes, bedachten oplossingen en werkten samen. De mooiste creatie werd beloond met een Doedelknuffel.

Sarah en haar klasgenootjes genoten van de ondernemende ervaring: "Waw, wij gaan aan onze juf vragen om in de klas ook zo'n mini-bedrijfje op te richten. Dan kunnen we geld inzamelen voor onze bosklassen!"

Ondernemend talent zat er zeker bij. De ene al wat doordachter dan de andere. Joppe: "Ik ga niet te veel winst bijrekenen, want dan ben ik te duur en wil misschien niemand mijn figuurtje kopen.
Voor zelfzekere Thibault was the sky dan weer the limit: "Mijn snoepfiguur is echt mooi, dus ik ga er veel winst bijtellen. Ze zullen het toch willen kopen."

Ook de leerkrachten deelden het enthousiasme van de kinderen en reageerden heel positief: "Op een heel eenvoudige manier kan je werken aan ondernemende vaardigheden met jonge kinderen. Dit heeft ons veel inspiratie gegeven".

Ook zo'n leuk project lanceren met je leerlingen? Neem dan zeker hier een kijkje!