Oost-Vlaamse miniondernemers gelauwerd voor sociaal ondernemerschap

Oost-Vlaamse miniondernemers gelauwerd voor sociaal ondernemerschap

Maatschappelijk verantwoord ondernemen of sociaal ondernemen zijn onuitwisbare termen in het bedrijfsleven geworden. Ook Vlajo ondersteunt deze evolutie. Via het Social Enterprise Programme (SEP), in samenwerking met de Europese koepelorganisatie JA Europe, komen leerlingen met hun mini-onderneming in contact met sociaal ondernemerschap. Sociaal engagement en producten/diensten die de maatschappij een verantwoord duwtje in de rug geven, staan daarin centraal. Vijf miniondernemingen uit verschillende Vlaamse scholen streden om de titel ‘Beste Sociale Vlajo Mini-onderneming 2016’. Unicraft van Lyceum Aalst kwam als grote overwinnaar uit de bus. Zij werkten een samenwerkingsverband uit met IBSO De Horizon uit Aalst, dit is een school voor leerlingen met een mentale en/of fysieke beperking. De jury prees het concept van hun sociale minionderneming waarbij sociale betrokkenheid en creativiteit hand in hand gaan. Naast de Vlaamse titel sleepten de 8 economieleerlingen Rik Limpens, Tamas Gilbos, Laura De Schrijver, Elise Ingels, Anouk De Craemer, Christian Joosten, Caro De Baetzelier en Charlotte De Wolf ook een plaats in de Europese finale in de wacht. Op 9 juni nemen ze het op tegen andere Europese landen in een grote online wedstrijd.

Unicraft (Lyceum Aalst) uitgeroepen tot Beste Sociale Vlajo Mini-onderneming 2016 

De leerlingen van De Horizon vervaardigden verschillende producten, de leerlingen van Unicraft organiseerde succesvolle verkoopacties. De producten gaan van cakejes en choco tot hand vervaardigde kunst met klei en prachtige bloemstukken. “De idee van onze minionderneming is om mensen met een beperking in een beter daglicht te plaatsen, want deze mensen worden nog te vaak uitgesloten in onze maatschappij. We zitten in de 21ste eeuw en nog lijken beperkingen in onze moderne maatschappij taboes te zijn en zitten mensen vol met vooroordelen. Wij willen hier graag iets aan veranderen”, legt algemeen directeur Rik Limpens uit. “Het is bijzonder leuk wanneer ons project, waar we zoveel tijd en energie in gestoken hebben, uiteindelijk slaagt en erkenning krijgt. Onze winst gaat naar een goed doel, namelijk internaat Het Kasteeltje. Ook leercoach, Lore Vanbever, is trots op haar leerlingen: "Het is prachtig om te zien hoe leerlingen zo'n hecht team kunnen vormen. Deze minionderneming is voor hen een persoonlijke verrijking. Doorzettingsvermogen en compromissen sluiten zijn cruciaal. De leerlingen zijn niet alleen bezig met winstdoelstellingen, maar ook met maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

Social Enterprise Program (SEP)

Vlajo roept ieder schooljaar op tot sociaal ondernemerschap. Swingt het sociaal engagement binnen de Vlajo Mini-ondernemingen werkelijk de pan uit en geeft hun product/dienst de maatschappij een ‘verantwoord’ duwtje in de rug? Daar draait het bij het Social Enterprise Programme, kortweg SEP, om. Als sociale onderneming komen de deelnemende miniondernemingen aan welbepaalde sociale behoeften tegemoet. Deze kunnen zeer uiteenlopend zijn: van werkomstandigheden en onderwijs tot gemeenschapsontwikkeling en gezondheid. Met hun organisatie en concept verrijken of versterken zij onze samenleving. Het bereiken van sociale impact is hun voornaamste doel, in tegenstelling tot het genereren van winst voor eigenaars en aandeelhouders. www.sep.ja-ye.org