Kinderarmband ‘yUVi’ wint 7e editie Start Academy

Kinderarmband ‘yUVi’ wint 7e editie Start Academy

In het Provinciehuis te Leuven werd gisteravond de winnaar van de 7e editie van businessplanwedstrijd Start Academy bekendgemaakt. Meer dan 300 beloftevolle ondernemende studenten streden de afgelopen maanden om het beste ondernemingsplan. Zo’n 100 teams stonden aan de start van een traject met workshops en coaching en zagen hun idee geleidelijk groeien tot een volwaardig businessplan. De hoofdprijs is weggelegd voor vijf studenten Bio-ingenieurswetenschappen van KULeuven. Bram Plasmans, Kenza Samlali, Kobe Tielens, Lenz van Dommelen en Mathias Leemans wonnen de wedstrijd met hun innovatieve kinderarmband die zowel een UV-detector als GPS-module bevat. Zij winnen een geldprijs van €2.250 en advies van partners ING, Deloitte, Linklaters LLP, Leuven.Inc en Gimv. Start Academy is een gezamenlijk initiatief van Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) en ING België om ondernemingszin, ondernemerschap en creativiteit bij Vlaamse studenten te stimuleren.

Bio-ingenieurs KULeuven ontwikkelen innovatieve kinderarmband met UV-detector en GPS-module  

Veel blije en ambitieuze gezichten gisteravond in Leuven. Start Academy betekent dan ook een flinke boost voor alle Vlaamse studenten die een eigen onderneming willen starten. Zes topteams namen het tijdens een feestelijk slotevent tegen elkaar op in een wervelende finale en stelden hun straffe businessideeën voor aan een jury van gerenommeerde bedrijfsleiders en managers o.l.v. Martine Reynaers (CEO Reynaers Aluminium).

Hoofdwinnaar

“De yUVi-bracelet bevat twee hoofdcomponenten: ten eerste een UV-detector, ten tweede een GPS-component die steeds de coördinaten van de bracelet opmeet. De UV-detector zal continu de blootstelling aan UV-A en UV-B stralen opmeten. Doordat men de bracelet ook kan instellen op huidtype zal die een waarschuwing geven alvorens een persoonlijk maximum aan blootstelling bereikt wordt (exposure time). Daarbovenop is de armband waterdicht en kindvriendelijk in gebruik”, vertelt Bram Plasmans. “Allereerst zorgt deze band voor een vergroot veiligheidsgevoel. Met de GPS-component kunnen kinderen niet meer verloren lopen en de UV-detector zorgt voor een tijdige melding als het kind ingesmeerd moet worden. Ten tweede zorgt de UV-bracelet voor een vergroot bewustzijn rond de gevaren van extensieve blootstelling aan de zon. De organisatie Stichting tegen Kanker stelt vast dat vele kinderen en volwassenen nog altijd te weinig gesensibiliseerd zijn over de relatie tussen huidkanker en zonnebrand. De yUVi-bracelet is hierbij een uitstekende tool om kinderen van jongs af aan hiermee te confronteren. We willen de armband in de eerste plaats via apothekers verkopen. Daarnaast willen we ons product ook via een webshop aan de man te brengen”, gaat Kenza Samlali verder. “Dit is natuurlijk een geweldige opsteker,” klinkt het enthousiast. “Het geeft ontzettend veel vertrouwen dat zo’n professionele jury zo sterk gelooft in dit ondernemingsplan. Dankzij deze financiële duw in de rug en ervaren coaching kan yUVi in de beste omstandigheden uit de startblokken schieten”. 

“Hun businessplan is zeer diepgaand en goed onderbouwd. Ze bieden een uniek en goed doordacht product dat een groot groeipotentieel heeft”, aldus juryvoorzitster Martine Reynaers. “Voor deze yUVi-bracelet is zeker een markt weggelegd. De jury gelooft heel sterk in dit product, maar des te meer in het team dat ervoor zal zorgen dat die markt aangeboord kan worden en het product gerealiseerd zal worden”, besluit Bernard Janssen van ING België.

Zilver en brons

De tweede plaats gaat naar het Oost-Vlaamse Rootz Whey Soda. Vijf KMO-studenten van Hogeschool Gent (Thomas Waele, Quinten Calliauw, Olivier Bauwens, Louise Heirman en Florian Duyck) kwamen op het idee een frisdrank op basis van melkwei te brouwen. Hun missie? Dit nevenproduct uit de zuivelindustrie ten volle benutten en het grote publiek de kans geven om nieuwe smaakhorizonten te verkennen.

WeCare van UGent-studenten Bram Cooremans, Tom Gorré en Matthias Rammeloo was goed voor brons. WeCare focust voornamelijk op de optimalisatie van asfalt. Zij bieden oplossingen voor een duurzamer asfalt door het creëren van een speciale coating. 

Publiekswinnaar werd More Mobility Solutions (Thomas More) met hun elektrische fietskar die je achter een traditionele fiets hangt waardoor je het effect van een elektrische fiets krijgt. Zij gaan naar huis met een Guido PARTY-PACK. 

Alle finalisten ontvingen een geldprijs en worden verder begeleid tijdens de doorstart van hun project. Hieronder de winnaars in de verschillende categorieën: 

  • Meest trendy product: WeTheWolves (UGent & Vlerick)
  • Meest disruptieve businessmodel: Translingua (KULeuven, UHasselt, UAntwerpen)
  • Beste nicheproduct: Rootz Whey Soda (Hogeschool Gent)
  • Meest creatieve teamspirit: More Mobility Solutions (Thomas More)
  • Meest duurzame oplossing: WeCare (UGent)
  • Meest internationaal schaalbaar: yUVi (KULeuven)

Ondernemer in de student

Start Academy bestaat sinds 2009 en gaat op zoek naar de ondernemer in de student. Dit jaar werden meer dan 100 businessideeën ingediend door Vlaamse studenten. Met Start Academy wil Vlajo, samen met haar partners, een stimulans geven aan jong ondernemerschap. Tijdens de wedstrijd leggen de deelnemende studenten een parcours af van workshops waarbij dieper wordt ingegaan op het belang van het businessplan, doelgroep- en strategiebepaling en het marketingplan. Sinds het startschot van deze editie Start Academy (oktober 2015) hebben de deelnemende ondernemende studenten verschillende eliminatierondes doorlopen. Na elke voorronde vielen teams af. De zes sterkste teams gingen door naar de grote finale van gisteravond.