Mr & Mrs Tiebow, AMFI en yUVi zijn beste studentenondernemingen 2016

Mr & Mrs Tiebow, AMFI en yUVi zijn beste studentenondernemingen 2016

Vandaag vond in pretpark Walibi de feestelijke prijsuitreiking ‘Vlajo Awards’ plaats van de ondernemingszinwedstrijden: Vlajo Mini-onderneming, Vlajo Small Business Project en Start Academy. In een knokvolle zaal maakte minister Philippe Muyters voor de ogen van zo’n 3.000 jonge beloftevolle ondernemerstalenten de beste studentenondernemingen van 2016 bekend. Voor het secundair onderwijs: Mr & Mrs Tiebow van Spes Nostra Kuurne (Beste Vlajo Mini-onderneming 2016). Voor het hoger onderwijs: AMFI van UGent (Beste Vlajo Small Business Project 2016) en yUVi (winnaar van de businessplanwedstrijd Start Academy 2016). Alle winnaars ontvangen een mooie geldprijs en stoten door naar de Europese finale, zeg maar dé Champions League voor leerling- en student-ondernemers. Organisator Vlaamse Jonge Ondernemingen, kortweg Vlajo, is de belangrijkste Vlaamse speler in ondernemend onderwijs.

Minister Muyters reikt prijzen uit aan jonge beloftevolle ondernemerstalenten

De goesting om te ondernemen is duidelijk aanwezig bij onze Vlaamse jeugd. Op onze schoolbanken zitten veel jongeren met straffe ideeën. Meer nog, ze staan ook positief ten opzichte van ondernemen. Na maanden van voorbereiding en ontwikkeling van hun eigen talenten, manifesteert de leercurve van deze jongeren zich in ondernemend gedrag. Meer dan 1.700 jongerenteams stonden huidig school-en academiejaar aan de start van een ondernemend Vlajo-leertraject met trainingsdagen, kick-off events, verkoopdagen, innovatiekampen en coaching. Zo zagen ze hun idee geleidelijk aan groeien tot een volwaardig studentenbedrijf.

“Ondernemingszin is ontzettend belangrijk”, zegt Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport. “Creatief denken, opportuniteiten zien, initiatief durven nemen, de handen uit de mouwen steken, doorzetten, falen en weer opnieuw beginnen: stuk voor stuk voorbeelden van ondernemende competenties die je kan leren, en die tijdens je hele leven nuttig zijn. Als ondernemer, als ondernemende werknemer, als persoon. Daarom willen we ondernemingszin en ondernemerschap binnenbrengen in het DNA van ons onderwijs. Vlaanderen barst van ondernemend talent, we moeten dat alleen van jongs af aan leren ontdekken en ontwikkelen. En daar zijn de projecten van Vlajo geknipt voor.” 

Vandaag ontvingen ook 14  scholen het Vlajo Ambassadeurslabel uit handen van minister Muyters. Dit zijn aqariumscholen die ondernemerschapsonderwijs structureel mee in hun visie en beleid hebben opgenomen en Vlajo ondernemingszinprogramma’s breed en juist inzetten.

“Ondernemerschap lijkt het nieuwe cool te zijn bij jongeren”, vult Peter Coenen (directeur van Vlajo) aan. “In 2015 is een nieuw record van het aantal startups gebroken. Wij zien onze jongeren in een minionderneming stappen alsof ze een nieuwe sport kiezen. Naargelang ze opschuiven in hun scholaire loopbaan worden ze meer en beter getraind: de lat hoog leggen, weten wat je wil en ervoor gaan, gedreven en met passie. Producten, diensten en oplossingen bedenken en omzetten in tastbare projecten. Maar we dienen onze begeleidende leerkrachten en docenten meer te ondersteunen in hun veranderende rol. Zij zijn de ‘teacherpreneurs’. We denken dat het hoog tijd is om vanuit onderwijs een sterk signaal te geven met een eindterm ondernemingszin. Deze eindterm zal ten goede komen aan de leerkrachten en uiteindelijk een nieuwe generatie jongeren beter voorbereiden om kansen te benutten in een globaliserende wereld.” 

Beste Vlajo Mini-onderneming 2016

Mr & Mrs Tiebow (Spes Nostra Kuurne) è omkeerbare vlinderdassen

De minionderneming Mr & Mrs Tiebow van Spes Nostra Kuurne is uitgeroepen tot Beste Vlajo Mini-onderneming van 2016. Begin dit schooljaar zijn er in heel Vlaanderen 500 miniondernemingen van start gegaan. De omkeerbare vlinderdassen van Mr & Mrs Tiebow zijn uitgegroeid tot een echt succesverhaal. De 13 economieleerlingen verkopen strikjes, als alternatief voor de traditionele das, voor mannen, of in de vorm van haarspelden, voor dames. "De strikjes worden door ons ontworpen en we laten deze stikken in een maatwerkbedrijf", zegt CEO Moris Vandevyver. De ondernemende tieners weten van aanpakken. Hun website is erg professioneel en ze hebben zowaar een marketingstrategie uitgedacht. Heel wat bekende Vlamingen zoals Niels Destadsbader, Peter Van de Veire en Ann Van Elsen maakten al reclame voor Mr. & Mrs. Tiebow.

“Dit is natuurlijk een geweldige opsteker,” klinkt het enthousiast. “Het geeft ontzettend veel vertrouwen dat een professionele jury zo sterk gelooft in ons product.  Dankzij dit leertraject en ervaren coaching kan Mr & Mrs Tiebow in de beste omstandigheden uit de startblokken schieten. We beleven intussen zoveel plezier aan ons bedrijfje, dat we nu al beslist hebben er ook na dit schooljaar mee door te gaan. Maar eerst de Europese finale in Luzern eind juli, daar willen we hoge toppen scheren”, aldus Moris Vandevyver, CEO van Mr & Mrs Tiebow.

Website: www.mrmrstiebow.com

Contactpersoon: Moris Vandevyver - 0471 01 61 92 - ceo@mrmrstiebow.be

Beste Vlajo Small Business Project 2016

AMFI (UGent) è innovatief gezelschapsspel voor personen met een beperking

AMFI werd opgericht door 3 studenten Industriële Wetenschappen aan de Universiteit Gent. AMFI maakt een intelligent strategisch gezelschapsspel waarbij men geen kleine gebaren of bewegingen hoeft te doen, zodat ook mensen met een beperking mee kunnen spelen. “We passen bestaande gezelschapsspelen niet aan, maar keren terug naar de beginfase door simpele bordspellen te ontwerpen zodat mensen met fysieke of geestelijke beperkingen ook in staat zijn ze te spelen. Vele coole en innovatieve bordspellen bevatten tegenwoordig veel kaarten, pionnen en dobbelstenen. Wij focussen op ruwe in plaats van fijne motorische bewegingen. Deze ‘eenvoudige’ bewegingen hebben geen invloed op de intelligentie van de ‘gameplay’. De spelers worden op deze manier niet gestigmatiseerd”, aldus Thomas Gruwez, CEO van AMFI.

“We hebben de ondernemersmicrobe te pakken en willen met ons werkbaar prototype zo vlug mogelijk de markt veroveren.  Dit SBP-project van Vlajo was zonder twijfel het leerrijkste programma waaraan we ooit hebben deelgenomen. De volgende stap is de Europese finale in Boekarest begin juli, daar willen we absoluut ons beste beentje voorzetten.”

Website: www.fairplaygames.yolasite.com

Contactpersoon: Thomas Gruwez – 0496 03 64 03 – thomasgruwez93@gmail.com  

Winnaar Start Academy 2016

yUVi (KULeuven) è unieke kinderarmband met UV-detector en GPS-module

yUVi is de winnaar van de 7e editie van businessplanwedstrijd Start Academy. Meer dan 300 beloftevolle ondernemende studenten streden de afgelopen maanden om het beste ondernemingsplan. Zo’n 100 teams stonden aan de start van een traject met workshops en coaching en zagen hun idee geleidelijk groeien tot een volwaardig businessplan. De hoofdprijs is weggelegd voor vijf studenten Bio-ingenieurswetenschappen van KULeuven. Bram Plasmans, Kenza Samlali, Kobe Tielens, Lenz van Dommelen en Mathias Leemans wonnen de wedstrijd met hun innovatieve kinderarmband die zowel een UV-detector als GPS-module bevat.

Zij winnen een geldprijs van €2.250 en advies van partners ING, Deloitte, Linklaters LLP, Leuven.Inc en Gimv. Start Academy is een gezamenlijk initiatief van Vlajo en ING België om ondernemingszin, ondernemerschap en creativiteit bij Vlaamse studenten te stimuleren. “Hun businessplan is zeer diepgaand en goed onderbouwd.  Ze bieden een uniek en goed doordacht product dat een groot groeipotentieel heeft”, aldus juryvoorzitster Martine Reynaers.

Website: www.yuviwearables.com 

Contactpersoon: Lenz van Dommelen - 0495 34 91 50  - lenz.vandommelen@gmail.com