Ondernemen is het nieuwe cool bij studenten

Ondernemen is het nieuwe cool bij studenten

Het ING Art Center vormde afgelopen woensdag 1 juni het decor voor de uitreiking van de Start Academy Alumni Award. Start Academy, de businessplanwedstrijd voor studenten hoger onderwijs in België, heeft de voorbije jaren heel wat jongeren aan de startmeet van hun eigen bedrijf gebracht. Wat is er geworden van deze jonge leeuwen? Hoe zijn deze ondernemende studenten na hun Start Academy deelname geëvolueerd naar jonge ambitieuze CEO’s? Na een doorgedreven selectie bracht Vlajo, in samenwerking met Pulse Foundation, Solvay Entrepreneurs en ING België, de 4 beste Start Academy alumni van de afgelopen jaren samen in een wervelende finale waarin Primento zich onderscheidde van 3 andere sterke laureaten: Layered Prints, Progenda en Qualenica. Winnaar Primento uit Brussel helpt als digitale specialist en partner van de traditionele uitgevers om digitale kwaliteitscontent te ontwikkelen, afgestemd op de behoeften en nieuwe gebruiken van de digitale lezer.

Vlaamse laureaten

De jonge ondernemers achter Layered Prints namen in 2014 deel aan Start Academy, de motivator tot het effectief opstarten van een eigen onderneming. Algauw onderscheidde het ondernemersduo Nikolas Taillieu en Jens Mostaert zich met hun innoverende 3D-aanpak. Ze werden geselecteerd vanwege het enorme potentieel van hun service en hun getalenteerde team. Ze hebben alles in huis om een significante speler te worden in de 3D printindustrie.

De tweede Vlaamse laureaat is Qualenica, een technologische start-up die pioniert met bereidingsondersteuning bij de productie van geneesmiddelen. In haar jonge bestaan heeft Qualenica reeds een hele portefeuille uitgebouwd bestaande uit apotheken en B2B farmabedrijven. De start-up biedt een totaalpakket aan bereidingsondersteuning voor apotheken. Ze bewaakt de kwaliteit en investeert in gespecialiseerde apparatuur, experten en goedkope grondstoffen voor productie. Deze ondersteuning stelt de apotheker in staat om geneesmiddelen en gezondheidsproducten aan te bieden - op maat van de patiënt en de lokale markt - die goedkoper zijn voor de patiënt en waar de apotheker zelf een hogere  marge op kan realiseren. “Qualenica biedt hiermee een uniek concept aan , met als gevolg: winst voor alle betrokkenen,” aldus Daan Bergers, CEO van Qualenica.

Nikolas Taillieu, Founder van Layered Prints: “Deze nominatie is een mooie beloning voor het harde werk dat het hele team de voorbije jaren heeft geleverd. Start Academy Alumni Award is een prachtig initiatief. We hebben doorheen ons parcours veel opgestoken van de persoonlijke coachingsessies van topondernemers en bedrijfsmanagers. Dankzij Start Academy en deze alumni-wedstrijd heeft Layered Prints belangrijke contacten kunnen leggen die ons echt wel geholpen hebben om de juiste keuzes te maken.”

Primento werd uitverkozen door een jury van gerenommeerde ondernemers, bedrijfsleiders en -managers waaronder Jan De Brouwer (Head of Professional Banking & Retail Lending, ING Belgium), Jurgen De Baerdemaeker (CEO, IM Associates), Brice Le Blévennec (CEO, Emakina Group), Dirk Loeckx (CEO and Co-Founder, icoMetrix), Nicolas Steisel (CEO EXKi), Frederic Boedt (Director, Deloitte Fiduciaire) en Olivier Davignon (Administrator, Pulse Foundation). De jury was vol lof over de kwaliteit van de 4 jonge bedrijfjes. Maar Primento sprong er toch uit met hun digitale e-book.

Laureaten

Hieronder een overzicht van de 4 laureaten:

1. Layered Prints (NL) | Marktplaats en cloud manufacturer voor 3D-geprinte objecten en designs | www.layeredprints.com  

2. Progenda (FR) | Progenda faciliteert het maken van een afspraak tussen een arts en zijn/haar patiënten via een digitale agenda | www.progenda.be

3. Qualenica (NL) | Qualenica is een innovatieve farmaceutische onderneming gespecialiseerd in bereidingsondersteuning | www.qualenica.be

4. Primento (FR) | Als digitale specialist en partner van de uitgevers helpen wij traditionele uitgevers om digitale kwaliteitscontent te ontwikkelen, afgestemd op de behoeften en nieuwe gebruiken van de digitale lezer | www.primento.be  

Prijzen

De inzet voor de Start Academy Alumni Award was niet min. Winnaar Primento mag 4 dagen in het bruisende New York vertoeven, met een bezoek aan Belchamps, een coworking en networking space voor Belgische starters. Na afloop mochten alle teams aansluiten op een VIP Lunch met de juryleden en Rik Vandenberghe, CEO van ING België.

Start Academy Alumni Award

Met de Start Academy Alumni Award wil Vlajo, in samenwerking met Pulse Foundation, Solvay Entrepreneurs en ING België,  alumni de kans geven hun enthousiasme en expertise te delen en zichzelf kenbaar te maken in een breed relevant netwerk. Een podium om aan te tonen dat Start Academy niet enkel een businessplanwedstrijd is maar ook daadwerkelijk jongeren aanzet te kiezen voor een toekomst als ondernemer.

www.startacademyalumni.be