Studenten bedenken duurzaam ‘prototyping lab’

Studenten bedenken duurzaam ‘prototyping lab’

110 studenten uit heel Vlaanderen zakten de afgelopen twee dagen af naar Thomas More in Mechelen voor het 24-uur durende Vlajo Innovatiekamp met als thema ‘duurzaam bouwen’, georganiseerd door Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) in samenwerking met afvalstoffenmaatschappij OVAM. De winnaars, vier studenten ‘Industrieel Productontwerpen’ van Hogeschool West-Vlaanderen, één student ‘Productdesign’ van LUCA School of Arts en één student ‘Interieurvormgeving’ van Thomas More, bedachten een intelligente en duurzame oplossing voor het tijdelijk leegstaande gebouw 'De Potterij' in hartje Mechelen. Dit innovatiekamp wil innovatieve vaardigheden en creatieve ideeën bij jongeren stimuleren en hen bewust maken van de principes van ecodesign en duurzaam veranderingsgericht bouwen.

 

De OVAM is sinds 2015 eigenaar van een pand gelegen in het centrum van Mechelen. Dit pand staat vandaag leeg en is verwaarloosd. De bodem en het grondwater zijn ernstig verontreinigd en de bodemsanering is reeds enkele jaren lopende en zal nog jaren in beslag nemen. De OVAM heeft grootste plannen met dit pand en bundelt deze onder de projectnaam 'De Potterij'. OVAM wil het gebouw omvormen tot een ankerplek in Mechelen als circulair laboratorium, waar verschillende initiatieven met het oog op een duurzamere toekomst ondersteund worden en een kruisbestuiving plaatsvindt tussen verschillende activiteiten. Ondanks dat de sanering nog enkele jaren zal duren, wil de OVAM toch al van start gaan met ideeën voor een tijdelijke invulling van het pand.

 

Het winnende team Nachtlab bedacht een prototyping lab als tijdelijke invulling voor ‘De Potterij’: een openbare werkplaats waar studenten en particulieren terecht kunnen om zelf dingen te maken, om workshops te volgen, elkaar te ontmoeten, geïnspireerd en uitgedaagd te worden. En dit enkel ’s avonds en ’s nachts, vandaar de naam Nachtlab. Het prototyping lab stelt een breed gamma aan machines en gereedschappen ter beschikking. Ideaal om te experimenteren, als prototyping- en kleine volume productiewerkplaats, didactische ruimte om kennis te maken met nieuwe productietechnologieën of als brainstormruimte. Het lab wordt gerund door een community van vrijwilligers en werkt samen met kringloopwinkels in Mechelen. “Deze openbare werkplaats biedt vele pluspunten: het kot/huis van de gebruikers wordt niet vuil, een grote ruimte wordt ter beschikking gesteld, men kan hulp vragen, er is materiaal en gereedschap voorhanden en de lijn tussen werk en vrije tijd vervaagd door het gebruik van gecombineerde ruimtes, mensen worden zo gestimuleerd om sociaal te zijn in dit soort werkomgevingen”, zegt Gilian Vandewyer van Nachtlab.

 

De studenten werden in hun creatieve brainstorm bijgestaan door experten van OVAM. De beste teams stelden hun project vandaag voor aan een professionele jury.

Een Vlajo Innovatiekamp is een unieke kans voor jongeren om hun creativiteit en ondernemingszin aan te scherpen. Ze leren in team werken, moeten voor een publiek spreken en kunnen hun ideeën aftoetsen met experts uit het bedrijfsleven. Het initiatief maakt deel uit van een reeks innovatiekampen die Vlajo in alle Vlaamse provincies organiseert voor zowel secundair als hoger onderwijs.

BIJSCHRIFT FOTO

 

Het winnend team van het Vlajo Innovatiekamp i.s.m. OVAM:  Clémence van den Haute (Thomas More), Elien Cruydt (LUCA School of Arts), Gillian Vandewyer (Hogeschool West-Vlaanderen), Pieter Lion (Hogeschool West-Vlaanderen), Arne Warlop (Hogeschool West-Vlaanderen), Jonas Vilez (Hogeschool West-Vlaanderen)