Vlajo-leerlingenteam in top 3 op Europese finale Sci Tech Challenge

Vlajo-leerlingenteam in top 3 op Europese finale Sci Tech Challenge

Op 10 mei 2017 nam Vlajo-leerlingenteam ‘CDrie’ deel aan de grote Europese Sci Tech Challenge finale. Deze wetenschappelijk-technische wedstrijd vond plaats in het Europees Parlement in Brussel. Zij werden door ExxonMobil en JA Europe uitgedaagd om in de huid te kruipen van een consultancybureau, met de opdracht om een haalbaar plan uit te werken om de uitstoot van broeikasgassen van personenwagens tegen 2040 met 40% te reduceren. Team België nam het in de Europese finale op tegen Italië en Frankrijk. Uiteindelijk ging het Franse team nipt met de eerste plaats lopen. Vlajo en JA Europe nemen voortdurend nieuwe initiatieven om jongeren warm te krijgen voor ondernemerschap, voor STEM, voor creativiteitstraining, en voor nog veel meer. En dat via mini-ondernemingen, via creativiteitsmarathons en innovatiekampen, en via de jaarlijkse Sci Tech Challenge.

Puike prestatie met een innovatief idee

Na een rondleiding doorheen het Europees Parlement, mochten zestien moedige meisjes en jongens hun presentatie doen voor een publiek van ondernemers, ingenieurs, politici en geïnteresseerden in de ravissante Bibliothèque Solvay. De jury had daarbij veel lof voor het Belgische team 'CDrie'. Shadia Valkeners (Campus Van Eyck, Maaseik), Lynn Breda (College Hagelstein, Sint-Katelijne-Waver), Orhan Yagmuroglu (Sint-Michiel, Leopoldsburg), Lorenzo Mandaglio (OLVI Pulhof, Berchem), Felix Soers (Don Bosco, Haacht) en Bruno Franckx (Ursulinen, Mechelen) bedachten een plan dat autovrije zones combineert met een systeem van ecovriendelijke huurwagens voor de stadsperiferieën. In hun plan steekt ook een openbaarvervoernetwerk dat door middel van kleine extra toetsen veel klantvriendelijker wordt dan in de huidige realiteit. Hun inventieve app, die mensen snel op de hoogte houdt van de pieken en dalen in de verkeersstroming, kaapte meteen veel interesse weg. Om de presentatie extra kleur te geven, werkte het Belgische team het geheel bovendien af met een charmant promotiefilmpje.

Sci Tech Challenge onderstreept belang van technologie en wetenschap

De Sci Tech Challenge is een jaarlijkse wedstrijd die bestaat uit klasbezoeken van ExxonMobil medewerkers, een quiz en een Vlaamse wedstrijddag. ExxonMobil heeft deze challenge in het leven geroepen om op originele wijze aandacht te vragen voor energie en de daarbij horende uitdagingen van de toekomst.

Dimitri Peeters, wetenschapsleraar in Ursulinen Mechelen, aan het woord:

“Onze jongeren komen rechtstreeks in contact met experts uit het veld; ze worden ondergedompeld in een wereld die echt en relevant is en die vooral alle facetten van STEM, van ondernemerszin en van sterke ecologische engagementen integreert in een overkoepelend project. De Sci Tech Challenge biedt leerlingen van het middelbaar onderwijs op die manier een eerlijke visie op de wereld aan, puur en onverbloemd, en confronteert hen met de vele verantwoordelijkheden die zij weldra mede zullen dragen in de samenleving—en die ze deels nu al dragen. De Sci Tech Challenge maakt hen warm—nee, heet—om mee te denken over oplossingen zonder daarbij ook maar één ideeënpoel onaangeroerd te laten.”

“De unieke kansen die de Sci Tech Challenge waarborgt zijn multidimensionaal. Het stimuleren van teamgericht werken, van creatief en origineel maar ook genuanceerd en out-of-the-box denken, van krachtige presentaties in elkaar boksen in een minimum aan tijd—het zijn slechts enkele facetten van het programma. Dichterbij de Europese finale krijgen de gekwalificeerde teams bovendien een tweedaags evenement aangeboden waarbij ExxonMobil onze leerlingen onder andere meeneemt tot op de werkvloer en van hen 'junior experts' maakt, een bijzondere ervaring die het klaslokaal onmogelijk kan evenaren. Omdat de laureaten uit verschillende Europese landen komen, voelen ze ook nog eens aan wat de kracht van diversiteit is, en niet slechts op vlak van taal.”

“Al vele jaren ben ik de organiserende instanties oprecht dankbaar voor de unieke kansen die zij aan onze leerlingen bieden om bij te leren, om te kiezen voor STEM. In een wereld die steeds complexer wordt, kan het onderwijs op zichzelf niet meer aan alle maatschappelijke vragen en wensen tegemoet komen. We hebben iets als de Sci Tech Challenge broodnodig! Vanuit een participatief model waarbij onderwijs, organisaties zoals JA Europe en bedrijven zoals ExxonMobil de koppen bij elkaar steken, bereiken we veel; want er is veel dat we 'moeten', maar jongeren 'heet' maken voor STEM doen we niet alleen maar samen—en altijd met een glimlach.”