Innovatief sportplatform brengt kinderen in beweging

Innovatief sportplatform brengt kinderen in beweging

Smartphones en tablets zijn niet meer weg te denken uit het leven van kinderen en jongeren. Het verhoogde schermgebruik zorgt er ook voor dat het aantal kinderen dat te weinig beweegt, blijft stijgen. Steeds meer kinderen lijden dan ook aan overgewicht. Hoe kunnen we kinderen met een lagere socio-economische status motiveren om minder lang stil te zitten op een dag? 26 docenten en leerkrachten uit heel diverse opleidingen brainstormden gisteren over deze vraag tijdens de Vlajo Innovatiedag op het tweede Vlaamse sportinnovatiecongres, georganiseerd door Sport Vlaanderen in Brugge. Vier hogeschooldocenten brengen kinderen in beweging via een digitaal beweginsplatform #MAGDA. Kinderen krijgen via een website en app allerlei uitdagingen voorgeschoteld, maar ze kunnen ook zelf ‘challenges’ voorstellen. Deze innovatiedag wil innovatief en creatief denken stimuleren bij onderwijsprofessionals, opdat zij op hun beurt young potentials inspireren om creatief en ondernemend te zijn en te handelen. Philippe Paquay, administrateur-generaal van Sport Vlaanderen, reikte de prijs uit aan de winnaars: Stijn Urkens (Hogeschool PXL), Ann Van Hoorebeke (Hogeschool Gent), Annelies De Bruyne (Thomas More) en Jens D'helft (Hogeschool West-Vlaanderen).

#MAGDA is een concept dat jonge kinderen uitdaagt en hen zo aanzet om te ervaren, te beleven en te bewegen. Dit doen ze in contexten waar ze zich de vraag stellen ‘magda?’. De grenzen aftasten, bijzondere ervaringen opdoen en het beleven op zich wordt de incentive. Docent Stijn Urkens van Hogeschool PXL licht het sportplatform toe: “#MAGDA bereikt kinderen als een platform dat uitdagingen aanbiedt, waar het kind uitdagingen kan voorstellen en de gehaalde challenges getoond kunnen worden. Digitaal kan dit via een site en app, materieel komt er een herbruikbare ladder waarop de vorderingen bijgehouden kunnen worden. #MAGDA biedt zelf uitdagingen aan en luistert ook naar de voorstellen die de kinderen zelf kunnen doorsturen. Zo groeit #MAGDA mee met de tijd, de leefwereld, de seizoenen. Bewegen wordt geen doel op zich, maar iets wat eigen is aan het op doen van ervaringen. De hoeveelheid spontane beweging zal toenemen. Kinderen gaan creatief op zoek naar uitdagingen die hen in beweging zetten. Ze denken mee en gaan mee op ontdekking.  Ze worden meteen ook uitgedaagd om zelf initiatief te nemen en uitdagingen voor te stellen aan #MAGDA.”

De docenten en leerkrachten werden in hun creatieve brainstorm bijgestaan door experten van Sport Vlaanderen, Gelotology en VUB. De beste teams stelden hun project gisteren voor aan een professionele jury.

Vlajo heeft reeds vele jaren ervaring in het organiseren van innovatiekampen voor studenten, zowel in het secundair als het hoger onderwijs. Tijdens deze innovatiedag voor docenten en leerkrachten werden zij zelf eens ondergedompeld in een creatief proces. Een docent en leerkracht fungeert als rolmodel. Wij rekenen op hen om de interactie tussen creativiteit, innovatie en ondernemerschap bij jongeren te stimuleren. Als docent en leerkracht staan ze hen eerstelijns bij in hun leerproces, hun ondernemende vaardigheden en hun zin voor creativiteit en innovatie. Mede dankzij hun inzet wordt een toekomst met meer ondernemers beter bereikbaar.

Bekijk hier de volledige fotoreportage

BIJSCHRIFT FOTO

Het winnend team van de Vlajo Innovatiedag i.s.m. Sport Vlaanderen: 

Ann Van Hoorebeke (Hogeschool Gent), Annelies De Bruyne (Thomas More), Jens D'helft (Hogeschool West-Vlaanderen) en Stijn Urkens (Hogeschool PXL)