Vlajo Awards : officiële uitreiking van de beste studentenondernemingen van 2018

Vlajo Awards : officiële uitreiking van de beste studentenondernemingen van 2018

Welke innovatieve en succesvolle studentenondernemingen die een echt antwoord bieden op de uitdagingen van onze samenleving, zullen op de Vlajo Awards op 28 april in de prijzen vallen? Dit school- en academiejaar stonden bijna 7.000 leergroepen en meer dan 120.000 deelnemers aan de start van een ondernemend Vlajo-leertraject met trainingsdagen, kick-off events, verkoopdagen, innovatiekampen en coaching. Zo zagen ze hun idee geleidelijk aan groeien tot een volwaardig studentenbedrijf. De beste studentenondernemingen worden per onderwijsniveau bekend gemaakt. Voor het kleuter- en basisonderwijs: Meest Ondernemende Klas. Voor het secundair onderwijs: Dé Mini-onderneming van het Jaar. Voor het hoger onderwijs: Dé SBP van het Jaar & winnaar ideeënwedstrijd Start Academy. Deze Vlajo Awards bekroont beloftevol ondernemerstalent en is een initiatief van Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw. Een organisatie die, dankzij de steun van de overheid en het bedrijfsleven, ondernemingszin en ondernemerschap stimuleert in Vlaamse scholen, hogescholen en universiteiten.

 

5 Awards en de winnaar van de Hello bank! crowdfundingwedstrijd

 

De Vlajo Awards bestrijken 3 onderwijsniveaus - kleuter- en basisonderwijs, secundair onderwijs, hoger onderwijs - en de winnaar van de Hello bank! crowdfundingwedstrijd. Hieronder vindt u een overzicht terug van de laureaten per onderwijsniveau. Deze prijsuitreiking kunt u beleven vanop de eerste rij, samen met 3.000 ondernemende leerlingen en studenten en hun begeleidende leerkrachten en docenten. De Vlaamse winnaars slepen een ticket voor de Europese wedstrijd in de wacht (juli 2018), zeg maar dé Champions League voor leerling- en student-ondernemers in Europa. De goesting om te ondernemen is duidelijk aanwezig bij onze Vlaamse jeugd. Op onze schoolbanken zitten veel jongeren met straffe ideeën. Meer nog, ze staan ook positief ten opzichte van ondernemen. Na maanden van voorbereiding en ontwikkeling van hun eigen talenten, manifesteert de leercurve van deze jongeren zich in ondernemend gedrag.

 

Voor het kleuter- en basisonderwijs : Meest Ondernemende Klas

 

Vlajo ging op zoek naar de Meest Ondernemende Klas van Vlaanderen. Onderwijsminister Crevits gaf de aftrap met een leuke videoboodschap en gaf een duidelijke opdracht mee voor de ondernemende kinderen.

Vlajo wil hiermee zoveel mogelijk kinderen samenbrengen en engageren om als groep boven zichzelf uit te stijgen. Samen ondernemend zijn, samen grenzen verleggen, talent ontdekken, ontplooien en inspireren: het gebeurt elke dag in duizenden klaslokalen.

 

Dit zijn de genomineerden:

 

 • Vrije Basisschool Paridaens - Leuven
 • Vrije Basisschool Oefenschool - Torhout
 • Vrije Basisschool De Egelantier - Meerhout
 • Basisschool t' Kofschip - Edegem
 • Vrije Basisschool De Zandloper - Nijlen
 • Stedelijke Basisschool Het Vliegertje – Deurne

 

Voor het secundair onderwijs : Mini-onderneming van het Jaar

 

Elk jaar gaan we op zoek naar de minionderneming die er met kop en schouders bovenuit steekt. De wedstrijd loopt over 3 rondes: preselectie, provinciale finale en Vlaamse finale. Elke wedstrijdronde wordt begeleid door een deskundige jury die aangesteld wordt door Vlajo en geen band mag hebben met de deelnemende teams. De juryleden zijn doorgaans vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven.

 

Dit zijn de genomineerden:

 

 • Easy for You (Sint-Ludgardisschool Merksem en Sint-Jozef Schoten): leerlingen brengen (tandpasta)tubeknijpers en kabelversterkers op de markt.
 • Qwest (Bovenbouw Sint-Michiel in Leopoldsburg): leerlingen ontwikkelen polsbandjes met een QR-code die gegevens kunnen opslaan.
 • Wood3D (Sint-Jozef Mere): leerlingen maken en verkopen met het Fablab gepersonaliseerde houten USB-sticks, geschenkkaarten en fotoboxen.
 • BELT (Sint-Pieterscollege in Leuven): leerlingen produceren broeksriemen uit gerecycleerde autogordels.
 • On Y Vase (Spes Nostra Kuurne): leerlingen verkopen een unieke magnetische vaas die vele doeleinden kent.

 

Naast de Mini-onderneming van het Jaar Award wordt er op zaterdag 28 april ook de FedEx Access Award uitgereikt aan één van bovenstaande 5 mini-ondernemingen. Deze FedEx Access Award wordt uitgereikt aan een Vlajo Mini-onderneming die internationale handel hoog in het vaandel draagt en een goede kennis heeft van de zakelijke wereld.  

 

Voor het hoger onderwijs : Small Business Project van het Jaar

 

 • Antiquity - UCLL – Bachelor Bedrijfsmanagement
 • Eyebox - UHasselt – Master in de Handelswetenschappen
 • Save the World Board Game -    Vives Kortrijk – Prof. Bachelor Ecotechnologie
 • Social Wingman - UCLL – Banaba Advanced Business Management
 • Tap-ID - UAntwerpen – Master Industrieel Ingenieur
 • Velusta - UAntwerpen – Master Industrieel Ingenieur
 • Wazzibi - UHasselt – Master in de Handelswetenschappen
 • Camano - Universiteit Gent - Master Industrieel Ontwerp
 • Naturane - Universiteit Gent - Master Industrieel Ontwerp
 • Tokl by AirStrument - Howest - Prof. Bach. New Media & Communicatie Technologie en Industrieel Product Ontwerp

 

 

Voor het hoger onderwijs : Winnaar ideeënwedstrijd Start Academy

 

 • Amigrow (UHasselt en PXL): virtuele buddy die pestgedrag en misbruik detecteert door een veilige ruimte te creëren waarbinnen kinderen hun gevoelens kunnen uiten.
 • Backpad (Vives): backpad is een compacte gaming controller voor smartphones.
 • Boogo (HoGent): Boogo voorziet horeca, festivals, events en retailers van een nieuw "guilty pleasure": alcohol infused ice cream.
 • E-Recycling (UGent): dit team wil oude GSM's ophalen via lagere scholen, en correct recycleren, zeg maar de Bebat van de GSM's.
 • Fit vanuit je zetel (VUB): via thematische workouts de levenskwaliteit van senioren zo lang mogelijk zo hoog mogelijk houden, en dit op een leuke, laagdrempelige en wetenschappelijk onderbouwde manier.
 • MicroFlavours (Odisee en UGent): MicroFlavours wil de toekomstige grootsteden voeden door aan Vertical Urban Farming te doen.

 

Daarnaast worden ook de winnaars bekendgemaakt van de Hello bank! crowdfundingwedstrijd. Het crowdfundingplatform Hello crowd! en Vlajo willen samen crowdfunding bekend maken in de onderwijswereld als middel om schoolgerelateerde projecten te realiseren. In dit kader organiseerden Vlajo en Hello crowd! een wedstrijd met gratis crowdfunding begeleiding. Uit alle inzendingen werden de 15 beste schoolprojecten geselecteerd die een crowdfundingscoach kregen toegewezen. Deze coach begeleide hen in het opzetten en optimaliseren van hun crowdfundingcampagne. Uit deze uitgewerkte crowdfundingprojecten koos een jury 3 winnaars.