Vlajo Awards 2018 : and the winners are...

Vlajo Awards 2018 : and the winners are...

Walibi was vanochtend het levendige decor voor de uitreiking van de Vlajo Awards 2018. Voor een publiek van 3.000 enthousiaste jongeren, leerkrachten, docenten en genodigden uit de bedrijfswereld werden in pretpark Walibi de ‘Beste studentenondernemingen 2018’ bekend gemaakt. Mochten terecht een pluim op hun hoed steken: Instituut Paridaens Leuven en Stedelijk Onderwijs Het Vliegertje Borsbeek (Meest Ondernemende Klas), On Y Vase (Mini-onderneming van het Jaar), Velusta (Small Business Project van het Jaar), Recy-call (winnaar ideeënwedstrijd Start Academy), High five for a safe drive (winnaar Hello bank! crowdfundingwedstrijd) en BELT (FedEx Access Award). De Vlajo Awards (‘Vlajo’ staat voor Vlaamse Jonge Ondernemingen) is een initiatief van de Vlaamse overheid en de businesswereld om de ondernemersmentaliteit in Vlaamse (hoge)scholen en universiteiten aan te wakkeren. 

Het staat buiten kijf dat ondernemerszin Vlaamse jongeren in het bloed zit, nu een bedrijfsconcept uitdokteren op jonge leeftijd meer dan ooit in de lift zit. Tijdens dit academiejaar namen ruim 2.200 jongerenteams deel aan Vlajo’s geestverruimende trainingsdagen, kick-off events, verkoopdagen, innovatiekampen en coaching. Met die extra kennis in het achterhoofd groeiden hun ideeën uit tot volwaardige bedrijfsconcepten.

“Ondernemingszin aanmoedigen is cruciaal”, predikt Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport. “Creatief denken, opportuniteiten opmerken, initiatief durven nemen, de handen uit de mouwen steken, doorzetten, falen en van nul herbeginnen – het zijn stuk voor stuk competenties die je ontwikkelt als ondernemer en waarvan je levenslang de vruchten plukt. Daarom willen we dat ondernemen deel uitmaakt van het Vlaamse onderwijsprogramma. Vlaanderen barst van ondernemende talenten: aan ons om hen te ontdekken zodat ze op jonge leeftijd al ontbolsteren. De Vlajo-projecten zijn daarvoor een geknipte methode.”  

“Ondernemerschap is ‘in’ bij jongeren”, vult Vlajo-directeur Peter Coenen aan. “2017 was een recordjaar voor nieuwe Vlaamse startups. Alsof ze een nieuwe hobby een kans geven, zo zetten jongeren vandaag meer dan ooit de stap naar mini-bedrijven. Doorheen hun academische carrière krijgen ze betere opleidingen, verleggen ze hun grenzen en stellen ze doelen voorop, gepassioneerd als ze zijn. Ze creëren producten, diensten en oplossingen en zetten ideeën om in noemenswaardige projecten. We moeten ook hun leerkrachten en mentors blijven ondersteunen in hun evoluerende rol als ‘teacherpreneur’. Die nieuwe benaming zal leraars helpen om deze hongerige generatie jongeren klaar te stomen voor opportuniteiten in een globaliserende wereld.” 

Dit zijn de 6 laureaten en hun verhaal:

 

Meest Ondernemende Klas (kleuter) : Instituut Paridaens Leuven

Meest Ondernemende Klas (lager) : Stedelijk Onderwijs Het Vliegertje Borsbeek

      

 

Ondernemingszin stimuleren dat doet Vlajo als van jongs af aan. Creativiteit van kleuters uitdagen in een bouwhoek, de organisatie van een onthaalmoment in handen van kinderen geven, leerlingen van de lagere school uitdagen om hun eigen schoolfeest in elkaar te steken,… . Voor de Vlajo-wedstrijd werden de kinderen van het kleuter- en basisonderwijs voor een heuse uitdaging geplaatst. De kleuters moesten in een filmpje laten zien dat ze hun juf/meester zo weinig mogelijk nodig hebben. En minister Crevits gaf de opdracht voor de leerlingen van de lagere school om een originele verwendag te organiseren voor hun directeur. Van het verzamelen van ideeën tot het maken van een plan en de uitwerking ervan moest in de handen van de kinderen liggen. Zij toonden hoe zelfstandig ze al zijn op hun jonge leeftijd. Daarnaast werkten ze ook een project uit om een echt restaurant te organiseren voor de eigen klas. Twee wedstrijden, waar dus ook twee winnaars zijn uitgekomen!

 

 

Mini-onderneming van het Jaar | 2018

 

On Y Vase  (Spes Nostra Kuurne) : magnetische vaas die vele doeleinden kent

 

De mini-onderneming On Y Vase is het paradepaardje van twaalf jonge ondernemers uit het zesde middelbaar van het Spes Nostra Instituut in Kuurne.

Met een team van 15 leerlingen uit verschillende richtingen ontwerpen ze stapelbare magnetische vazen. Het idee is om klanten hun eigen creativiteit te laten gebruiken. Ze kunnen zelf originele creaties maken door de vazen op hun eigen manier te combineren. On y Vase, op z’n Frans uitgesproken, is een samenstelling van het woord vase en on y va. Daarmee willen ze het vooruitstrevende aspect van hun product extra in de verf zetten. Ze hebben twee variaties: de Y-petit en de Y-grand. Hun vazen worden geproduceerd in samenwerking met WAAK, een maatwerkbedrijf uit Kuurne. Belangrijk om te weten is dat deze leerlingen alles buiten de lesuren presteren in tegenstelling tot vele andere mini-ondernemingen.

 

On Y Vase mag ons land in juli vertegenwoordigen op de Europese finale in Belgrado.

 

Website: www.onyvase.be

Email: Onyvase@gmail.com

 

 

 FedEx Access Award | 2018

 

BELT  (Sint-Pieterscollege Leuven) : riem gemaakt van gerecycleerde autogordels

 

Naast de Mini-onderneming van het Jaar Award werd ook de FedEx Access Award uitgereikt. Deze Award wordt uitgereikt aan een Vlajo Mini-onderneming die internationale handel hoog in het vaandel draagt en een goede kennis heeft van de zakelijke wereld.  BELT bestaat uit zes laatstejaarsleerlingen economie uit het zesde middelbaar van het Sint-Pieterscollege te Leuven. Met hun mini-onderneming BELT vormen zij oude autogordels om tot modebewuste riemen. Een BELT is: een gerecycleerde autogordel, een afgesneden kant, omboord met lint, een metalen gesp met merknaam. De buckle op het einde van de riem is verkrijgbaar in drie kleuren: matzwart, zilver en rood. Bovendien hebben de jongeren van BELT een maatschappelijk verantwoorde visie op ondernemen. Zo gaat een deel van de opbrengst naar vzw SAVE van ouders van verongelukte kinderen. “Elke verkeersdode is er één te veel”, aldus de ondernemers. “Met onze stunt willen we die boodschap onderlijnen. We hebben BELT-pins verkocht waarvan de opbrengst naar vzw SAVE gaat.”

 

Website: www.beltspc.be

Email: beltleuven@gmail.com  

Contactpersoon: Hannah de Graef (CEO) - 0491 64 79 47

 

 

Small Business Project van het Jaar | 2018

 

Velusta (Universiteit Antwerpen) : beschermende patch biedt wielrenners bescherming tegen schaafwonden 

 

Velusta wil komaf maken met de “onveilige” wielerwereld. Wielrennen is een zeer gevaarlijke sport en elke wielerliefhebber komt weleens in contact met een valpartij. Wielrenners zijn verplicht van een helm te dragen om het hoofd te beschermen maar naar de rest van het lichaam wordt niet gekeken. Hier wil Velusta iets aan veranderen! Daarom ontwikkelden vier gemotiveerde derdejaarsstudenten Toegepaste Ingenieurs Wetenschappen Bouwkunde van de Universiteit Antwerpen de Velusta Protection Patch die bescherming biedt tegen schaafwonden.

 

De bedoeling is dat de patch aan de zijkant van het heupbeen op de koersbroek wordt gekleefd. De keuze van het heupbeen is omdat daar de meeste verwondingen gebeuren. Dit bleek uit reeds uitgevoerde enquêtes. De patch bestaat uit een vier gelaagde structuur die zowel soepel, rekbaar als hittebestendig is. Bij een valpartij reduceert de patch de schaafwond op de heup tot een minimum. Door het feit dat de patch opkleefbaar is, kan deze op elke koersbroek gekleefd worden en is de patch dus merk onafhankelijk.

 

Website: www.velusta.com 

Email: velusta@gmail.com

Contactpersoon: Dimitri Stuer (CEO) – 0494 69 39 64

 

 

Winnaar ideeënwedstrijd Start Academy 2018

 

Recy-call (Universiteit Gent) : bebat van de GSM’s, inzameling via lagere scholen

 

Recy-call, een studententeam van Universiteit Gent, heeft de 9e editie van ideeënwedstrijd Start Academy gewonnen. Recycleren wint steeds meer aan terrein. Afgedankte mobiele telefoons liggen massaal stof te vergaren in onze lades, terwijl ze perfect gerecycleerd kunnen worden. Recy-call organiseert inzamelacties op lagere scholen om de milieubewustheid bij kinderen en jongeren te verhogen. Eens ingezameld op school worden de gsm’s opgehaald door het Recupel-netwerk waarna ze geshredderd worden tot kleine stukjes en verwerkt tot nieuwe zuivere grondstoffen. Hiermee vermijden ze dat ze terechtkomen in derdewereldlanden waar ze door kinderen op een milieuonvriendelijke manier worden verwerkt. De kersverse winnaars Laura Morel en Domien Declercq, twee studenten handelsingenieur, kwamen op dit idee in de wereldstad Shanghai. “We deden er allebei onderzoek voor onze thesis in het kader van circulaire economie. Ons businessconcept is uiteindelijk ook terug te brengen tot diezelfde circulaire trend. We willen de bebat van de gsm’s worden”, zegt een stralende Laura Morel. “Dankzij Start Academy hebben we veel bijgeleerd. We werden ondersteund door professionals uit het bedrijfsleven. Hun uitstekende coaching en feedback heeft ervoor gezorgd dat we ons idee naar een hoger niveau hebben getild. De concurrentie was zeer sterk, deze overwinning geeft dan ook een enorme voldoening als team. Een mooie beloning voor al het harde werk.” Recy-call werd uitverkozen door een vakjury onder leiding van Hans Bourlon (CEO Studio 100).

 

Contactpersoon: Laura Morel (CEO) - morel.laura@hotmail.com of 0479 73 33 53

 

 

Winnaar Hello bank! crowdfundingwedstrijd

 

A high five for a safe drive (OLV Ter Duinen Zeebrugge) : sensibiliseringscampagne over de gevaren in het verkeer, uitgewerkt door jongeren voor leeftijdsgenoten

 

Vlajo en het crowdfundingplatform Hello crowd! organiseerden voor het tweede jaar op rij de Hello crowd! crowdfundingwedstrijd voor scholen. Leerkracht Lies Van Hulle van OLV Ter Duinen uit Zeebrugge had een cool schoolproject in gedachten, samen met haar leerlingen van het vijfde jaar BSO. Zij hebben een verkeerscampagne uitgewerkt om deel te nemen aan het Europese project ‘Safety Tunes’. Ze bedachten de slogan ‘A high five for a safe drive’ met een eigen logo en maakten ook een strip. De jongeren mochten zelfs acteren in een professionele campagnefilm. Zij willen hun leeftijdsgenoten sensibiliseren over de gevaren in het verkeer, van dronken rijden tot opgefokte brommers. ”Ze hebben de film gemaakt, een affiche, én een logo”, zegt de verantwoordelijke leerkracht Lies Van Hulle trots. “Voor de stripverhalen hebben ze zelf het scenario geschreven, daarna hebben ze de strips uitgetekend met een programma. Daarnaast hebben de leerlingen zelf sponsors gezocht, door e-mails te sturen en handelaars in de buurt aan te spreken. Ten slotte hebben we een revalidatiecentrum bezocht, waar iedereen een cursus EHBO heeft gevolgd. Het was een vakoverschrijdend project, waar ze een heel jaar aan hebben gewerkt.”

 

Contactpersoon: Lies Van Hulle – lies.van.hulle@telenet.be of 0474 55 58 46

 

Bekijk HIER de geweldige Vlajo Awards 2018 Aftermovie!