Vlaamse leerling van KA Pitzemburg Mechelen wint SCI-TECH Challenge

Vlaamse leerling van KA Pitzemburg Mechelen wint SCI-TECH Challenge
  • De 9e Europese finale van de Sci-Tech Challenge, georganiseerd door JA Europa en ExxonMobil, vond plaats op 17 mei 2018 in Brussel. Het thema dit jaar was logistiek, meer specifiek het opbouwen van een Europese voedselvoorzieningsketen rekening houdend met de milieu-impact.
  • Vijf teams namen deel aan deze internationale wetenschapswedstrijd (internationale teams uit België, Italië, Nederland en Roemenië). Het winnende team werd bekend gemaakt tijdens een prijsuitreiking gehouden in de Solvay Bibliotheek in Brussel.
  • Het winnende team bedacht een zeer innovatieve oplossing voor transportnetwerken van voedsel, kleding en meubels door het gebruik van hernieuwbare energie zoals hybride treinen en vrachtwagens met  biobrandstof, zonnepanelen en windturbines.

 

JA Europe, de Europese koepelorganisatie van Vlajo, en ExxonMobil hebben via het Sci Tech Challenge-initiatief nauw samengewerkt om jongeren te motiveren om te kiezen voor een STEM-studiekeuze. Het uitgebreide programma biedt mentorschap en een Europese uitdaging om jongeren te stimuleren hun STEM-vaardigheden te gebruiken en te ontwikkelen. De Sci-Tech Challenge wil uiteindelijk bijdragen tot de ontwikkeling van bekwame arbeidskrachten op de werkvloer, klaar om innovatie en groei in Europa te brengen.

Caroline Jenner, CEO van JA Europa licht toe: “De Sci-Tech Challenge heeft een tweeledig doel. Het oplossen van echte wereldproblemen stimuleert jonge Europeanen om hun STEM-kennis te gebruiken en te ontwikkelen. Bovendien stimuleert het ook hun ondernemingsgeest en innovatieve vaardigheden."

 

In 2017-2018 namen meer dan 4.000 studenten deel aan de Sci-Tech Challenge, dat resulteerde in maart dit jaar in een innovatiekamp op Vlaams niveau. Onze Vlaamse jeugd moest daar met oplossingen komen om het openbaar vervoerssysteem zo milieuvriendelijk mogelijk te maken voor het UEFA-Europees voetbalkampioenschap in 2020. De vier winnende teams werden vervolgens in Brussel uitgenodigd om deel te nemen in een laatste 24 uur durend innovatiekamp. Studenten kwamen samen in multinationale teams, ondersteund door ervaren vrijwilligers van ExxonMobil om een Europese supply chain te bouwen, rekening houdend met de milieu-impact.

 

Tijdens de Europese finale op 17 mei 2018 presenteerden vijf teams hun innovatieve oplossingen voor een internationale jury, bestaande uit Johan Scharpé, EU Affairs Manager, ExxonMobil; Alysia Tofflemire, Environment & CSR Policy Manager, Boeing; Artur Runge - Metzger, Director ‘Climate Strategy, governance and emissions from non-trading sectors’, DG Climate Action, European Commission; Sharon Hauber, Europe Region HR Workforce Planning Director, UPS; and Peter Vis, Adviser at the European Political Strategy Center of the European Commission. De jury selecteerde het beste team op basis van een geweldige combinatie van teamspirit, ondernemerschap en wetenschappelijke kennis. Giulia Cunsolo, Andreea Seder van KA Pitzemburg Mechelen, Stijn van de Werken en Vad-Andrei bedachten een zeer innovatieve oplossing voor transportnetwerken van voedsel, kleding en meubels door het gebruik van hernieuwbare energie zoals hybride treinen en vrachtwagens met  biobrandstof, zonnepanelen en windturbines.

 

Door ervaren medewerkers te laten deelnemen als rolmodel in het programma, helpt ExxonMobil studenten het toenemende belang van STEM-vaardigheden te begrijpen voor een scala aan uitdagende beroepen, die zal bijdragen tot het aansporen van innovatie en technologische ontwikkeling in Europa. Johan Scharpé, EU Affairs Manager bij ExxonMobil, besluit: "Nieuwe technologieën en innovatieve ideeën zullen cruciaal worden voor de energie-uitdagingen van de toekomst. Daarom is de ontwikkeling van STEM-vaardigheden bij jongeren door programma’s zoals de Sci Tech Challenge van cruciaal belang om de lage emissie op vlak van mobiliteit in Europe te bereiken.”