Jongeren bedenken duurzaam mobiliteitsplan voor Brussel

Jongeren bedenken duurzaam mobiliteitsplan voor Brussel

Honderd wetenschapsleerlingen (3e graad) uit 9 Vlaamse scholen namen vandaag deel aan de Vlaamse wetenschapswedstrijd Sci-Tech Challenge in Firma te Vilvoorde. Zij werden door Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo), ExxonMobil en JA Europe uitgedaagd om in de huid te kruipen van een mobiliteitsconsulent, met de opdracht om een duurzaam mobiliteitsplan voor de stad Brussel te ontwikkelen dat een geïntegreerd transportsysteem bevat, het verkeer op de weg vermindert en de CO2-uitstoot verlaagt. ExxonMobil riep deze challenge in het leven om jongeren te betrekken bij de uitdagingen rond energie en klimaat en bovendien hun interesse voor een STEM-studiekeuze aan te wakkeren.

Lore Van Looy (College Hagelstein), Gitte Lingier (Ursulinen Mechelen), Yana De Vrij (SH-school Turnhout), Ingo Maréchal (College Hagelstein), Aubry Van Der Plaats (Atheneum Maaseik) en Gustavo Quintana (Atheneum Zaventem) kwamen als grote winnaars uit de bus. Ze bedachten een mobiliteitsoplossing voor de stad Brussel waarbij ze vooral inzetten op het verbeteren en het toegankelijk maken van het openbaar vervoer. De binnenstad maken ze volledig autovrij. Inwoners kunnen zich verplaatsen van de voorziene parkings op de binnenring naar het centrum via pendelbussen op waterstof. Ook stadsfietsen spelen een belangrijke rol voor een vlotte verplaatsing binnen de stad. Voor de lange-afstandsfietsers bedachten ze fietsostraden die grote steden met elkaar verbinden.

Tijdens de challenge werden de teams bijgestaan door experts van ExxonMobil. Een bedrijfsjury beoordeelde de verschillende voorstellen op basis van milieu- en omgevingsimpact, emissiereductie, kostenanalyse, creativiteit, kwaliteit en groepsgeest. Het winnend team mag op 15 mei deelnemen aan de grote Europese finale in het Europees Parlement in Brussel.

Geert Ducastel, Manager ExxonMobil en jury voorzitter: “Wij hebben vandaag 100 enthousiaste jongeren leren kennen met evenveel goede ideeën. Dat geeft ons vertrouwen in de toekomst en de uitdagingen op het vlak van mobiliteit. Hoe meer jongeren voor STEM kiezen, hoe dichterbij de oplossingen.”

Gitte Lingier van Ursulinen Mechelen zat in het winnende team: “Dit is een ervaring dat mij voor heel mijn leven het juiste pad zal sturen.” Ook leerkracht Sophie Dillen van College Hagelstein was laaiend enthousiast: “Tijdens de Sci-Tech Challenge verlaten gemotiveerde wetenschapsleerlingen de comfortabele schoolbanken om in kleine groep een maatschappelijke uitdaging op te lossen. Maar buiten de comfortzone – zoals het gezegde gaat – gebeuren vaak magische dingen. De Sci-Tech Challenge staat garant voor een dag vol interessante discussies, wetenschappelijke spitsvondigheden, knap teamwerk, boeiende presentaties… Kortom, een leerrijke, onvergetelijke ervaring.”

Sci Tech Challenge onderstreept het belang van STEM-vaardigheden

De Sci-Tech Challenge bestaat uit drie onderdelen: een klasbezoek van ExxonMobil ingenieurs, een quiz en ten slotte het orgelpunt, de Vlaamse wetenschapswedstrijd. Eline Joukes, Public Affairs manager bij ExxonMobil: "Nieuwe technologieën en innovatieve ideeën zullen cruciaal worden voor de uitdagingen die zich stellen rond energie en het klimaat. Daarom is de ontwikkeling van STEM-vaardigheden bij jongeren door programma’s zoals de Sci-Tech Challenge zo belangrijk. We hebben hun ideeën en talenten nodig om mobiliteits- en milieuoplossingen te vinden. De energiesector is meer dan ooit op zoek naar jong talent om mee te werken aan de grote maatschappelijke uitdagingen.”

Leercoach Chemie Dimitri Peeters uit Urselinen Mechelen:

"Een nieuwe editie van de Sci-Tech Challenge is altijd weer iets om naar uit te kijken. De vlekkeloze organisatie van Vlajo, in de rug geduwd door ExxonMobil, maakt van dat event iets onvergetelijks. Neem nu mijn leerlingen -- jongens en meisjes met uiteenlopende interesses en ambities maar wel allemaal dolenthousiast wanneer ik kandidaten voor een deelname moet selecteren. Wie er eerder al eens bij was, zou over glasscherven lopen om er weer bij te kunnen zijn; anderen laten zich leiden door wat ze "van horen zeggen" hebben. En waarom ook niet? Je krijgt de kans om nieuwe mensen te ontmoeten, om met een half been in de echte wereld van ingenieurs en ondernemers te staan, om op foto's te glanzen als een ernstig te nemen denker, probleemoplosser, team player en mooie mens... Waar was Vlajo toen ik op de schoolbanken zat?

Als leraar ben je gebonden aan leerplannen, infrastructurele beperkingen en de strenge imperatief van een strak tijdsschema. Elk beetje speelruimte moet je bijeengeknokt krijgen uit een intensief gevecht met overgevulde agenda's en copieuze randactiviteiten. Maar Vlajo vult die leegte in één handomdraai op; professioneel, betrouwbaar en transparant. Het leidt geen twijfel dat uit mijn samenwerking met Vlajo niet slechts voor mijn leerlingen maar evenzeer voor mezelf onvergetelijke herinneringen, waardevolle ervaringen en sterke contacten gevloeid zijn. Vlajo brengt immers mensen bij elkaar. Leerlingen uit verschillende steden, leraren van verschillende scholen, bedrijven en het onderwijsveld, studenten en professionals: ja, zelfs de leraar en zijn eigen leerlingen vinden elkaar beter via events als de Sci-Tech Challenge.

Neem ik van mijn leerlingen afscheid op het einde van het zesde jaar, dan denken we vrolijk terug aan de fijne lessen, waardevolle gesprekken en leerrijke excursies, maar ook aan de Sci-Tech Challenge, de Vlajo Awards en de innovatiekampen. Dan valt ook op hoezeer Vlajo-evenementen inspireren.

"Dankzij de Sci-Tech Challenge weet ik dat ik ingenieur wil studeren."

De boodschap is duidelijk. In het huidige onderwijslandschap, waar de vele eisen vanuit de maatschappij onze schoolse mogelijkheden vaak overstijgen, is Vlajo broodnodig. De Sci-Tech als brug tussen het leerplan en het echte leven; de Sci-Tech als uitdagende en genereuze leeromgeving; de Sci-Tech als investering in onze toekomst. Vlajo is de provider, enabler en partner dankzij wie ik een beter leraar kan zijn. "

Foto-album